Araştırma Görevlisi Kimdir? Araştırma Görevlisi Maaşları
Yazı İçeriği
Araştırma görevlisi, üniversite eğitim kadrosunun en alt basamağında yer alan kadrolardan bir tanesidir. Lisans eğitimine başlayan birçok öğrencinin hayalinde araştırma görrevlisi olmak bulunur. Araştırma görevlisi olmak isteyen adaylar akademik hayatları boyunca belirli başarıları elde etmiş olmalıdır. Şimdi, araştırma görevlisi kimdir, araştırma görevlisi nasıl olunur, araştırma görevlisi maaşları nasıldır, sorularının cevaplarını bulalım.
1 – Araştırma Görevlisi Kimdir?
“Öğretim Yardımcıları” olarak da adlandırılan araştırma görevlisi kadrosu, yüksek öğretim kurumunda uygulamaya konulan bilimsel araştırma ve incelemelerde aktif görev alan personellerdir.
2 – Kimler Araştırma Görevlisi Olabilir?
Araştırma görevlisi olmak için öncelikle herhangi bir bölümün lisans eğitimini tamamlamış olmak gereklidir. Bazı bölümler için yalnızca lisans mezunu olmak yeterli iken; bazı bölümlerde araştırma görevlisi olabilmek için özel bir bölümde yüksek lisans yapıyor olmak gereklidir. Bu noktada çalışılmak istenen bölümle iletişim halinde olmak, öğretim üyeleri ile görüşerek net bir bilgi almak gereklidir. Ayrıca bölümler resmi web sayfaları üzerinden araştırma görevlisi ilanları yayınlayarak başvuru koşullarını belirtmektedir.
3 – Araştırma Görevlisi Maaşları Ne Kadardır?
2020 yılı enflasyon verilerinin ardından memur maaşlarında da güncellemeler yapıldı. Bu kapsamda, 8. derece 1. kademe araştırma görevlisi maaşları 5 bin 761 TL olarak güncellendi. Bu görevi üstlenen kişiler, yaptıkları araştırma ve katıldıkları projeler üzerinde çok sayıda destek alabilmektedir. Bu destekler ise çalışılan bölüme, özel alana ve birlikte çalışılan öğretim üyesinin etkinliğine göre farklılık gösterir.
4 – Araştırma Görevlisi Nasıl Olunur?
Araştırma görevlisi olmak için belirlenmiş minimum koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar bölüme, bölümün ihtiyaç duyduğu alana ve öğretim diline bağlı olarak değişiklikler gösterir. İşte, Araştırma Görrevlisi Olma Şartları !
Lisans Mezunu Olmak
Eğer bir üniversitede öğretim yardımcısı olmak isteniyorsa mutlaka lisans mezunu olmak gereklidir. Bunun esnetilir bir yanı yoktur.
İlgili Lisans Bölümü Mezunu Olmak
Bazı üniversiteler öğretim yardımcısı kadrosu için özellikle belirledikleri bölümlerden lisans mezunu başvurusu kabul ederler. Bunun nedeni ise araştırma görevlisi alımı için konuya ilgi ve yeterli temel bilginin olmasının gerektiğini düşünmeleridir. Ancak bilinmesi gerekir ki birçok araştırma görevlisi alım ilanı yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmayı şart koşar.
ALES Puanı
Araştırma görevlisi olmak için bölüm tarafından belirlenen minimum ALES puanını almış olmak gereklidir. Bu noktada yine bölüm gereksinimleri dikkate alınmaktadır. Sayısal bölümlerde çok daha yüksek puan talep edilirken, daha sözel ve sosyal bölümlerde 60 ya da 70 puan barajı olabilmektedir.
Yabancı Dil Puanı
Araştırma görevlisi olma şartları arasında üniversite mezunlarını en çok etkileyen ve korkutan bölüm yabancı dil puanı kısmıdır. Birçok mezun ALES ve lisans puanını yüksek tutabilirken, yabancı dil sınavından istediği puanı alamadığı için üniversiteye atanamaz. Yabancı dil puanı, bazı bölümler ve hatta bazı üniversiteler için kesinlikle alınması gereken puan türüdür. Özellikle yabancı dilde eğitim veren ODTÜ, Bilkent Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi gibi üniversitelerde yüksek lisans ve araştırma görevlisi olmanın yolu bir bakıma yabancı dil becerisinden geçmektedir. Bu noktada öğretim yardımcılığı yapılacak üniversitenin ve bölümün resmi web adresinde yayınlanan araştırma görevlisi ilan panosu takip edilmelidir.
Yabancı dil puanı talep eden bölümler, yine bölümde dilin aktif bir şekilde kullanım oranına göre minimum puan belirler. Türkçe eğitim veren üniversiteler için minimum 50 puan talep edilirken; yabancı dilde eğitim veren üniversitelerde 70 ve üzeri puan talep edilmektedir.
5 – Araştırma Görevlisi Sorumlulukları Nelerdir?
Bir üniversitede araştırma görevlisi olmak, beraberinde birçok sorumluluğu da almayı gerektirir. Bunları düzenli bir şekilde sıralayacak olursak, araştırma görevlisi temel sorumlulukları şu şekildedir:
- Bölüm ve öğretim alanına yakından ilgili olmak,
- Eğer sorumluluğuna bir ders verilmişse kendisine verilen dersler için hazırlık yapmak ve o dersleri başarılı bir şekilde yürütmek,
- Öğretim materyalleri hazırlayarak, öğretimi çok daha etkin hale getirmek,
- Bölüm ve fakülte içi etkinliklerde faal olarak görev almak,
- Kendisine verilen alanda araştırma yaparak, incelemelerde bulunarak ve gerekli ölçümler sonucunda makale yazmak ve makaleyi sunmak,
- Mesleki gelişimini sürekli olarak güncel tutmak ve bu alanda pozitif yönlü ilerlemektir.