Psikoloji Bölümü Okumak
Yazı İçeriği
Psikoloji bölümü eşit ağırlık grubunun en popüler bölümlerinden birisidir diyebiliriz. En baştanbelirtmeliyiz ki psikolog olmak istiyorsanız sadece psikoloji okuyarak bu unvanı elde edebilirsiniz. Yani psikolog, psikoloji mezunu kişiye denir. Bu bölümün alt dallarından birinde yüksek lisans yaparak psikolog olamazsınız. Psikoloji bölümünün birçok alt dalı vardır ancak en çok tanınan klinik psikolojidir. Bu bölüm İngilizce mi okunmalı Türkçe mi? Psikolog ne iş yapar, alt dalları nelerdir, kimler bu bölümü tercih etmeli gibi konuları merak ediyorsanız yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Psikoloji Bölümü Hangi Üniversitelerde Mevcut?
Psikoloji bölümü neredeyse her şehirde mevcuttur. Özel üniversitelerde veya devlet üniversitelerinde bu bölüme yerleşmek çok sayıda üniversitede olduğu için geçmiş zamanlara göre daha kolay bir hal almıştır. Bu yüzden de her sene çok sayıda mezun vermektedir. Psikoloji bölümü tercih etmek isteyenlerin bunu göz önünde bulundurması gerekmektedir. Peki bu bölümü Türkçe mi okumalısınız İngilizce mi? Bunun kararını vermek size düşüyor. Tavsiyelere bakacak olursak İngilizce okumakta yarar var çünkü kaynakların çoğu İngilizcedir. Ancak İngilizce bilginize güvenmiyorsanız veya hazırlık okumak istemiyorsanız Türkçe de tercih edebilirsiniz. Ayrıca psikoloji bölümünde staj imkanı olan üniversiteleri tercih etmek size avantaj sağlar. Çünkü hangi alanda uzmanlaşmak isteyeceğinize staj yaptıktan sonra karar vermek isteyebilirsiniz. Fakat okul yönlendirmeden gönüllü staj bulmak öğrenci sayısının fazla olmasından kaynaklı zor olabiliyor.
Psikoloji Bölümünün Alt Dalları Nelerdir?
- Klinik Psikoloji
- Örgütsel (Endüstriyel) Psikoloji
- Eğitim ve Okul Psikolojisi
- Adli psikoloji
- Çevresel Psikoloji
- Sağlık Psikolojisi
- Sosyal Psikoloji
- Spor Psikolojisi
- Gelişim Psikolojisi
- Bilişsel Psikoloji
- Deneysel Psikoloji
gibi birçok alt dalı vardır. Bunlardan en popüler ve göz önünde olan ise klinik psikolojidir. Dizilerde veya filmlerde klasik psikolog olarak izlediğimiz kişiler klinik psikologlardır. Bu kişiler gibi terapist olmak istiyorsanız, insanların sağlığına zarar vermemek için öncelikle klinik psikoloji yüksek lisansı yapıp ondan sonra terapist olmalısınız.
Psikoloji bölümünde öğrenciler seçmeli olarak veya zorunlu olarak yukarıdaki alt dalları derslerde gördükten sonra hangi alanda uzmanlaşmak istiyorlarsa ona göre yüksek lisans yaparlar. Peki bunu tercih ederken neleri göz önünde bulundurmalıyız? Akademik kariyer mi yoksa sahada mı çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Sahada çalışmak istiyorsanız psikologların çalışabildiği alanları gelin birlikte inceleyelim.
Psikologlar Nelerde Çalışabilir?
Yeni mezunların genelde çabuk iş bulabildiği ilk seçenekler psikoteknik merkezleri, anaokulları ve özel eğitim rehabilitasyon merkezleridir. Bir diğer seçenek ise KPSS’ye girip devlete atanmaktır. Ancak öğrenciyseniz şunu unutmayın ki psikoloji bölümünün KPSS’si çift yıllarda yapılıyor. Yani siz 2021 yılında mezun olduğunuzda sınava girmek için 2022’yi beklemek durumundasınız. Mezun olduğunuzda beklemek istemeyip hemen işe başlamak isterseniz 3. sınıftayken de sınava girme hakkınız var.
Bir diğer seçenek ise şirketlerde çalışmaktır. Bunun için endüstriyel/örgütsel psikoloji yüksek lisansı yapmış olmak şansınızı arttırır. Gelişim psikolojisi yüksek lisansı ise alanda çok fazla mezunun bulunmadığı bir alt daldır. Anaokulu veya rehabilitasyon merkezlerinde kadrosuna değer veren bazı kurumlar çalışmak için gelişim psikoloğu tercih etmektedir. Daha önce de belirttiğim gibi klinik psikoloji yüksek lisansı yaptıktan sonra hayaliniz danışan görmekse bunu gerçekleştirebilirsiniz. Okullarda çalışmak isterseniz de formasyon alıp rehber öğretmen (psikolojik danışman) unvanı elde ettikten sonra okullarda çalışabilirsiniz.
Kimler Psikoloji Okumalı?
Eğer ‘mezun olurum ve hemen danışan alırım, seans ücretimi şu kadar yaparım ve para kazanırım’ gibi düşünceleriniz varsa bu bölümü tercih etmemelisiniz. Çünkü bu bölümde lisans ve yüksek lisans eğitiminin yanında almanız gereken eğitimler vardır. Örnek verecek olursak çocuk alanında ilerlemek isteyen bir psikoloğun, çocuklara uygulanması gereken testlerin eğitimleri ve terapi eğitimleri gibi alması gereken birçok eğitim vardır. Bu eğitimlerin ücretleri de kurumdan kuruma değişir. Ayrıca çok fazla mezun veren bir bölüm olduğu için mezunlar kendi aralarında iletişim kuramamakta ve iş bulmak da zorlaşmaktadır. İş bulmanın verdiği zorluk ve fazla mezun sayısından dolayı da özel sektörde maaşlar düşüktür.
Psikoloji Bölümü Okumanın Faydaları Nelerdir?
Psikoloji bölümü okumak insana çok şey katar. Sizi önce kendi yolculuğunuzdan geçirir. Kendinizi keşfetmenizi sağlar ve edindiğiniz bilgileri içselleştirirsiniz. Dünyaya dair farkındalığınız artar. Davranışlarınızın sebeplerini öğrenme fırsatı sunar. Psikoloji nedir diye yazdığımızda çıkan cevap “bireyin duygu, düşünce ve davranış biçimlerini inceleyen pozitif bir bilimdir” olacaktır. Eğer bu bölümü tercih ederseniz bu soru muhtemelen ilk sınav sorunuz da olabilir.