Özel Eğitim Öğretmenliği Atamaları Nasıl Olacak?
Yazı İçeriği
Bilindiği üzere 2016 yılında Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği ve Üstün Zekalılar Öğretmenliği branşları Özel Eğitim Öğretmenliği adı altında birleştirildi. Bu branşlardan mezun olan öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Özel Eğitim branşına yerleştirilmekteydiler. Dolayısıyla bu düzenlemeden sonra mezun olan (program ilk mezunlarını 2020 yılında verecek) Özel Eğitim branşında istihdam edilecek olan tüm öğretmenler Özel Eğitim Öğretmenliği programı mezunu olacaklar.
Özel Eğitim Öğretmenliği Atamaları
Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu kararlar sebebiyle Özel Eğitim branşındaki atamalar geçmişten bugüne oldukça dalgalı bir seyir izledi. 2015 Şubat atamasından 2018 yılı Temmuz ayında yapılan atamaya dek rakamlara kısaca göz attığımızda;
- 2015 yılı Şubat ayı atamasında 15.000 kontenjanın 357’si (Kontenjanın %2,38’i)
- 2015 yılı Ağustos ayı atamasında 37.000 kontenjanın 1579’u (Kontenjanın %4,26’sı)
- 2016 yılı Şubat ayı atamasında 30.000 kontenjanın 376’sı (Kontenjanın %1,25’i)
- 2016 yılı Ekim ayı atamasında 15.000 kontenjanın 502’si (Kontenjanın %3,34’ü)
- 2017 yılı Ağustos ayı atamasında 20.000 kontenjanın 432’si (Kontenjanın %2,01’i)
- 2018 yılı Temmuz ayı atamasında 20.000 kontenjanın 664’ü (Kontenjanın %3,32’si)
- 2019 yılı Şubat ayında yapılan atamada 20.000 atamanın 1002’si (Kontenjanın %5’i.)
- 2019 yılı Mart ayında kontenjanları açıklanan atamada ise 20.000 atamanın 1410’u (Toplam kontenjanın %7.05’i) Özel Eğitim branşına ayrılmıştır.
Verileri göz önünde bulundurduğumuz zaman Özel Eğitim branşındaki alımların zaman zaman yükseldiğini veya alçaldığını görmekteyiz. Süreçte kontenjanın %1,25’i ile %4,26’sı gibi dağılımlar Özel Eğitim branşında çalışacak öğretmenlerin sıkça eleştirdiği bir konudur.
2019 yılında Özel Eğitim atamaları
2019 yılı bilindiği üzere öğretmen atamaları açısından oldukça yoğun bir yıl oldu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde 2 yılın KPSS puanları esas alınarak atama yapılmaya başlandı. Dolayısıyla 2017 ve 2018 KPSS puanları esas alınarak 2018 Temmuz, 2019 Şubat ve 2019 Mart olmak üzere 3 kez, toplamda 60.000 öğretmen ataması yapılıyor.
2017 ve 2018 KPSS – 2018 Temmuz | 664 |
2017 ve 2018 KPSS – 2019 Şubat | 1002 |
2017 ve 2018 KPSS – 2019 Mart (duyuru tarihi) | 1410 |
Özel eğitim öğretmenliği alanı için Ziya Selçuk’un bakanlık dönemi atamaların ciddi şekilde artış gösterdiği bir dönem oldu. 2018 Temmuz’da atamaların %3.32’si Özel Eğitim branşına ayrılırken, son duyurulan atamada Özel Eğitim alanına ayrılan kontenjan 1410 atama ile toplam kontenjanın %7.05’ini oluşturuyor.
Milli Eğitim Bakanlığının Özel Eğitim politikaları atamaları nasıl etkiliyor?
Öncelikle şunun altını çizmek gerekiyor ki Özel Eğitim branşında çok ciddi bir açık bulunmakla birlikte, bakanlık birçok kurum gibi ekonomik verimlilik adına eğitim açısından sorunlu kararlar alabilmektedir. Bu kararların en başında öğretmenlere yeterince nitelik sağlamayan kurs gibi uygulamalar ile birçok branştan Özel Eğitim alanına geçişler oluşturmaktadır.
Bunun yanı sıra bakanlığın ücretli öğretmenlik politikaları da vahim sonuçlara sebep olabilmektedir. Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği ve Özel Eğitim Öğretmenliği gibi alanlarda (herkesin bu işleri yapabileceği gibi basit ve temelsiz bir varsayımla) alanla hiçbir alakası olmayan kişilerin Özel Eğitim branşında ücretli öğretmen olarak istihdamı sağlanmaktadır.
Atamalar özelinde bakıldığı zaman Özel Eğitim branşı genel olarak değerlendirildiği zaman bu devasa açığa karşın yeterince kontenjan verilmeyen bir alandır.
Özel Eğitim Öğretmenliği Atamaları Nasıl Olacak?
Her ne kadar sektör içerisinde ya da Milli Eğitim Bakanlığında atama rakamları pek iç açıcı bir tablo yansıtmasa da bu durumun temel kaynağı piyasada yeterince Özel Eğitim Öğretmeni bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Geçmişteki Özel Eğitim Öğretmenliği KPSS taban puanları göz önünde bulundurulduğu zaman diğer branşlara göre çok daha düşük puanlarla atamaların gerçekleştiğini söylemek mümkündür. Ancak KPSS taban puanları öğretmen artışına paralel olarak artmaktadır. Yapılan son atamada (2018 Temmuz) en son atanan Özel Eğitim Öğretmeninin KPSS taban puanı P10 türünde 75,53656’dır. (Ayrıca bakınız: Özel Eğitim Öğretmenliği KPSS Atama Taban Puanları)
Özel gereksinimli bireylerin eğitimi ancak iyi yetişmiş özel eğitim öğretmenleri tarafından yapılabilecek, oldukça geniş bir arkaplan gerektiren bir alandır. Bu sebeple Özel Eğitim Öğretmenliği atamalarının bugünden daha iyi bir noktaya ulaşması tarihsel bir zorunluluktur.
Özel eğitim alanindan mezun sayisi belli mi peki.tahmini olarak suan da.mezun sayisi kac kisidir.
Merhaba hocam. Özel eğitimde doğuya atanma şartı var mı? Direkt Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere atanabiliyor muyuz?
Merhabalar. Eğer kadro açılırsa bahse konu şehirlere atanabilirsiniz. Bunda bir engel yok. Hatta İstanbul’da birçok okul zorunlu hizmet bölgesinde yer alıyor.
merhabalar, çocuk gelişimi lisans mezunları formasyon almaları dahilinde özel eğitim öğretmenliğine atanabilirler mi?
Kübra merhaba.
Çocuk gelişimi lisans mezunları formasyon almaları koşulu ile “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni” (meslek liseleri çocuk gelişimi alanlarında çalışmak üzere) ve okul öncesi öğretmeni olarak atanabilirler. Özel eğitim öğretmeni olarak atanmak mümkün değil.
Ancak özel eğitim alanında çalışmayı düşünüyorsan okul öncesi öğretmeni atama alanında özel eğitim okul ve sınıflarında bulunan okul öncesi sınıflarına atanman mümkün.
Başarılar dilerim.
Merhaba Felsefe Bölümü mezunuyum formasyonum var özel eğitim öğretmeni olarak aranmam mümkün mü
merhaba el sanatları bölümü y. lisans mezunu ve formasyon eğitimi almış kişilerin özel eğitim alanında atanmaları mümkünmü
Merhaba,
Sınıf öğretmenliği mezunuyum ama Zihinsel Engelliler Öğretmenliğinde yüksek lisans yaptım. İhtiyaç halinde Özel eğitim öğretmeni olarak atanabileceğimiz belirtiliyor. Ancak benzer bir örneğe rastlamadım. Bu mümkün müdür acaba? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler
Gökçen hanım MEB atamalarında lisans programınız esas alınır. YL mezuniyetiniz ile atanmanız mümkün değildir.
sosyoloji ve sosyal hizmetler mezunuyum özel eğitim öğretmeni olarak atanma imkanı var mı yada atanmak mümkün mu