Çocuğunuzun iyi uyuması için 8 öneri

5 yaşın altındaki çocukların %70’e yakını uyku sorunları yaşar. Uykuya ilişkin sorunlar karmaşıktır ve bu sorunların birçok nedeni vardır. Uyku sorunları ile baş etmek birçok açıdan zordur. Uyumayan bir çocuk uyumayan ebeveynler demektir ve uykuda oluşan her dakikalık eksiklik aile bireylerinin tamamını etkiler ve bu uykunun eksikliği yalnızca yorgunluğa sebep olmaz. Öfke nöbetleri, üşengeçlik, hipeaktivite, büyüme, gelişme, hatta çocuğun ayakkabılarını bağlamayı ve alfabeyi öğrenmesinde role sahiptir. Kısacası, uyku her şeyi etkiler.

Yazıda verilecek olan öneriler her yaştaki çocuk için değerli olacaktır. Bu öneriler yalnızca çocuğunuzun uykusunun nitelikli hale gelmesini sağlamayacak, onun gün içindeki duygu durumunu da olumlu yönde etkileyecektir.

İstikrarlı bir uyku ve uyanma zamanı düzenleyin

Çocuğunuzun biyolojik saati onun uyanıklık ve uykululuk halini etkileyen en önemli şeylerdendir. Bir uykuya geçiş ve uyanma saati belirlediğinizde çocuğunuzun saatini de bu saatlere kurarak düzenin yerleşmesini sağlayabilirsiniz.

Düzenli kestirme zamanlarını teşvik edin

Çocuğun gün içerisinde dinlenme amaçlı kestirme uykuları önemlidir. Enerjik bir çocuğun dinlenmeden güne devam etmesi zordur. Bu uyku ile dinlenmemiş bir çocuk sabah neşeli uyansa da gün ilerledikçe huysuzlaşacaktır. Bu kestirmelerin uzunluğu ve niteliği gece uykusunu da etkileyecektir.

Çocuğunuzun biyolojik saatini düzenleyin

Çocuğunuz yorgun olduğunda, ve yatma saati yaklaştığında onun biyolojisinden yararlanın. Havann kararması vücudun biyolojik “dur” butonu olan uyku hormonlarının salgılanmasını sağlar. Çocuğunuzun uyku saatinden bir saat önce bulunduğu ortamı daha az ışıklı hale getirerek onun uykusunu düzenleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun sabah ışığına maruz kalmasını sağlamak da aynı şekilde beynindeki “harekete geç” butonuna basar. Çocuğunuzun sabah saatlerinde gün ışığına maruz kalmasını sağlamak daha kolay uyanmasına sebep olur.

Düzenli bir uykuya geçiş rutini belirleyin

Rutinler güven yaratır. Düzenli ve huzurlu bir uykuya geçiş rutini çocuğunuzun günün hareketinden uykunun sakinliğine geçmesine izin verir.

İyi organize edilmiş bir uykuya geçiş rutini banyo, pijamaları giyme, dişleri fırçalama gibi aktiviteleri de düzenler. Bu, daha az yaratıcı ve yorgun olduğunuzda işlerin daha kolay hale gelmesini sağlar.

bebek uyku

Rahat bir uyku ortamı sağlayın

Çocuğunuzun uyuduğu yer, uykunun kalitesinin anahtarıdır. Ona rahat ve sıcak bir yatak, uygun oda sıcaklığı, rahat pijamalar ve düzenli bir yatak odası sunduğunuzdan emin olun.

Doğru beslenme önemlidir

Yiyecekler enerji ve uyku düzeyimizi etkiler. Özellikle tek başına tüketildiklerinde karbonhidratların sakinleştirici etkisi, yüksek protein ve şeker içeren yiyeceklerin ise uyanıklık verici etkisi vardır.

Çocukta sağlıksız beslenme kaynaklı olarak kimi vitaminlerin eksikliği de çocuğun uykusunu etkileyebilir. Bu sebeple çocuğunuzun sağlıkle ve dengeli beslenmesi uyku düzeninin sağlanması açısından önemlidir.

Düzenli fiziksel aktivite çocuğunuzun uykusu üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Çocuğunuzun sağlıklı ve zinde olmasına yardım edin

Birçok çocuk yeterince günlük fiziksel aktivitede bulunmaz. Çok fazla TV izlemek ve fiziksel aktiviteden kaçınmak nitelikli bir uykuya engel olur. Yeterli günlük egzersiz yapan çocuklar uykuya daha hızlı dalarlar, daha iyi ve uzun uyurlar ve dinç uyanırlar.

Uyku öncesinde çocuğa kitap okumak onun rahatlamasını kolaylaştırır ve uykuya geçmesini sağlar.

Çocuğunuza rahatlamayı öğretin

Birçok çocuk yatağa girer, ama orada ne yapacağından emin değildir. Bu durumu önlemek için rahatlatıcı bir uyku öncesi rutini ile uykuyu getirmek faydalı olabilir. Hikaye zamanı aktiviteleri iyi birer uyku öncesi rutinidirler. Ebeveyninin ona bir kitap okumasını, ya da masal anlatmasını dinleyen çocuk kımıldamadan uzanmaya ve dinlemeye eğilimli olacaktır ve bu sessiz hareketsizlik çocuğun uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.

The No-Cry Sleep Solution for Toddlers & Preschoolers (McGraw-Hill 2005)

https://childdevelopmentinfo.com/ages-stages/toddler-preschooler-development-parenting/sleep-tips-toddlers-preschoolers/

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.