Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Özel eğitim kavramı sosyal, bilişsel, duygusal ya da fiziksel gibi gelişim alanlarındaki olağan dışı bir durum sebebiyle uygulanmakta olan eğitim programından daha farklı bir eğitime gereksinim duyan bireylerin eğitimi olarak tanımlanabilir. Özel eğitimin kapsamına otizmli bireyler, öğrenme güçlüğü (disleksi vd.) yaşayan bireyler, mental retardasyon (zihinsel yetersizlik, zihin engeli), görme yetersizliği olan bireyler, işitme yetersizliği olan bireyler, üstün zekalı/özel yetenekli bireyler, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna sahip bireyler girmektedir. Bu boyutuyla özel eğitim oldukça geniş bir kavramdır.

Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir?

Özel Eğitim Öğretmenliği ilk olarak 2016 yılında açılmış, bahse konu kapsam içerisinde yer alan öğrencilerin eğitiminde uzman öğretmenler yetiştirmek amacı olan bir lisans programıdır. 2016 yılından önce Özel Eğitim Anabilim Dalı içerisinde yer alan Zihin Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği ve Üstün Zekalılar Öğretmenliği lisans programları ile bu noktadaki açık giderilmekteydi. Ancak 2016 yılında açılmış olan Özel Eğitim Öğretmenliği programı ile bu alanlar birleştirildi ve alandaki seçmeli dersler ile öğrencilerin belirledikleri alanda yetişmeleri sağlandı.

Daha önce bahse konu alt alanlardan mezun olan öğretmenler (zihinsel, işitme, görme, üstün zekalılar) Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında Özel Eğitim Öğretmeni olarak istihdam ediliyorlardı. 2016 yılında açılmış olan Özel Eğitim Öğretmenliği programı mezunu öğrenciler de aynı şekilde istihdam edilmektedirler. Bu kararla programdan mezun olan adayların alanda daha geniş bir bilgiye sahip olmanın yanı sıra kendi seçmiş oldukları alanda da bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır.

Özel Eğitim Öğretmenliği programında öğretim gören öğrenciler bahse konu alt alanları içeren dersler almalarının yanı sıra yoğun bir seçmeli ders örneklemine sahiptirler. Bu seçmeli ders grupları Zihin Yetersizliği, Görme Yetersizliği, İşitme Yetersizliği, Otizm Spektrum Bozukluğu, Öğrenme Güçlüğü ve Özel Yetenek başlığı altında sınıflandırılmıştır. Bu dersler ile ilgili detaylar ve ders içerikleri YÖK tarafından yayınlanmış olan Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı başlıklı belgede açıklanmıştır. (Belgeye tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Özel Eğitim Öğretmenliği Taban Puanları

Özel Eğitim Öğretmenliği 2016 yılında ilk olarak YGS-4 puan türüyle öğrenci alırken, 2017 yılında TS-1 puan türüyle öğrenci almıştır. 2018 yılında yapılmış olan YKS düzenlemesi ile SÖZ puan türüyle öğrenci almıştır. 2017 yılında TS-1 puan türüyle en düşük 19.000 civarı başarı sıralamasıyla öğrenci almıştır. 2018 yılı başarı sıralamaları henüz açıklanmamış olmakla birlikte Özel Eğitim Öğretmenliği 2018 YKS Sözel Taban Puanları ÖSYM tarafından açıklanmıştır. (Taban puanlara linkten ulaşabilirsiniz.)

Özel Eğitim Öğretmenliği Maaşları ve Atamaları

Konuyla ilgili daha önce kapsamlı yazılar yazmıştık, ancak bu yazıda da bu noktalara kısaca değinmek iyi olacaktır.

Özel Eğitim Öğretmenliği mezunu öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda 4300 TL civarında toplam maaş alabilmektedirler. Özel sektörde ise bu rakam çalışılan kuruma bağlı olarak 2500-5000 TL arasında değişebilmektedir.

 

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.