Okul Öncesi Yüksek Lisans Olanakları
Merhabalar,
Bu yazımızda Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü mezunlarının yüksek lisans olanaklarına değineceğiz. Okul Öncesi Öğretmenliği programı mezunu biri olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Yüksek Lisans programına bu yıl başladım. Bu süreçte de çokça araştırma yapma fırsatım oldu, bu yazıda kısaca değinelim.
Yüksek lisans nedir?
Master olarak da adlandırılan, lisans eğitimi sonrasında 2 yıl süreç dahilinde (1 yıl ders, 1 yıl tez dönemi olmak üzere) bilimsel bilgiyi edinme, bu bilgiyi kullanma ve akademik yazın dahilinde kullanma gibi becerileri vermeyi amaçlayan, aynı zamanda alanda daha derin bilgi sahibi olmayı sağlayan programlardır.
Enstitülerin tezli yüksek lisans programında öğrenim gören ya da mezun olmuş adaylar açılmış olan akademik kadrolara başvuru yapabilirler. Dolayısıyla akademik kadroya giriş için yüksek lisans bir başlangıçtır diyebiliriz.
Yüksek lisans programları tezli veya tezsiz olabilir, bu yazımda daha çok Okul Öncesi Öğretmenliği programı mezunu adayların tezli yüksek lisans olanakları üzerinde duracağım.
Tezli yüksek lisans programlarına kabul etmek için gerekli olan şartlar
Enstitülerin yüksek lisans programlarına başvuru şartları değişkenlik göstermekle birlikte temel konularda birkaç şey söyleyebiliriz. Tezli yüksek lisans programlarına kabul edilmek için puanlama genellikle 3 temel ögeden oluşur;
- ALES puanı
- Mezuniyet Ortalaması
- Yapılmış olan bilim sınavı ve mülakat puanı
Bunun dışında birçok enstitü yüksek lisans başvurusu yapabilmek için belli bir dil puanını aşmanızı talep eder. (Tezsiz yüksek lisans programlarında ise genellikle ALES ve dil puanı şartı aranmaz.)
Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü‘nde açılmış olan programların birçoğu için eşdeğerliği kabul edilmiş olan sınavlardan (YDS, YÖKDİL, enstitülerin düzenlediği dil sınavları vd.) 50 üzerinde puan almayı şart koşuyordu.
Dil puanına ek olarak kimi üniversiteler belirli bir mezuniyet ortalamasını (genellikle 2,50/4,00) şart koşuyor olabilirler. Bu gibi detaylar başvurmayı düşündüğünüz programın ön koşullarında belirtilir.
Ekleme 30 Temmuz 2018: Kimi enstitüler dil şartını tezli yüksek lisans programlarında da kaldırabiliyorlar. Bu sebeple her üniversite için başvuru şartlarını özel olarak incelemek gerekli. Örneğin 2018 yılı için Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tüm yüksek lisans programlarında dil şartını kaldırdı. Dolayısıyla YDS, YÖKDİL puanı olmayan adaylar da yüksek lisans programlarına başvuru yapabildiler.
Okul Öncesi Öğretmenleri hangi bölümlerde yüksek lisans yapabilirler?
Enstitülerin kimi bölümleri tüm eğitim fakültesi mezunlarına açıktır. Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programı mezunları, Okul Öncesi Öğretmenliğii, Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim, Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Programları ve Öğretim, Eğitim Yönetimi ve Denetçiliği gibi alanlarda yüksek lisans programlarına başvurabilirler.
Alan dışından programlara kabul edilen kişiler bilimsel hazırlık kapsamında 1 yıl ek olarak çeşitli dersler alırlar.
Merhaba hocam okul öncesi okuyorum özel eğitim öğretmenliğinden çap yapmak mı yoksa pdr den çap yapmak mı daha avantajlıdır sizce?
Çift anadal programları konusunda çok derin bilgi sahibi değilim ancak PDR de Özel Eğitim de Okul Öncesi Öğretmenliği niteliklerine çokça katkı sağlayacak alanlar. Ancak benim şahsi kararım Özel Eğitim olurdu, okul öncesi ortamlarındaki özel gereksinimli bireyleri düşündüğüm zaman.
Merhabalar bende bir okul öncesi öğretmeniyim ve klinik psikolojiden yüksek lisans yapmak istiyorum tezli.bu nasıl mümkün olacak bilginiz varmı.ozel üniversitelerden düşünüyorum.
merhaba. bir cevap buldunuz mu? ben de böyle düşünüyorum ancak olabilir mi bilmiyorum bilgi eksikliği var.. psikoloji bölümü okumaya karar verdim baştan.. pedagog olmak istiyorum. okul öncesi öğretmenliği mezunuyum
Tuba hanım Gül hanıma verdiğim cevapta sizin sorunuza da değindim. Ancak klinik psikoloji yüksek lisans programı sizi pedagog yapmaz.
Gül hanım okul öncesi öğretmenleri için özel üniversitelerde klinik psikoloji yüksek lisans mümkün. Örneğin Beykent Üniversitesi Klinik Psikoloji programına girebilmek için herhangi bir lisans programından mezun olmanız yetiyor.
Peki klinik psikolojiden yüksek lisans yapmak okul öncesi öğretmenliği mezununa ne sağlar
Merhaba hocam iyi akşamlar okulöncesi eğitim öğretmeniyim özel eğitim alanında yüksek lisans yapabilir miyim? Bu konuda ayrıntılı bilgi almak istiyorum.Teşekkür ederim.
Merhaba
Okul Öncesi Öğretmenligi mezunuyum. Yine kendi alanımda yüksek lisans yapmak istiyorum. Fakat bölümümün yüksek lisansta uzmanlaşmamı saglayacak hangi alt dalları var bilmiyorum. Neye göre karar vermeliyim.
Teşekkürler.
Merhaba,
Ben çocuk gelişimi lisans mezunuyum. Yüksek lisans yapmak istiyorum. Fakat eşit ağırlıkta matematik sorularını yapabilme ihtimalimi düşünmüyorum. Ales sınavında sadece sözel puanı baz alırlar mı?
Merhabalar, bu sene guz doneminde dokuz eylul ege yuksek lisans ogrenci alimi yapmadi. Sadece ilkogretim bolumunden si if ogretmenligi yuksek lisans alimi vardi duyurularinda ve kontenjan listelerinde. Sebebi ne olabilir? Bahar donemi icin acilir mi? Egeyi mi dokuz eylul u mu onerirsiniz son olarak?
Merhabalar,
Kesin olmamakla birlikte Dokuz Eylül Okul Öncesi Yüksek Lisans ve Özel Eğitim Doktora programlarının yetersiz akademisyen sayısı sebebiyle kapatıldığını duydum. Yeni kadrolar açılmadığı sürece muhtemelen bu programlar kapalı kalacaktır. Şu süreçte yeni kadrolar açılacak gibi durmuyor. Ben bu yıl Özel Eğitim’de yüksek lisansa başladım. Eğer düşünürseniz Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü mezunu olarak başvurabilirsiniz.
Ege, Dokuz Eylül konusunda ne yazık ki yorum yapamayacağım. Ege’de lisansüstü hakkında hiçbir bilgim yok. 2011’den beri Dokuz Eylül’den kopamıyorum 🙂
Cok üzüldüm hocam. Baska bir alan düşünmüyorum kendi alanim disinda. Tesekkurler cevapladiginiz icin.
Rica ederim. Yine de ilanları takip etmeni öneririm, ben herhangi bir bilgiye erişirsem e-posta adresinden haber vereceğim.
hocam merhaba,
ben okul oncesi ogretmenligi mezunuyum ve suan siirtin bir koyunde gorev yapiyorum. yuksek lisansta yapmak istiyorum ancak kendi bolumumu ait yakin bir universitenin yuksek lisans bolumu yok .tezli yuksek lisans icin tum universitelerde devam zorunlulugu varmi yada uzaktan egitim gibi olanaklari olan varmi ?
Hocam iyi çalışmalar dilerim. Tezli yüksek lisans programlarının ders dönemlerinde derslere devam zorunluluğu oluyor. Uzaktan yüksek lisans programları mevcut ama açıkçası bilgi sahibi değilim. Eğer kurumunuzla görüşüp haftada bir gün şeklinde izin almanız mümkün olursa, biraz da kendinizi zorlayarak ders dönemini atlatabilirsiniz. Çalışan bir okul öncesi öğretmeni arkadaşım süreci o şekilde sürdürüyor. Görüşmek üzere.
Hocam mrb. Selçuk üniversitesi ev yönetimi ve çocuk gelişimi eğitimi bölümü okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. Sizden çok ama çok rica ediyorum bana yardımcı olun yol gösterin. Şuan okul öncesi öğretmeni olarak görev yapmaktayım fakat her günüm yıl olarak geçiyor bu bölümde çalışmak istemiyorum nereye geçebilirim. Herşeyi araştırıyorum araştırma görevlisi olarak üniversiteye geçmeyi çok istiyorum ama nasil olacak bilmiyorum.pdr okumayi çok isterdim acaba ikinci universitemi okusam diyorum. Bu alanda çalışmaktan başka ne yapabilirim nasıl yaparım ne olur bi yol gösterin hayattan zevk alamıyorum çok ama.çok mutsuzum…cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Hocam selamlar,
Durum zor görünüyor ancak akademik kadrolar ile ilgili bilgi vereyim ben. Okul Öncesi Öğretmenliği mezuniyetiniz ile birçok alanda yüksek lisans yapıp akademik kadro arayışına girebilirsiniz. Akademik kadrolar genellikle yüksek lisans yapmış/yapıyor olmak gibi koşullarla açılıyor. Yüksek lisansa kabul almak için ALES ve YDS gibi sınav puanlarına ihtiyacınız var. Yüksek lisans sürecinizde ya da mezun olduktan sonra akademik kadrolara başvurabilirsiniz. Kimi üniversitelerde 5 veya 10 yıl sektör tecrübesi ile öğretim görevlisi kadroları da açılıyor. https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/ adresinden ilanları takip edebilirsiniz.
Ben ikinci lisans olarak Özel Eğitim Öğretmenliği okuyorum, aynı zamanda Özel Eğitim’de yüksek lisans yapıyorum. İkinci lisans süreci oldukça zor geçebilir, süreci iyi analiz etmenizi öneririm. İşi bırakmanız gerekebilir bu süreçte.
Kolay gelsin şimdiden, sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyin lütfen.
Merhabalar okul öncesi öğretmenliği okuyorum .Yüksek lisansı çocuk gelimi bölümünden tamamlayabilir miyim?
Ayrıca çocuk gelişimi yüksek lisansı yapabilirsem 1 yıl fazla mi eğitim alacagim
Hocam merhabalar okul öncesi öğretmeliği lisans mezunuyum kendi alanımda yüksek lisans mı sınıf eğitimi alanında yüksek lisans mı akademik kariyerde hangisi daha avantajlı olur ? Birde sınıf eğitimi ile sınıf öğretmenliği aynı şey midir sınıf eğitimi yüksek lisans şartlarında eğitim fakültesi mezunu olmak şartı yeterli görülmüş sınıf eğitimi yüksek lisans yaptıktan sonra akademik kariyerde nasıl ilerleyebilir cevabınızı bekliyorum teşekkürler
Aylin hocam merhabalar,
Yüksek lisans programlarına başladıktan sonra Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurabilirsiniz. Bunun için YÖK İLAN sayfasına göz atın: https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/
Eğer sınıf öğretmenliği alanında yüksek lisans yaparsanız bu akademik kadro açısından sorun oluşturabilir. Çünkü birçok kadro Sınıf Öğretmenliği lisans mezunu olmak ve Sınıf Öğretmenliği alanında tezli yüksek lisans yapıyor olmak şartları ile açılıyor. Dolayısıyla bu tip kadrolara başvurma şansınız kalmaz. Eğer Okul Öncesi alanında yüksek lisans yaparsanız akademik kariyer açısından daha şanslı olacağınızı söyleyebilirim.
Hocam merhaba tam olarak anlayamadım 4 yıl okul öncesi öğretmenliği okuduktan sonra yüksek lisansı sınıf yönetimi üzerine yapanlar sınıf öğretmenliğini de yapabiliyorlar mı bilgi verirseniz çok sevinirim
Beyza hocam merhaba. Atama lisansa tabiidir. Sınıf öğretmeni olarak atanmak için sınıf öğretmenliği ya da geçmişte var olan üstün zekalılar öğretmenliği programları mezunu olmanız gerekir.
Merhaba Mustafa Hocam; yine faydalı bilgilerle bizlere yol gosteriyorsunuz, tesekkur ederiz. Hocam, okul oncesi yuksek lisansta ve doktorada ALES sozel mi; esit agırlık mı degerlendiriliyor? Kolaylıklar dilerim.
Tuğba merhabalar,
Kimi enstitüler lisansa girildiği yılda lisans programlarına öğrenci alınan puanları esas alırken (ALES-EA) kimi enstitüler de artık program lisans SÖZEL puan türü ile öğrenci aldığı için lisansüstü eğitime ALES-SÖZEL puan türü ile öğrenci almaya başlıyorlar.
Araştırma görevlisi kadrolarında da bu durum geçerli, şu an için kadro başvurularında genellikle şu ibare yer alıyor: “Atama yapılacak programın lisans eğitimine hangi alanda öğrenci alınıyorsa o alanda ALES’ten en az 70 puan almak.” Dolayısıyla artık ALES-SÖZ puan türünün geçerli olacağını söyleyebiliriz. Bu durumun şöyle bir sonucu olacaktır, örneğin 2015 yılında Okul Öncesi alanında lisansüstü öğretime başlamış biri yüksek lisans programına ALES-EA puan türü ile başlamıştır. Ancak araştırma görevlisi kadrosu için başvurduğunda ALES-SÖZ puan türüne ihtiyacı olacak. Bu sebeple EA puan türü ile lisansüstü eğitime başlamış kişlerin yeniden ALES’e girip yüksek SÖZEL puan almaları yararlarına olacaktır.
Görüşmek üzere.
hocam merhaba okul öncesi öğretmenliği mezunuyum yüksek lisans düşünüyorum fakat tercih etmem gereken bölüm konusunda çok kararsızım herhangi bir öneriniz var mı acaba? yüksek lisansta yds mecburi mi?
Bu çok zor bir soru Sema açıkçası benim açımdan. Tezli yüksek lisans programlarının birçoğu YDS veya eşdeğeri bir dil sınavını şart koşuyor. (Genellikle 50 puan)
Hocam, cevabınız icin cok tesekkur ederim. Siz iyi ki ogretmen olmussunuz; sabırla, hosgoruyle, detaylı acıklamalarınızla bizlere ısık tutuyorsunuz. Calısmalarınızda kolaylıklar dilerim. Selamlar…
Mustafa Hocam bu başlıkla ilgili değil ama Okul Öncesi ÖABT için en güvenilir kaynak olarak; konu anlatımı, soru bankası ve uzaktan eğitim videosu önerebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim, selamlar…
Tuğba merhabalar. Yorumlarını görmek güzel. Ancak yeni çıkan kitaplara hakim değilim açıkçası. 2016’da girdim sadece. Ama ABY’nin hep bakılması gereken bir kaynak olduğunu düşündüm. Yeni çıkanlar nasıldır bilemiyorum.
Merhaba okul öncesi öğretmeniyim.Uzaktan tezsiz yüksek lisans düşünüyorum.Hangi bölümlerde yüksek lisans yapmam bana katkı sağlar.Alan değişikliği gibi imkanı olan yüksek lisans var mı? Okul öncesinden başka alanlara geçmeyi düşünüyorum.Yüksek lisansı kullanabiliyor muyum? Uzaktan tezsiz yüksek lisansla hangi bölümü okursam üniversitelerde çalışma imkanım olur? Ya da olabilir mi ?Yukarıdaki tüm bilgilendirmeler için ayrıca teşekkür ederim.
Merhabalar,
Katkı konusu tamamen kişisel. İlgi alanlarınızı bilemiyorum, dolayısıyla o kısma cevap veremeyeceğim. Yüksek lisansa bağlı olarak Milli Eğitim Bakanlığında alan değişikliği mümkün değil. Alan değişikliği lisans diploması ya da özel eğitim kursu ile mümkün oluyor.
Akademik kadro (üniversitede çalışmak) için tezli yüksek lisans programlarında öğrenci/mezun olmanız gerekir. Araştırma görevlisi kadroları yüksek lisans/doktora öğrencisi olmanızı talep ederken, öğretim görevlisi kadroları yüksek lisans mezunu olmanızı talep eder. Dolayısıyla tezsiz herhangi bir yüksek lisans programı ile akademik kadro şansınız ne yazık ki yok. Ancak MEB çalışanı iseniz tezsiz yüksek lisansınızı tamamlayarak ek 30 hizmet puanı alabilirsiniz.
Başarılar dilerim.
Çok teşekkür ederim değerli Hocam. Selamlar…
Mrb hocam. Okul öncesi öğretmenliği bölüm mezunuyum. Lisede Çocuk gelişimi bölümünde öğretmen olma gibi bir şansımız var mı? Bir yolu vardır umarım. şimdiden göstereceğiniz iligiye teşekkürler
Hocam Merhabalar sağlık bilimleri fakültesi Çocuk gelişimi bölümü okuyorum.Devlette anaokulunda çalışmam için ne yapmam gerekiyor ? formasyon veya kpss girmem gereklimi bana bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz şimdiden teşekkürler.
Merve merhabalar,
Çocuk Gelişimi lisans programı mezunlarının formasyon aldıktan sonra okul öncesi öğretmeni olarak atanabildiklerini biliyorum. Formasyon aldıktan sonra KPSS’ye de girmen gerekiyor elbette. Ayrıntılı bilgi için şu linke gözat lütfen: https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_02/15111325_9_cizelgeveesaslar.pdf
merhabalar hocam
okul öncesi öğretmeniyim. yüksek lisans istiyorum ama psikoloji/çocuk pedagogluğu alanında. hangi üniversitelerde bu veya benzeri bölümler vardır. dilim de yok:( nasıl bir yol izlemeliyim. hangi üniversite özel de mi şansımı deneyeyim. nasıl ve nerden araştırma yapayım sizi daha fazla yormadan çok teşekkürler emeklerinize. saygılar
Hocam selamlar,
Psikoloji yüksek lisans için devlet üniversitelerinin benim gördüklerimin hepsinde Psikoloji lisans şartı vardı. Ancak özel üniversitelerdeki tezsiz psikoloji yüksek lisans programlarının kimilerinde Psikoloji lisans şartı yok onları deneyebilirsiniz. Özeller bu konuda daha esnek, tezsiz programlarda dil şartı da olmuyor. Bu sizin kariyer planınızla ilgili bir durum. Herhangi bir araştırma yapmadım ama Çocuk Gelişimi yüksek lisans programlarını da düşünebilirsiniz.
Hocam merhaba, Okul Öncesi Öğretmeliği 4. sınıf öğrencisiyim. Ales’e girmek istiyorum ve uzun zamandır aklımda olan YL araştırmama başladım. Ama tam olarak nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Biraz gözüm korkuyor açıkcası. Ama yapmak istediğimden eminim. Bir kavram haritası çıkarmak istiyorum. Hangi programda YL yapacağıma da karar verdim. Yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.
Merhaba
Dpu okul oncesi ogretmenligi mezunuyum.marmara universitesinde yuksek lisansa basvurmak istiyorum. aleste,matematik eksikligim puanimin ciddi anlamda dusmesine sebep oluyor.sozel puanim ile tercih yapabilirmiyim evet ise neleri tercih edebilirim.
Zehra zaten artık Okul Öncesi Öğretmenliği TS ile öğrenci aldığı için birçok enstitü ALES-SÖZ puan türü ile öğrenci almaya başladı. Matematiğin ALES-SÖZ’e etkisi oldukça düşük. Gerçi ALES’te de bir değişiklik oldu, değişiklik hakkında geniş bilgiye sahip değilim henüz.
Merhabalar Hocam, Okul öncesi öğretmenliği ya da çocuk gelişimi bölümünden yüksek lisans mezunu olan arkadaşlar var ise benimle mailden iletişime geçebilir misiniz?
Öncelikle merhabalar, bazı üniversitelerin sayfalarını taramama rağmen dil şartı bilgisine ulaşamıyorum. Bilginiz dahilinde yds şartı aramayan okul öncesi yüksek lisans programına sahip olan üniversiteler varsa paylaşırmısınız
Hocam merhabalar ben okulöncesi ögretmenliği mezunuyum ve özel bir kurumda çalışıyorum uzun süredir yüksek lisans düşüncem var okulöncesi veya özel eģitim alanlarından birinde yapmak istiyorum yüksek lisansımı ama karar veremiyorum sizce hangi alanda tamamlamam daha faydalı ve gelecekli olacaktır.Yüksek lisansımı tamamladığımda bu alanlardan hangisinde yukselmem daha olanaklı olacaktır şimdiden teşekkür ederim.
Kübra hocam selamlar. https://www.okuloncesi.info/2017/09/20/okul-oncesi-yuksek-lisans-olanaklari/#comment-7289 linkteki yorumda bu konuya değinmiştim biraz. İyi çalışmalar.
Hocam merhaba ben şuan okul öncesi son sınıfım ve ben de yüksek lisans yapmak istiyorum çocuk gelişiminden yüksek lisans yapmak mümkün mü ben eğitim fakültesi mezunu olacam ama çocuk gelişimi sağlık bilimlerinde oluyor
Ben ilahiyat mezunuyum çocuk gelişiminden tezli yüksek lisans istiyorum. Türkiye de nerde var. Lütfen yardım. Özel üniler ücretli olduğundan istemiyorum tabi. Alesim 67.
Benim gördüğüm kadarıyla devlet üniversiteleri çocuk gelişimi alanı yüksek lisans kabul koşullarında çocuk gelişimi lisans programından mezun olmak yer alıyor.
merhaba hocam okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. bir dönem rehabilitasyon merkezinde çalıştım. yani hem kendi bölümümü hem özel eğitimi çok seviyorum fakat önceliğim akademik kadro. sizce hangi bölümden yüksek lisans yaparsam daha kolay iş bulabilirim?
Her iki alan da kadro açısından iyi durumda Ebru hocam ancak kimi kadrolar lisans şartı ile de açılır, dolayısıyla Özel Eğitim’de yüksek lisans yaparsanız, Özel Eğitim mezuniyet şartı olan kadrolara başvuramazsınız.
Merhabalar. Aydınlatıcı meslektaşlarımi görmek beni çok sevindirdi. Oncelikle teşekkürler. Size sorum şu hocam, ben de okul öncesi son sınıf öğrencisiyim alesin geçerlilik süresi mezuniyetime engel teşkil etmeyeceğinden şimdiden sınava girmeyi düşünüyorum ancak yds alanında bilgim yok alese girdikten sonra ona da mı girmeliyim yoksa yüksek lisans tamamlandiktan sonra da yds ye girebilir miyim
Merhaba Esra,
Öncelikle bu başvuru yapacağın okula göre değişir. Akademik kadro düşüncen varsa YDS kesinlikle halletmen gereken bir şey. Ama yüksek lisans için yabancı dil şartı olmayan enstitüler mevcut.
Başarılar diliyorum.
Hocam merhaba. Ben yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından yararlanmış Gazi Üniversitesi 1997 Çocuk Gelişimi mezunuyum. Mastırı memleketim olan Azerbaycanda yaptım. Şimdi tekrar Türkiyede doktora yapmak istiyorum. Bana bu konuda yol gösterir misiniz? Saygılar.
Hocam merhaba ben Pdr mezunuyum yüksek lisansımı okul öncesi veya özel eğitimden yapmak istiyorum .Bu mümkün mu .Nasıl bir yol izlemem gerekir acaba?
Sınıf öğretmenliği lisans mezunuyum devlete atanmadan önce 150 saatlik hizmet içi eğitimden sertifika aldım 1 yıl rehabiltasyonda çalıştım sonrasında sınıf öğretmeni olarak atandım 4 yıl çalıştım sertifikanın saatini 540 saate çıkarıp özel eğitim öğretmenliği alanına geçtim 3 yıl özel alt sınıfında çalıştım 1 yıldır ramda görev yapıyorum özel eğitimde yüksek lisans yapmayı düşünüyorum ama üniversiteler yüksek lisans ilanına genelde o alandan mezun olanlara açıyor alan dışı açan üniversiteler varmı ve de dil şartı aramayan üniversiteler bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler başarılar ales sözel puanına göremi alıyorlar hangi ünilerde yüksek lisans programı var
Merhabalar hocam,
Okul öncesi öğretmenliğinden bu yıl mezun oldum. Ales puanım Söz 89 ea 88 ortalamam 3,55 ve yds ye sonbaharda gireceğim daha önce 47 almıştım biraz çalışırsam tahminim barajı geçerim. Kocaelide yaşıyorum. Tüm bu durumlara göre iyi bir üniversitede yüksek lisans şansım nedir ve sizce nereyi tercih etmeliyim öncelik olarak bölümüme bakıyorum Marmara okul öncesi bolu okul öncesi Sakarya özel eğitim ilk incelediklerim bana yardımcı olur musunuz??
ylsy başvuraları başladı. başvur yurtdışına belki gidebilirsin ales ve okul puanın çok iyi.
Hocam bazı üniversitelerrehberlik ve pd bölümüne yüksek lisans olanağı veriyor. Okul öncesinden yüksek lisans alımı çok az sizce bu alana yönelmeli miyim
Merhaba hocam öncelikle rahatsız ettiğim için özür dilerim..
Ben Yakın Doğu Üniversitesinde okul öncesi öğretmenliği sın sınıf öğrencisiyim alanımda ilerleyebildiğim kadar ilerlemek öğrenebildiğim kadar da bilgiler öğrenmek istiyorum. Ama kafam çok karışık nasıl doğru yol izleyeceğimi bilmiyorum yüksek lisans düşünüyorum dokuz eylül hayallerimden biri ama kıbrısta yapmamın benim için daha kolay olabileceğini söylüyor hocalarım. Dokuz Eylülde yüksek lisans yapmak için nasıl bir yol izlemem gerek sizce hocam ? Ve ben genelde çocuk psikolojisinin alt dallarına inmek istiyorum bunun için sizce hangi alanda yüksek lisans yapmam beni daha doğru yola sokar.
Yazım yanlışlarım için özür dilerim klavyemde bozukluk var.. Bana dönüş yaparsanız çok sevinirim rahatsız ettiğim için tekrardan özür dilerim iyi akşamlar…
Dokuz Eylül bu yıl okul öncesi eğitimde yüksek lisans açmadı. Seneye açabilir mi meçhul çünkü hocalarımızın ünvan değişikliğine ihtiyacı var iki doçent gibi.
Okul öncesi son sınıf öğrencisiyim. Bu yıl hızlı bir şekilde Yüksek Lisans yapma kararı aldım fakat bilmediğim pek çok şey olduğunu farkettim. Ales’te sadece sözel alana girmem bana yeterli midir?
Merhaba. Bu yıl ben de yüksek lisans için hazırlanıyorum. Ve sizin tecrübenize güvenerek bir soru sormak isterim. Gazi üniversitesinde yüksek lisans yapmak hedefim okul öncesi eğitimi ya da gelişim psikoloji üzerinde ilerlemek istiyorum. Henüz 2018 mezunu olduğum için alanda çalışmaya başlamadım. Tezli yüksek lisans ile çalışma hayatı birlikte yürütülebilir mi diye çok düşünüyorum haftaiçi dersleri ile beni çok zora sokar mı çalışmak ? 2 yıl boyunca çalışmadan hayatı devam ettirmekte zor geliyor.Akademik kariyer için fedakârlık mı yapmalı karar veremiyorum bir türlü. Belki bu konu da bir fikir verebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar hocam,
Yüksek lisans sürecinde çalışmak konusu tamamen ders takviminize bağlı bana kalırsa. Eğer yüksek lisans dersleriniz 1 günde toplanacaksa çalışmak mümkün olabilir. Bildiğiniz gibi okul öncesi kurumları tam zamanlı çalışma olanağı sunuyor, ancak çalışacağınız kurum bunu tolere edebilirse çalışmanız mümkün bence. Onun dışındaki akademik yoğunluğun çalışmak için ciddi sorun yaratacağını düşünmüyorum.
Başarılar dilerim.
Merhaba
Ben Sema. Şuan cocuk gelişimi okuyorum ESOGÜ den de işletme mezunuyum. İdealim bır Öğretmen olmak veya cocuklara psikilojik bakımdan faydalı olabilmek. Sormak İstedıgım bu alandan atama az. Bana önerebileceğiniz bir yol var mı Hocam. Azimliyim ama neler yapabileceğimi bilmiyorum. Bana fikir ve bilgi verirsenız sevinirim hocam.
Merhaba Sema.
Çocuk gelişimi önlisans mı okuyorsun, lisans mı? Eğer lisans okuyorsan formasyon alıp okul öncesi öğretmeni olarak atanmak ya da okul öncesi alanında yüksek lisans yapman mümkün. Önlisans okuyorsan atanma durumlarına dair net bilgim yok ancak özel sektörde çocuk gelişimi önlisans mezunları çokça istihdam ediliyor.
Başarılar dilerim.
Merhabalar hocam çocuk gelişimi lisans mezunuyum aynı zamanda pedagojik formasyon eğitimim var yani okul öncesi öğretmenliği atama hakkım var ben şuan van da yaşıyorum çocuk gelişimi veya okul öncesinde yl yapmak istiyorum.ales puanım var ama üniversitelerin dil puanı şartlarını ve yl alanlarını göremiyorum.üniversitelrin yl ile ilgili nerden bilgi alabilirim.yardımcı olursanız çok sevinirim
Araştırma ya da öğrerim görevlisi başvurusu için yaş sınırı var mıdır?
Merhabalar,
Araştırma görevlisi kadroları için genellikle 35 yaş sınırı bulunuyor. Ancak öğretim görevliliği kadroları için bu geçerli değil.
Hocam merhaba ben okul öncesi öğretmeniyim özel eğitimde yüksek lisans yapmak istiyorum yüksek lisans sonrasında özel eğitim öğretmeni olarak atama oluyor mu acaba
merhaba hocam iki yıl once tercih zamanlarımda sayfanızı takip ediyordum ve okul öncesini seçme nedenlerimden biri de verdiğiniz bilgiler doğrultusunda gerçekleşti bölümümü seviyorum ve yüksek lisans yapmak istiyorum ancak bununla ilgili yeterli bilgiye istediğim bilgilere ulaşamıyorum bölümüm ve bölüm dışı yüksek lisans yapabileceğim alanlar hangileri ve yurtdışında yüksek lisans yapma olanaklarımız var mıdır merak ediyorum şimdiden teşekkürler
Merhabalar,
Öncelikle mesajın çok mutlu etti. Umarım okul öncesi öğretmenliği okuyor olmaktan mutlusundur. 🙂 Yurtdışında yüksek lisans konusu çok teferruatlı bir konu doğrusu, çok fazla hakim olduğum bir konu da değil o yüzden sorunun bu kısmını es geçiyorum.
Eğitim fakültesinde kimi bölümler (okul öncesi öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği gibi) birçok enstitüde eğitim fakültesi mezunu adayların başvurusuna açık. Dolayısıyla bahsettiğim bölümlerde yüksek lisans yapabilirsin. Bunun için yüksek lisans yapmak istediğin enstitülerin sayfalarını takip etmeni öneririm. Çünkü başvuru koşulları değişiklik gösteriyor.
Başarılar dilerim. Başka soruların olursa yazmaktan çekinme lütfen.
Hocam merhabalar.Okul öncesi doktora programı olan üniveristeleri söyleyeblirmisiniz rica etsem teşekkür ederim.
Okul Öncesi öğretmeniyim sınıf öğretmenliğindan tezsiz yüksek lisans yaparsam alan değişikliği olması durumunda sınıf öğretmenliğine geçebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar Ufuk hocam,
Konu ile ilgili kesin bilgiye vakıf değilim, ancak alan değişikliklerinin lisans koşuluna bağlı olduğunu biliyorum. Talim Terbiye Kurulu 9 sayılı kararı muhtemelen bu noktada belirleyici. Daha önce Özel Eğitim alanında tezsiz yüksek lisans sonucu atamalar olmuştu diye anımsıyorum. Ama şimdi süreç nasıl işliyor net bilgim yok doğrusu.
Hocam okul öncesi okuyorum ama psikolojiden yüksek lisans yapmak istiyorum psikoloji fazla alan dışı mı kalıyor acaba? Aslında bir öteki sorumu yukarıda sormuşlar ancak psikolojiden tezli yüksek lisans yaparsam yine alan değişikliği durumunda akademik kariyerime nasıl bir etkisi olur? Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Eğer tezsiz yüksek lisans düşünüyorsanız Ahmet Yesevi en ideali olacak. Ücreti de diğer üniversitelere oranla çok daha uygun.
Hocam merhabalar. Ben okulöncesi açıköğretim fakültesi mezunuyum. Benim gibi olupta yüksek lisans okuyan ya da araştırma görevlisi olan var mı merak ediyorum. Bir bilginiz var mı ?
Merhabalar,
Açıköğretim mezunu bir yüksek lisans öğrencisi ya da araştırma görevlisi ile tanışmadım. Ama açıköğretim mezunu olmanız bunların önünde herhangi bir engel taşımıyor.
Hocam ben istanbulda ozel bi okulda okul oncesi okuyorum 2017 girisliyim devlet universitelerine gecmek icin yeterli degildi siralamam ancak ortalama ile gecmeyi dusundum ikinci seneyi 3.60 la kapattim yine de ganom 2,87de kaldi yine de sansimi denemek istiyorum devlet universitelerini takip ediyorum ancak sizce nasil bir yol izleyebilirim?
Eylem merhabalar. Açıkçası özel üniversitelerden devlet üniversitelerine geçiş süreci ile ilgili detaylı bilgiye sahip değilim ne yazık ki.
Hocam okul oncesi okuyorum ama cocuk psikolojisine olan ilgimden dolayi psikoloji yuksek lisans yapmak istiyorum alan disi kaliyor boyle bi hakkimiz oldugunu duyuyordum ancak bilginiz var midir durumla ilgili?
Merhabalar,
https://www.okuloncesi.info/soru/okul-oncesi-psikoloji-yuksek-lisans/ bu linkte konuya kısmen değinmiştim. Devlet üniversitelerinin psikolojiye esas yüksek lisans alanları psikoloji lisans koşulu ile açılıyorlar. Kimi özel üniversitelerde alan dışı yüksek lisans yapmak mümkün.
Merhaba ben okul öncesi öğretmeniyim Meb de çalışıyorum. Okul öncesi veya çocuk gelişimi bölümünden yüksek lisans yapmaı düşünüyorum. sizce hangisi daha mantıklı olur? veya akademik alanda kadro açma durumu hangi bölümde daha fazladır?
Merhaba hocam, ben sınıf ögretmenliği ve çift anadal olarak da okul öncesi öğretmenliği programı mezunuyum. Aslında özel eğitim alanından yüksek lisans yapma fikrim yoktu. Fakat bu yıl okul öncesi öğretmenliğinde staj yaparken özel eğitim gereksinimi olan 3 çocukla karşılaştım ve teoride gördüğümüz kaynaştırma, özel eğitim gibi derslerin bana yetersiz geldigini fark ettim. Etkinlik kitaplarında bu tarz durumlar için uyarlamalar mevcut fakat sınırlı sayıda olması üzücü. Bu sebeple Dokuz Eylül Üniversitesi’nde özel eğitim yüksek lisans bölümüne başvurdum. Önümüzdeki günlerde sınavları olucak ve ben açıkcası biraz endişeliyim çünkü çift anadalım olan okul öncesi öğretmenliğinden başvurdum. Sizce bu jüri için eksi puan mıdır? Fakülteyi yakından tanıdığınız için soruyorum. Olur da jüriye kalırsam spesifik bir amaçtan çok genel bir amaçtan mı bahsetmeliyim. Kafam o kadar karışık ki vakit ayırıp cevaplayabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler 🙂
Merhaba Şeyma,
Öncelikle jüri konusunda hiç endişe etme, alan dışı yüksek lisansa gayet sıcak bakılıyor. Sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği de özel eğitime uzak olmayan iki alan. Senin için bu iki alan başlı başına avantaj. Ben de özel eğitim lisans öğrencisi iken, okul öncesi mezuniyetim ile yüksek lisansa kabul edildim.
Dokuz Eylül’deki tavır daha çok bilim sınavından yana oluyor. Yazılı bilim sınavının ardından sözlü sınavda daha çok yazılı soruların geniş açıklamaları halinde ilerliyor. Sınava pek az kaldı ama geniş bir üstün zeka/özel yetenek ve otizm okuması yapmanı öneririm.
Şimdiden başarılar, sorun olursa çekinme lütfen.
Çok teşekkür ederim, çok çok yardımcı oldunuz , ilginize minnettarim.
Hocam merhaba bu yıl okul öncesiöğretmenliği alanında tezli yüksek lisans başvurusu yapacağım.yazılı sınav için gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik konularına bakmam yeterli olur mu acaba
Merhabalar Semra,
Okul öncesi öğretmenliği alanı bildiğin üzere oldukça geniş. Elbette bilim sınavında sorulacak şeyler üniversiteye bağlı olarak değişir, ama daha geniş kapsamlı bir okuma yapmaya ihtiyacın olacaktır bana kalırsa. Daha çok okul öncesi öğretmenliği alan derslerine yönelmeni öneririm.
Başarılar.
Merhaba hocam ben okul öncesi öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisiyim alese giricem alesten kac puan almam gerekiyor tezli yüksek lisans yapmak için sonra nasıl bir süreç izlemeliyim sınavdan sonra hocam başvuru fln mi oluyor?
İyi geceler ben lisede çocuk gelişimi mezunuyum açıköğretimden iki yıllık sosyal hizmetler mezunuyum bu yıl da sınava girdim ve iki yıllık çocuk gelişimi bölümünü kazandım çocukları çok seviyorum ve mesleğimi yapmak istiyorum öğretmen olmak istiyorum fakat iki yıllık yetersiz ve maddi açıdan da beni zorlayacak lütfen kafam çok karışık sizce bu bölümü bu yıl okumalı mıyım yoksa seneye mi erteleyim sınava girip 4 yıllık için mi çalışayım
Merhaba Cansu,
Sektörün durumunu biliyorsundur eminim. Önlisans ya da lise mezunu olarak sektörde maddi açıdan mutlu olabileceğin bir iş bulmak çok mümkün değil ne yazık ki.
4 yılı ve KPSS’yi göze alabiliyorsan en sağlıklı kariyer seçeneği o olacaktır.
Başarılar dilerim.
Hocam merhabalar bende okul öncesi mezunuyum fakat çocuk gelişimi bölümünden yüksek lisans yapmak istiyorum bu mümkün mü acaba? Ben aslında okul öncesi değil çocuk gelişimi derslerine girmek için böyle bir şey düşünüyorum bu mümkün mü?
Hocam merhaba size bir sorum olucak..Okul öncesi öğretmeniyim ve alese girerek eğitim bilimleri dalında yüksek yapmayı düşünüyorum.Sözel ea sayısal muhabbeti kafamı karıştırdı.ne odaklı hazırlanmalıyım?sınavda ne çözmeli ne çözmemeliyim?yardımcı olursanız çok sevinirim..
Feyza hanım merhabalar. Yeni sistem biraz daha farklı, yalnızca sözel kısmı çözerek yüksek puan almak mümkün değil. 85’i geçebilmek için sayısal alandan da iyi net yapmanız gerekiyor.
Hocam merhaba size ozelden ulasabilir miyim ? Sorum buraya sigmaz da 🙂 instagram adresinizi yazabilir misiniz? ya da siz de bana yazabilirsiniz. @mrvyvz_ simdiden cok tesekkur ederim. Alandan biri olarak gercekten cevaplariniza ihtiyacim var..
Hocam merhabalar
Okul Öncesi Öğretmenliği mezunuyum
Yüksek lisansa başvururken ”Okul Öncesi Eğitimi” seçeneğini işaretledim
Eğitim bilimleri/gelişim psikolojisi üzerine yüksek yapmak istiyorum
Başvurularda çok detaylı değinilmediği için size danışmak istedim
Gelişim psikolojisi üzerine yüksek yapabilirim değil mi?
Bir de son olarak yazılı ve sözlü mülakat bilim sınavı için tavsiyelerinizi merakla bekliyorum
Şimdiden teşekkürler
Merhaba Hande,
Gelişim psikolojisi alanı psikoloji programında yer alıyor. Dolayısıyla psikoloji yüksek lisans programlarına kabul edilmeniz gerekir. Bildiğim kadarıyla devlet üniversitelerinden okul öncesi öğretmenlerinin psikoloji yüksek lisans programına kabul edildiği bir üniversite yok. Lisansınızın psikolojiden olması gerekir.
Hocam şuan okul öncesi öğretmenliği mezunu kişi özel eğitimden yükseklisans yapabilir mi sanki şartlarında özel eğitim mezunu olmak var ben şuan eğitim programları ve öğretime yükseklisansa kaydoldum ama alanımda mı yükselmeliyim yoksa farklı bir dal daha mı iyi olur hocam iyi günler.
Merhabalar Tuğba hocam,
Okul öncesi mezunları birçok enstitüde özel eğitim alanında yüksek lisans yapabilir. Benim gördüğüm tüm yüksek lisans programları diğer alanlardan mezunlara açık. Yalnızca diğer alanlardan mezun öğrenciler bilimsel hazırlık programını izliyorlar.
Başarılar diliyorum.
Mrhb hocam bende okul öncesi öğrt mezunuyum 8 yıldır rehbltasyon da çalışıyım. Kendi bölümümü çok sevmiyorum ama artık bir kadro almak için araştırma yapıyorum. Tezsiz yüksek lisans özel eğitim alanında yapınca özel eğitim öğrt olarak atama yapılıyor muş öyle bir Bilgini var mı yardımcı olsanız lütfen
Merhaba Ayşe hocam. Yüksek lisans (tezli ya da tezsiz) MEB atamasına olanak sağlamaz. Lisans mezuniyetiniz dikkate alınır.
Merhaba hocam.
Ben okul öncesini ikinci ana dal olarak seçtim ve bu seçimimin temelinde pedagojiye olan merakım yatıyor. Ancak hayalim okul öncesi öğretmeni olmak değil. Tamamen bölümlerdeki ders müfredatlarına bakarak pedagojiye en yakın bulduğum bölumü secmeye çalıştim. Çünkü Türkiyede pedagoji lisansı yok. Sonrasında öğrendim ki pdr den yüksek lisans yapılarak pedagog unvanı alınıyormuş. Pdr den yan dal yapmam bir işime yarar mı bu hususta?
Merhaba hocam ben okul öncesi öğretmenliği birinci sınıfım. Yüksek lisans yapmak istiyorum ancak alan seçme konusunda kafam karışık. Hocam benim ingilizcem iyi ve ab pasaportu alma arifesindeyim. Okul öncesi öğretmenliğinde hangi alanlarda yüksek lisans yaparsam yurtdışında kendime iş alanı edinmemde bana yardımcı olabilir? Yurt dışında yaşamayı deneyimlemek istiyorum. Bana yol gösterebilir misiniz? Bu konuda çok araştırma yaptım ancak düzgün cevaplara erişemiyorum. Bölümü bırakıp başka bir bölüm için tekrar hazırlanmayı bile düşündüm. Ben öğretmenlik yapmayı istiyorum ancak kariyerimin tamamını öğretmen olarak geçirmek istemediğimi fark ettim. Mebin yabancı ülkelere öğretmen olarak gönderdiği sınavdan başka yolları mutlaka vardır. Sizce ne yapmalıyım?
Size mail yoluyla ulaşabilir miyim? Lütfen bana yardımcı olun. En ufak ipucu görsem peşinden gideceğim, bir bilgi yakalasam takip edeceğim.
Merhaba. Yüksek Lisans yapmak istiyorum ama okul öncesi eğitimi mi yoksa çocuk gelişiminden mi devam etmeliyim karar veremiyorum. Çocuk gelişimi mezunuyum. Hangi alanda ilerlemek daha mantıklı yardımcı olabilir misiniz
merhaba, okul öncesi öğretmenliği lisans bölümü mezunuyum. Akademi düşünüyorum ancak yüksek lisansı psikolojiden yapmak istiyorum. Psikoloji yüksek lisans ile akademik kadrolara girişim olur mu? Okul öncesi bitiren biri eğitim fakültesine ait hangi alanlarda yüksek lisans yaparak kariyer ilerlemesi yapabilir acaba? Teşekkürler şimdiden.
*ek olarak yurtdışı seçenekleri hakkında bilginiz var mı ya da bilgiye nasıl ulaşırım bu konuda kendi alanım dışında bir bölümde yurtdışında yüksek lisans yapsam nasıl bir kariyer ilerlemem olur?
Merhabalaar. Ben okul öncesi öğretmenliği mezunuyum ve yüksek lisans yapmak istiyorum. Acaba psikoloji bölümünde yüksek lisans yapabilir miyim? Bunun hakkında hiçbir bilgi bulamadım da maalesef.
Hocam iyi günler, okul öncesi öğretmeniyim ama psikoloji alanında yüksek lisans ve doktora yapmam mümkün mü acaba?
Merhaba ben okul öncesi lisans mezunuyum
Yüksek lisansim eğitim bilimleri acaba ilkokulda sınıf öğretmeni olabilir miyim atamam olurmu
Eğitim bilimleri okumanın artışı ne bilemiyorum hocalar da birşey demedi teşekkür ediyorum