Özel Eğitim Alanında Yüksek Lisans Yapmak
Yazı İçeriği
Daha önce Okul Öncesi Yüksek Lisans Olanakları başlıklı yazımda Okul Öncesi Öğretmenliği programı mezunlarının yüksek lisans olanaklarına değinmiştim. Bu yazıda Özel Eğitim alanında tezli yüksek yapmak için ne gibi ön koşullara gereksinim duyulduğu konularına değineceğim.
Özel Eğitim Bölümü
Özel Eğitim bölümü 2016 yılında İşitme Engelliler Öğretmenliği, Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği ve Üstün Zekalılar Öğretmenliği bölümlerinin birleştirilmesi ile bir lisans bölümü haline geldi. Daha önce bu bölümlerin her biri bir lisans programıyken 2016 yılından sonra tümü Özel Eğitim Öğretmenliği adı altında birleştirildi.
Özel Eğitim Yüksek Lisans programı ise işitme-görme-zihinsel engelli, öğrenme güçlüğüne sahip, otizmli, duygu-davranış bozukluğu olan bireylerin eğitiminde uzman eğitimciler ve akademisyenler yetiştirmek amacıyla açılmış lisansüstü düzeyin ilk basamağı programlardır. Özel Eğitim Yüksek Lisans programını tamamlamış olan ve gerekli şartları sağlamış olan kişiler üst düzeydeki lisansüstü programlara başlayabilirler.
Özel Eğitim Alanında Yüksek Lisans Yapabilmek İçin Gerekli Koşullar
Altını çizmek gerekiyor ki, lisanüstü programlara başvuru esasları enstitüden enstitüye farklılık göstermektedir. Ben öğrencisi olduğum Dokuz Eylül Üniversitesi özelinde gerekli şartlara değinmeye çalışacağım. Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünü oluşturan temel değişkenler şu şekilde:
- Lisans mezuniyet ortalaması: Kimi enstitüler yüksek lisansa başvurabilmek için 2,50+ lisans mezuniyet ortalaması koşuluna sahipler. Bu detay için başvurmayı planladığınız enstitünün koşullarına bakmanızda yarar var. Lisans mezuniyet ortalaması genellikle oluşacak olan başarı puanını %20-25 düzeyinde etkiliyor.
- ALES Puanı: Başvuru koşulu olarak enstitüler genellikle ALES’ten 65 almış olmayı şart koşuyor. Özel Eğitim Yüksek Lisans programı için SÖZEL puan türünden öğrenci alınıyor. Başarı puanına en önemli düzeyde (genellikle %50) etki eden şey ise ALES puanı.
- Dil Puanı: Enstitüler yüksek lisans programlarına başvuru yapabilmek için YDS, YÖKDİL gibi geçerliliği olan ya da başvurmayı planladığınız enstitünün yapmış olduğu dil sınavından genellikle 50 veya 55 gibi bir puan alma koşulu sunuyorlar. Ancak kimi enstitülerde yalnızca sınava girmiş olmak gibi şartlar da mevcut. Dil puanı genellikle başarı puanını etkilemiyor ya da %10 gibi küçük bir düzeyde etkiliyor.
- Bilim Sınavı: Yüksek lisansa kabul alabilmek için aslında ALES kadar ağırlığı olmasa da en önemli değişken bu diyebilirim. Birçok enstitü mezuniyet ortalamanız, ALES ve YDS puanınız ne olursa olsun bilim sınavında belli bir puanın altında kalan öğrencileri eleme yoluna gidiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü‘nde bilim sınavından 65 puan altında kalan adaylar doğrudan başarısız olarak değerlendiriliyor. Bilim sınavı 65 üzerinde puan almış adayların başarı puanına genellikle %25 düzeyinde etki ediyor. Bilim sınavları genellikle yazılı yapılmakla birlikte kimi enstitülerde yazılı ve sözlü (mülakat) olarak yapılıyor.
Kimler Özel Eğitim Yüksek Lisans Programına Başvurabilir?
Özel Eğitim Yüksek Lisans programı genellikle alan dışı mezunlara açık oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim fakültesi mezunlarını (herhangi bir lisans programı), tıp, hemşirelik, fizik tedavi – rehabilitasyon, çocuk gelişimi ve psikoloji lisans programlarından mezunları yüksek lisans programına kabul ediyor. Kimi enstitülerde ise durum biraz daha farklı; alınacak öğrenci sayısı alan içi – alan dışı olarak sınıflandırılarak ilan ediliyor.
Bilimsel Hazırlık Programı
Alan dışından (Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği) Özel Eğitim Yüksek Lisans programına kabul edilmiş öğrencilerin 1 yıl sürecek olan bir programa devam etmesi isteniyor. Bu aşamadaki dersler lisans düzeyi dersleri oluyor ve lisans sınıfları ile birlikte alınıyor. Bilimsel hazırlık programınında (1 yıl) yer alan dersleri tamamlamış öğrenciler yüksek lisans ders dönemine geçebiliyorlar. Dolayısıyla yüksek lisansın toplam süresi 1 yıl bilimsel hazırlık, 1 yıl ders ve 1 yıl tez olmak üzere 3 yıl oluyor.
mutafa hocam bende yüksek lisans yapmak istiyorum fakat olur ya nereden başlasam ben de şuan o durum mevcut üniversite olarak kararsızım daha çok uzaktan eğitimi düşünüyorum. deneyimlerinizden faydalanmak isterim.şimdiden treşeşkkürler
Merhabalar Duygu,
Özel eğitim alanında yüksek lisans yapmak için uzaktan eğitim programları bildiğim kadarıyla yok. Kimi üniversitelerde tezsiz programlar var bildiğim kadarıyla.
Merhaba Mustafa hocam..ben İstanbul Üniversitesi açık öğretim fakültesinde çocuk gelişimi okuyorum. Bu yıl 4. Sınıfa geçtim. Sizce Özel eğitimden yüksek lisans yapabilir miyim ve y.lisans yaparsam özel eğitimden kpss puanı ile atanabilir miyim ? Teşekkürler.
Selamlar Zuhal hocam. Özel eğitimden yüksek lisans atanmanızı sağlamaz. Atama lisansa tabiidir. Formasyon almanız koşulu ile okul öncesi öğretmeni olarak atanabilirsiniz.
Hocam merhabalar size bir soru sormak istiyorum eğer bilgilendirme şansınız olursa sevinirim 🙂 okul öncesi öğretmenliği okumayı düşünüyorum özel eğitim alanında yüksek lisans yapma şansım var mı?
Hocam merhabalar okul öncesi öğretmenliği okuyup özel Eğitim alanında yüksek lisans yapabilir miyim?
Hocam merhabalar mail adresiniz var mı sorularımızı ordan iletsek
İstanbul üniversitesi auzef açık öğretim fakültesi lisans çocuk gelişimi bölümü okuyorum formasyon var özel egitim alanında yüksek lisans yapabilir miyim
Özel eğitim öğretmeni yüksek lisans yurtdışında yapabilir mi ? Diğer ogretmen branşı gibi yurtdisinda basvuru yapip calismasi icin 5 yil turkiyede calismasi gerekli mi ?
Merhabalar,
Özel eğitim öğretmenliği alanında yurtdışında yüksek lisans olanakları mevcut. Ancak sorunuz fazlaca geniş kapsamlı, net bilgiye vakıf değilim ne yazık ki.
Merhabalar,
psikoloji bölümünden mezunum ve özel eğitim alanında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum özel eğitim alanında yüksek lisans yapmanın avantajları istihdam olanakları ve akademik olarak ilerleme noktasında bilgi ve deneyimlerinizi paylaşır mısınız? ve dil puanı 50 barajının altında olduğunda başvuru geçersiz mi sayılır ?Üniversite kendi sınavını yapıyor mu ?
Merhabalar Dilek hanım,
Akademik kadrolar açısından birçok araştırma görevlisi ilanının lisans koşulu olarak da özel eğitim talep edeceği aklınızda bulunsun. Kadroların bir kısmı lisans koşulu olmadan da açılıyor.
Dil puanı konusu ise tamamen enstitüye bağlı. Eğer YDS veya YÖKDİL puanınız yoksa birçok enstitü kendi sınavını yapar. Ama akademik kadro başvurularında yabancı dil puanına ihtiyacınız olacak.
Başarılar dilerim.
Merhaba beden eğitimi öğretmenliği bölümü bitirdim özel eğitim sen yüksek lisans yapmak istiyorum nerden baslayabilirim yardımcı olur musunuz
Merhaba hocam , verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim . Hocam ben de yüksek lisans yapmayı düşünüyorum . Yuksek lisans yapmak için belli bir süre şartı var mı , diyelim ki ben atanmış bir öğretmenim ve mesleğimi yapıyorum aynı zamanda yüksek lisans yapmak istiyorum , yüksek lisans yapma şansım var mı ?
Merhabalar,bende zihinsel engelliler alanında yüksek lisans yapmak istiyorum ve eğitim fakültesi bilişim teknolojileri öğretmenliği mezunuyum. Merak ettiğim husus devam zorunluluğu önemli mi? Başka şehirde olmak işi güçleştiriyor maalesef. Şimdiden teşekkür ederim. İyi günler.
Merhabalar Gizem,
Devam zorunluluğu bulunuyor. Derslerini bir güne toplama imkanın olabilir ancak.
Merhaba
Ben Pdr 4.sınıf öğrencisiyim.Özel eğitim bölümünden yüksek lisans yapmak istiyorum.
Özel eğitim yüksek lisansını tamamlayan biri kpss puanıyla devlet kadrolarına atanabilir mi ?
Merhabalar,
MEB atamalarında lisans esas teşkil ediyor hocam. Bir dönem yüksek lisans bitirenler de atanmıştı ancak bu karardan vazgeçildi.
Sınıf öğretmenliği mezunu özel egitim alanında yüksek lisans yapabilir mi hocam
Neredeyse tüm enstitüler sınıf öğretmenliği mezunlarını kabul ediyor hocam. Yalnızca 1 yıl bilimsel hazırlık programı almanız gerekir.
Yani tercih verilmiyor mu artık ?
merhaba özel eğitimden tezli yüksek lisans yapmak istiyorum hangi üniversiteler başvuru açıyor bir bilginiz var mı
Hocam merhabalar öncelikle Instagram adresiniz var mı detaylı bilgi almak istiyorum ulaşabileceğim kimse yok sizi tesadüfen burada gördüm ben çocuk gelişimi lisans bitirdikten sonra özel eğitim de mi yoksa okul öncesinde mi yuksek lisans yapip yola devam etsem çok kararsızım hangisinde ileriki sureclerde iş kariyerinin önü açıktır ona göre tercih yapmak istiyorum ?bu mümkün müdür ?tezli yüksek lisansta yabancı dil gerekli midir sınav için? İzmir’den selamlar..
Yasemin merhabalar. Mail adresine dönüş yapacağım. İyi çalışmalar diliyorum.
Mustafa hocam merhaba bn 3.sınıf çocuk gelişimi öğrencisiyim bitirdikten sonra özel eğitim alanında yl yapmayı düşünüyorum tezsiz yapmk mı yoksa tezli yapmak mı iyi sizce karar veremiyorum ya da tezsiz veren üniv var mı bu konuda çok fikrim yok, tezsiz yaptığım taktirde yds ye girmem gerekiyor mu hocam aydınlatırsanız çok sevinirim detaylı bilgiye ulaşamıyorum şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Tezsiz yüksek lisans programları (kimi tezli programlar da) YDS şartı taşımıyor. Akademik kadro düşünceniz varsa tezli yapmak ve YDS’yi halletmek yararınıza olacaktır.
merhaba yazınız çok bilgilendirciydi teşekkür ederim. ben pdr mezunuyum zihinsel engelliler öğretmenliği tezsiz yüksek lisans yaptığım takdirde rehabilitasyon merkezinde öğretmen olarak çalışabilir miyim? ayrıca kpssden atanma durumum olabilir mi?
merhabalar ben ilahiyat 4. sınıf öğrencisiyim. yüksek lisans yapmak istiyorum özel eğitim alanında mümkün müdür acaba? Aynı zamanda formasyon eğitimi almışım.
Merhaba.
Şartlar enstitüden enstitüye değişiyor. Özel eğitim yüksek lisans programları genellikle eğitim fakültesinin diğer bölümlerine de açık. Şartlarında genellikle “eğitim fakültesinde herhangi bir programdan mezun olmak” yer alıyor. (Bunun yanı sıra genellikle çocuk gelişimi, hemşirelik, fizyoterapi, psikoloji gibi alanlar da kabul ediliyor.)
Yakın zamanda kontrol etmedim ama tüm lisans programlarını kabul eden bir özel eğitim yüksek lisans programı var ise kabul alabilirsiniz. Bu yüzden düşündüğünüz üniversitenin şartlarını özel olarak araştırmanız daha sağlıklı olacaktır.
Merhabalar,
okul öncesi öğretmenliği mezunuyum.Özel eğitimden yüksek lisans yapmak istiyorum.Eğer özel eğitimi seçersem bilimsel hazırlık dersleriyle 3 yıl mı okumam gerekiyor?
ve son yorumunuzda tüm lisans proğramlarını kabul eden özel eğitim yüksek lisans proğramı var demişsiniz.Bilgi verebilir misniz
Merhabalar.
Evet, alan dışından yüksek lisansa kabul edileceğiniz için toplamda 3 yıl sürecek yüksek lisans süreciniz. Enstitülerin kabul şartları değişiyor ama neredeyse tüm enstitüler okul öncesi öğretmenliği mezunlarını kabul ediyorlar.
Son yorumumda “tüm lisans programlarını kabul eden bir yüksek lisans programı var.” demedim. “Tüm lisans programlarını kabul eden bir özel eğitim yüksek lisans programı var ise kabul alabilirsiniz.” dedim. Bu cümleyi ilahiyat öğrencisi olup yüksek lisansını özel eğitimde yapmak isteyen arkadaş için kurmuştum.
Başarılar dilerim.
Çocuk gelişimi lisans mezunuyum özel eğitim öğretmenliği olarak atanabilmek için yüksek lisans mı yapmam gerekiyor?
Merhabalar. Özel eğitim öğretmeni olarak atanabilmek için zihinsel engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği, görme engelliler öğretmenliği ya da özel eğitim öğretmenliği lisans programlarından birinden mezun olmanız gerekiyor.
Merhaba yazınız benim için çok faydalı oldu hocam ve sayenizde bugün başvurum Dokuz Eylül’e. Dersler vs memnun musunuz?
Merhaba Elif,
Öncelikle başarılar dilerim, ben Dokuz Eylül’de güzel bir öğrencilik dönemi geçirdim. Memnuniyet konusu biraz beklentiler ile ilgili, o konuda çok net bir şey diyemiyorum.
Hocam merhabalar, Trabzon Üniversitesinin Özel Eğitim Tezli YL programına alan dışı kontenjandan kabul aldım, alan mezunu değilim. Size sormak istediğim; yüksek lisanstan mezuniyetim durumunda (MEB’de öğretmen olamayacağımı biliyorum) özel, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde uzman eğitmen/öğretici olarak görevlendirilebilir miyim yoksa bu da mümkün değil mi?
Net bir cevaba ulaşamadım bu nedenle size danışmak istedim. İyi çalışmalar dilerim.
Umut hocam bu durum lisans mezuniyetinize bağlı. Mezun olduğunuz lisans programı nedir acaba?
Iyi günler hocam , ben de yükseklisans yapmayı düşünüyorum ama yüksek lisans için bir süre var mı yani ben bölümüme atanıp mesleğimi yapmaya başladıktan sonra da yüksek lisans yapma şansım var mı , ayrıca yüksek lisans yaptıktan sonra öğretmenlik yapamama durumu var mi hocam ?
Şimdiden çok teşekkür ederim
Hocam merhaba çocuk gelişimi mezunu olmak üzereyim. Yüksek lisansımı özel eğitim alanında yaparsam dil konuşma terapisti olarak özel kurumlarda çalışabilir miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim
Merhaba açık öğretim lisans okumak tezli yüksek lisans yapıp akademisyen olmaya engel midir hocam?
Merhabalar,
DEÜ ne bu yıl başvuru yapmayı düşünüyorum. Okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. Sizlere sorum daha önce deü de ya da başka üniversitelerde bilim sınavında ne gibi sorular soruldu. Nelere çalışmamı önerirsiniz.
Merhaba hocam eğitim fakültesi arapça öğretmenliği bölümünden bu yıl mezun oldum. Özel eğitim alanında tezli yüksek lisans yapmak istiyorum. Bu bölüme talep nasıl bir bilginiz var mı? Yüksek lisans bittiğinde değerlendirme şansı bulur muyum iş/meslek olarak? Şimdiden teşekkür ederim. Kafama takılan bir sürü soru var mail adresime dönüş yapabilir misiniz? :))
Merhaba hocam ben de okul öncesi öğretmeniyim ve bu yıl Dokuz Eylül tezli lisansa kabul edildim. Bilimsel hazırlık dersleri için devam zorunluluğu var mı? Maalesef yarım gün okula gittiğimiz için bazı derslere giremeyebilirim. Okul müdürü de izin vermiyor. Yönetmelikte derslerini aksatmayacak şekilde izin verilir diye bir ibare var. Bilimsel hazırlık derslerine devam zorunluluğu var mı?
Hande hocam öncelikle tebrikler. Başarılar diliyorum. Ders döneminde saatler konusu oldukça esnek, ona hocalar ile birlikte karar verirsiniz. Ancak bilimsel hazırlık süreci lisans programında/lisans sınıflarında olduğu için saatlerine müdahale şansınız pek yok ve bilimsel hazırlıkta devam koşulu var.
Hocam merhaba.Ben de haftaya Dokuz Eylül Universitesine Yüksek lisans için başvurmayi düşünüyorum. Özel eğitim geçtiğimiz güz dönemi kaç puanlarla aldı araştırdım sonuçlar kısmında bulamadım.Bilim sınavına ne şekilde hazırlanmamizi önerirsiniz?Aklımda bir çok soru var sizi tesadufen buldum yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhabalar. Ben Türkçe Öğretmeni mezunuyum hocam. Özel Eğitim alanında Yüksek Lisans yapmak istiyorum. Yüksek Lisans yaparsam kaç yılda bitiririm, tezsiz üniversiteler var mıdır? Yüksek Lisans yaptıktan sonra Özel Eğitim bölümünden atanabilir miyim? Teşekkürler.
Enes bey nerhaba.
Yüksek lisans süreciniz 1 yıl bilimsel hazırlık, 1 yıl ders ve 1 yıl da tez olmak üzere 3 yıl sürer. Yüksek lisans bittikten sonra özel eğitim kadrosuna atanmanız mümkün değil. (TTKB 9 sayılı kararına bakınız.) Tezsiz YL programları birkaç yıl önce vardı ancak hala açıklar mı bilmiyorum.
Başarılar dilerim.
Pdr bölümü mezunuyum.özel eğitim alanında tezsiz yüksek lisans yapmak istiyorum.Tezsiz yüksek lisansımı bitirdiğimde Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezkerinde ders verebilir miyim?Yani vereceğim dersler kabul edilir mi?
hocam merhaba ben akdeniz üniversitesi türkçe öğretmenliği mezunuyum acaba özel eğitim de yüksekl lisans yaparsa kadro durumu nedir ?
ya da kendi alanımdan yapmak mı mantıklı
hocam merhaba
pdr mezunuyum. formasyon belgemde var. özel eğitim öğretmenliğine başvuru yapabilirmiyim. meb başvuru klavuzunda özel eğitim için 1. ve 2. öncelik atama bilgileri mevcut. 2. öncelik kapsamı nedir. bilgi verirseniz memnun olurum.teşekkürler