Yenidoğan Bebek Refleksleri

Refleksler dışarıdan gelen uyarıcılara karşı verilen otomatik tepkilere denmektedir. Beden bu tepkileri istemsiz bir şekilde gerçekleştirmektedir. Refleksler, yenidoğan bebeklerde de fazlaca çeşitli bir şekilde görülmektedir. Zamanla yok olan bu refleksler, yerini istemli davranışlara bırakmaktadır. Yenidoğan bebeklere uygun refleks testleri uygulanarak tepkilerinin sağlıklı olup olmadıkları test edilmektedir. Yenidoğan bebeklerde görülen belli başlı refleks çeşitleri şu şekildedir;

Babinski Refleksi:

babinski refleksi

Bu refleks doğumdan itibaren ortaya çıkmaktadır.6 ay ile 2 yaş arasında sona ermesi beklenir. Bebeklerin ayaklarının alt taraflarına, iç taraftan topuğa doğru vurularak veya çubuk gibi bir cisim aracılığı ile çizgi çekilerek test edilen refleks türüdür. Bu test müdahalesi esnasında bebeğin ayak parmakları dış kısma doğru açılmalıdır. Bu durum normal bir yetişkşnde tam tersi olarak kendini gösterir; yetişkinlerde içe doğru kıvrılma gözlemlenir. 2 yaştan sonra bu refleksin hala devam ediyor olması doktor takibi gerektirmektedir.

Moro Refleksi:

Moro refleksi, bebeğin ani uyarıcılara verdiği istemsiz tepkilere denmektedir. Bu uyarıcı, bazen yüksek bir ses, bazen düşme hissi bazen de ani bir hareket olarak kendini gösterebilmektedir. Bebek, bu uyarıcılara maruz kaldığında kollarını ve bacaklarını açıp aniden kapatır. Kendine sarılıyormuş gibi bir pozisyon alır. Bu refleks çok kısa bir süre içerisinde kendini göstermektedir. Doğumdan itibaren görülen bu refleks 4. ayın sonunda zayıflamaya başlar ve 6. ayın sonunda sona erer. Bu refleksin oluşumu sırasında huzursuzluk, ağlama, gözleri açıp kapatma gibi durumlar gözlenebilir.

Paraşüt Refleksi:

Bu refleksin gözlemlenmesi için bebek karın bölgesinden tutularak baş aşağı getirilir. Bunun sonucunda bebek ellerini istemsizce ileri doğru atar. Bu refleks 8. aydan itibaren gözlemlenmektedir ve ömür boyu sürmektedir. Bu refleks esnasındaki hareket bir paraşütçünün atlarkenki hareketine benzediği için refleks bu ismi almıştır.

Yakalama Refleksi:

yakalama refleksi

Bu refleks, bebeğin ellerine veya ayaklarına dokunulduğunda istemsiz olarak yakalamaya ve tutmaya çalışması olarak görülür. Bu yakalama refleksi, doğumdan itibaren 6. aya kadar gözlemlenir.

Emme Refleksi:

Emme refleksi bebeğin anne karnından itibaren başlar ve bebek için hayati önem taşır. Bu refleks sayesinde anne memesini ve biberon emmeye alışır. Yenidoğan da bu refleks biraz zayıfken, emmeye devam ettikçe daha da güçlenir. 4 aya kadar bu refleks devam eder. 4. aydan sonra artık istemli bir şekilde emme devam eder.

Gag ve Öksürme Refleksi:

Bu refleks, bir cismin boğazın arka tarafına gitmesi sonucunda otomatik olarak öğürme refleksidir. Bu gag refleksi sayesinde nefes borusuna yabancı bir cismin gitmesi engellenmiş olur. Öksürme refleksi sayesinde ise alt solunum yolu temizlenir. Her iki refleks de yetişkinliğe kadar devam eder.

Yürüme Refleksi:

Bebek doğumdan itibaren ayaklarını kaldırıp indirerek yürüyor gibi yapar. Bu refleks 2. ayda kaybolmaktadır.

Tonik Boyun Refleksi:

Bebeğin yatar pozisyonda iken başını nereye çevirirse aynı yöndeki kol ve bacağını düz açması ve tersi yönündeki kol ve bacağını da o yöne doğru bükmesi olarak görülür. 5-7 aylık iken bu refleks kaybolmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.