ALES’te nasıl başarılı olunur?

ALES; (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) Her yıl bahar ve güz döneminde olmak üzere iki defa düzenlenen akademik yaşamda birçok alanda gereksinim duyulan bir sınavdır. Bu içerikte ALES sınavındaki sözel ve sayısal bölümlerde nasıl daha iyi başarı sağlayabileceğiniz ile ilgili bilgi verilmiştir.

ALES Puanı Nerelerde Kullanılır?

ALES puanınızı üniversitelerde yüksek lisans yapmak veya araştırma görevlisi gibi kadrolara yapılacak atamalarda kullanabilirsiniz. Burada önemli olan bir nokta; her yüksek lisans öğrencisinin araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans yapmadığıdır. Aynı zamanda YLSY yani yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek öğrencileri seçme ve yerleştirme programı içinde ALES puanı gerekmektedir.

ALES Sınav İçeriği Nasıldır?

ALES sınavı içeriği son hali ile 50 sözel soru ve 50 sayısal sorudan oluşmaktadır. Toplam 100 soru olan sınavda öğrencilere 150 dakika süre tanınmaktadır. Bu da soru başı her öğrencinin 1,5 dakika gibi bir zamana sahip olduğunu göstermektedir. Öğrenciler bu 100 soru üzerinden verdikleri cevaplar ile puanlarının hesaplanmasını sağlayacaklardır. Sınavda alınan en yüksek puan 100’dür. Sınav sonunda; sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanları hesaplanacaktır.

ALES Sözel Bölümde Başarıyı Yükseltmek

ALES sınavına giren kişilerin büyük çoğunluğu, sınavda sürenin yetişmemesinden dert yanmaktadır. Bu sürenin yetişmemesinin en önemli nedeni; sözel bölümdeki paragrafların oldukça uzun olması ve öğrencilerin bu paragraflarda zaman kaybetmesidir. Peki sınavı yetiştirmek mümkün değil midir? Elbette mümkündür. ALES soruları ne kadar uzun olursa olsun gerekli başarıyı doğru adımlarla sağlamanız mümkündür.

İlk olarak bu sınava hazırlanan biriyseniz muhakkak kitap okuma alışkanlığı sağlamalısınız. Bu size sınavda oldukça fayda sağlayacaktır. Paragrafları daha hızlı okumanızı ve anlamanızı sağlayacaktır. Eğer kitap okumaktan hiç haz almayan biriyseniz bunun yerini makaleler ile doldurmaya çalışabilirsiniz. Özellikle internette, neredeyse her konuda, oldukça fazla makale bulunmaktadır. Bu sayede okumanızı ve anlamanızı hızlandırabilirsiniz. Ancak kısa ve anlaşılması kolay makaleler tercih etmek yerine daha uzun ve bilimsel makaleler tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

İkinci olarak ise bol soru çözmelisiniz. Sadece çıkmış soruları değil aynı zamanda paragraf soruları da çözmeniz oldukça faydalı olacaktır. Her gün düzenli bir şekilde paragraf sorusu çözerseniz sınavda paragraf sorusu çözmeyen birine göre oldukça avantajlı konuma geçmeniz muhtemeldir.

Son olarak ise muhakkak süre tutun. Kimi öğrenciler sınava az kalan bir zamanda süre tutarak çalışmaya başlarlar. Ancak ALES sözel sınavı ezber bilgiye dayalı bir sınav değildir. O yüzden önce konuyu öğrenmeniz ve test ile pekiştirmeniz gerekmez. Bunun yerine hızlı okuma, anlama ve çözmeye dayalı bir sınav olduğu için süre ile savaşmayı erkenden öğrenmeniz gerekmektedir. Ne kadar erken süre kontrolü sağlamayı öğrenirseniz o kadar avantajlı olursunuz.

ALES’te sözel bölümde yüksek puan almak için aşina olmanız gereken bir diğer yapı da sözel mantık sorularıdır. Bu sorular verilmiş bir durum üzerinde bağlantıları analiz edip, bu bağlantılar arasından doğru seçeneği bulmanız üzerinedir. Bu soruları hızlı ve verimli bir şekilde çözmek için çeşitli yollar kullanılmakla birlikte en etkili yol çok sözel mantık sorusu çözerek olaylar arası bağlantı kurmayı hızlandırmadır.

ALES Sayısal Bölümde Başarıyı Yükseltmek

ALES sayısal bölümde ilk sorular genellikle temel matematik sorularıdır. Yani, eğer temel bir matematiğe sahipseniz rahatlıkla ilk soruların büyük çoğunu halledebilirsiniz. Ancak diğer sorular genellikle problem ve düşünme üzerinedir.

ALES sınavında sayısal bölümdeki netlerinizi arttırmak istiyorsanız muhakkak yapmanız gereken tek şey: bol soru çözmektir. Çünkü, ne kadar çok soru görürseniz sayısal olarak düşünme yeteneğiniz o kadar çok artacaktır. ALES sayısal bölüm size her açıdan düşündürtmeye yönelik bir bölüm olduğu için düşünme yeteneğinize oldukça ihtiyaç duyacaksınızdır.

Aynı zamanda sayısal bölümün son soruları; geometri sorularından oluşmaktadır. Ancak sizden yine matematiğin ilk kısmı olduğu gibi geometride de temel bilgiler ister. En fazla sahip olmanız gereken ezber bilgi: çokgen alan hesaplaması formülü olacaktır. Eğer geometri temeliniz zayıfsa, burada lise öğrencilerinin kullandığı temel bir geometri soru bankası çözmeyi deneyebilirsiniz. Bir kitap oldukça yeterli olacaktır. Aynı işlemi matematik içinde uygulayabilirsiniz.

Uzun paragraflarla mücadele etmeniz gereken bir sınav olan ALES’te zaman yönetimi önemlidir.

Genel İpuçları

Eğer iki bölüm içinde bahsetmek gerekirse ilk olarak; muhakkak çıkmış soruları çözün. Sınava girmeden önce, en azından son on yılın, çıkmış sorularını çözmek size sınav anında oldukça büyük avantaj sağlayacaktır. Çünkü insanlar bilmedikleri durumlarda sıkıntı yaşarlar. Eğer siz soruların çeşitlerine hakim olursanız bu sınavda işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Genelde de zaten ALES sınavında çıkan sorular birbirleri ile tür bakımından oldukça benzer sorulardır.

İkinci bir nokta ise sınava belirli bir süre kala, hatta eğer sizin için mümkünse en baştan beri, sınav saati ile aynı saatte deneme yapın. ALES sınavı şu an saat 10:15’te uygulanmaktadır. Siz de denemelerinizi o saatte yaparak kendinizi asıl sınava hazırlayabilirsiniz.

Son olarak ise dışarıda deneme yapmak. Evet, bu biraz zor bir nokta olabilir. Ancak ALES sınavı evinizde yapılmayacağı için ve siz kendinizi belki de en rahat evinizde hissettiğiniz için başka ortamlarda da deneme yapıp kendinizi geliştirebilirsiniz. Hatta başarabilirseniz, bir üniversite amfisinde deneme yapmak sizin için faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.