Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Okumak

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik günümüzün en popüler ve tercih edilen bölümlerinden bir tanesidir. Ülkemizde psikolojik danışmanlık oldukça değerli görülen ve ihtiyaç duyulan mesleklerin arasında sayılmaktadır. Çalışma alanı oldukça geniş olduğu için bu bölümü bitiren kişilerin iş bulma olasılığı oldukça yüksek olmaktadır. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik kısaca PDR bölümünün ne iş yaptığı, ülkemizde ne kadar ataması olduğu, bu mesleği kimlerin yapabileceği, iş imkânları, bu bölümü kimler okumalı gibi soruların cevabını yazımızın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Nedir, Ne İş Yapar?

Psikolojik danışman; bireylerin hayatlarında yaşadığı sorunlara, çözmekte zorlandığı problemlere destek olan, kişinin doğru kararları vermesinde yardımcı olan kişidir. Psikolojik danışmanın temel görevi bireye psikoterapi sağlamaktır. Her bireyin psikolojik ihtiyacı ve yaşadığı sorunlar farklı olduğu için kişiden kişiye uygulanan yöntemler değişmektedir. Bireyin kendisini geliştirmesine, farkındalığının yükselmesine yardımcı olurlar. Psikolojik destek günümüzde her bireyin dönem dönem ihtiyaç duyabileceği bir destektir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümünü Kazanmak İçin Neler Yapmalıyım?

PDR bölümü, TM3’ten öğrenci alır. PDR bölümü için iyi bir eşit ağırlıkçı olmanız gereklidir. PDR bölümü, puanları yüksek sayılan bölümlerin arasında yer almaktadır. PDR bölümü öğrencisi olmak için öncelikle TYT sınavına girmeniz gereklidir. TYT, Temel Yeterlilik Sınavı sistemin ilk basamağı olarak görülmektedir, bu sınavda yapabileceğiniz en yüksek dereceyi yapmanız gereklidir.

Sonrasında AYT, Alan Yeterlilik Sınavına girmeniz gereklidir. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü kazanmak için istikrarlı bir çalışma düzenine sahip olmanız gerekli. PDR bölümünü okumak isteyen kişi en az 380 puana sahip olmalıdır.

PDR bölümü öğrencileri 4 yıllık bir eğitimden geçerler. PDR bölümü dışarıdan birçok insanın kolay gördüğü fakat okuması da o kadar da kolay olmayan bir bölümdür. Derslerinin çoğunda alan uygulamaları bulunmaktadır. PDR öğrencilerinin 4 yıllık eğitim süresinde, hem teoriye hem de pratiğe bolca yer verilir. PDR bölümü dersleri çoğunlukla uygulamaya dayalı derslerdir.

Psikolojik Danışmanlık (PDR mezunları) İş İmkanları Nelerdir?

Psikolojik danışmanlar, eğitim fakültesinde eğitim görürler. Eğitimci olarak okullarda psikolojik danışmanlık yapabilirler. Çalışma alanı oldukça geniş olan bir bölümdür, bu bölümü bitiren kişilerin çalışabileceği sağlık ve eğitim alanları çok geniştir. Psikolojik danışmanların çalışabildiği başlıca kurumlar;

pdr mezunları iş alanları
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel kuruluşlarda
  • Rehberlik Araştırma Merkezlerinde
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde özel gereksinimli bireylerin eğitiminde ve ailelerin psikolojik danışma süreçlerinde
  • Üniversitelerde akademik personel ve psikolojik danışma birimlerinde
  • Askeri liseler, Astsubay Meslek Yüksek Okulları, Harp Okulları, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezleri’nde
  • Kreş, anaokulu, çocuk yuvası, etüt merkezi, dershanelerde (bu yerlerin işletmeciliğini de yapabilirler)
  • Aile ve Çocuk mahkemelerinde Pedagog ve bilirkişi olarak görev yaparlar (Aile sorunları, ebeveyn çocuk ilişkilerini incelerler, velayet, evlat edinme, boşanma, evlenmeye izin verme gibi adli davalarda bilirkişi raporunu yazarlar.)
  • Adalet Bakanlığına bağlı çocuk cezaevi ve infaz kurumlarında pedagog unvanı ile çalışırlar.
  • Odyoloji alanında yüksek lisanslarını tamamlamaları durumunda kamu hastaneleri ve özel hastanelerde odyolog sıfatı ile çalışabilirler.
  • İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerinin ilgili birimlerinde (polis ve jandarma) on sekiz yaşını doldurmamış henüz doldurmamış çocukların ifadesi alınması sırasında bilir kişi veya danışman olarak çalışırlar.
  • Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı kreş, anaokulu gibi okul öncesi eğitim hizmeti veren kurumlar veya, Toplum Merkezleri ve Aile Danışma Merkezi ve yurtlarda çalışırlar.
  • Çeşitli özel kurumlarda ilgili uzmanlıklara sahip olmaları durumund kariyer planlama işlerinde çalışabilirler.

PDR Kazandım, Devlete Atanabilir Miyim?

PDR devlete ataması yüksek olan bölümler arasında yer almaktadır. Psikolojik danışmanlık, ülkemizde yıllardır eksiğin kapatılamadığı bir bölümdür. Çalışma alanı da hayli geniş olduğu için devlette hemen hemen her devlet dairesinde çalışabilirsiniz. Atama puanları her geçen yıl değişmektedir. Geçen yıllarda 80 ile PDR den atanmak mümkünken bu yıl 2018’de bu puan 85’e yükselmiştir. Fakat bu puan mezun sayısına ve devletin ihtiyaç duyduğu eksiğe göre değişmektedir.

2018 ÖABT sayısal verilerine göre 15.952 Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunu kişi Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında yer almak için sınava girmiştir.

pdr okumak

Kimler PDR Okumalı?

Başarılı bir psikolojik danışman olmak için kuşkusuz bazı niteliklere sahip olmanız gereklidir. Bu niteliklerden bazıları;

  • İyi bir dinleyici olmak
  • İnsanlara yardım etmeyi sevmek
  • Hoşgörü, sabır sahibi olmak
  • Yüksek bir empati yeteneğine sahip olmak
  • Sürekli kendini geliştirmeye açık olmak
  • İnsanlara her koşulda saygı duyabilmek
  • İnsanlarla etkili iletişim yeteneğine ve güçlü hitabet becerisine sahip olmak

Bu özellikler bir psikolojik danışmanın sahip olması gereken temel özelliklerdir. Eğer insanları dinlemeyi sevmiyorsanız yeterince sabırlı bir insan değilseniz bu mesleği yapmaktan pek mutlu olmayabilirsiniz.

PDR Bölümünün Size Katabilecekleri Nelerdir?

Öncelikle bu bölümü okumaya başladığınızda kişiliğinizde birçok şeyin değişeceğini söyleyebiliriz. Bölüm gereği insanlara koşulsuz saygı duymayı öğreniyorsunuz. Bölüm ile beraber insanlara empati yeteneğiniz güçleniyor, insanların davranışlarını inceliyor neyi neden yaptıklarını sorgulamaya alışıyorsunuz. PDR bölümünde insanları daha iyi tanımayı insanlara daha derin bakmayı öğreniyorsunuz. İnsan psikolojisini derinden incelediğiniz için kendinizi anlamanız çok daha kolay oluyor.

İnsanlarla olan iletişim becerileriniz gelişiyor, eğer utangaç içe dönük bir yapıdaysanız daha kolay dışarıya açılabiliyorsunuz. Psikolojik danışmanlık mesleği kişinin sürekli kendini geliştirmek durumunda olduğu bir meslektir. Sadece bölümden mezun olmakla kalmamalı, ilginizi çeken psikolojik eğitimlere seminerlere katılmalısınız. Ayrıca PDR bölümünü okurken, bölümle ilgili psikolojik kitaplar okuyarak filmler seyrederek bilgi birikiminizi genişletebilirsiniz. İnsan kuşkusuz ki doğadaki en karmaşık canlılardan biridir. Doğadaki en karmaşık varlık olan insanı incelemek, yaptıklarını ve düşündüklerini neden düşündüğünün üzerinde durmak ve ona yardım edebilmek en kutsal işlerden bir tanesidir.

Büşra Kiriş

Uşak Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 4. sınıf öğrencisidir.

2 thoughts on “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Okumak

  • 29 Mart 2019 tarihinde, saat 18:08
    Permalink

    Büşra hanım ayrıntılı yazınız için teşekkürler. Birçok noktada aydınlatıcı olmuş. Benim size sorum şu olacak, psikoloji veya pdr düşünüyorum. İkisi arasında ne gibi farklılıklar var? Geleceğini düşündüğümüz zaman iş olanakları konusunda bir farklılık var mı? Şimdiden sağolun. 🙂

    Yanıtla
  • 26 Mayıs 2020 tarihinde, saat 22:26
    Permalink

    Büşra hocam aklımdaki tüm sorulara cevap aldım. Teşekkürler yazı için.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.