Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlk 6 ay anne sütü ile beslenmek bebeğin gelişimi ve anne-bebek arasındaki duygusal bağın oluşması için oldukça önemlidir. Bebeklerin sindirim ve boşaltım sistemi yeterince geliştiğinde ve çiğneme-yutma fonksiyonu gören çene kasları kuvvetlendiğinde ek gıdaya geçilir. Bu da literatüre göre anne sütü ile beslenen bebeklerde en erken 6. ay, mama ile beslenen bebekler için de en erken 4.ay olarak kabul edilmektedir. Bu dönemden önce ek gıdaya geçiş bebeklerin mide ve bağırsak fonksiyonları tam olarak gelişmediği için önerilmez.
Ek Gıdaya Geçişte İlk Hangi Besinler Tercihler Edilmelidir?
Ek gıdaya geçiş bebeğin ilk kez yaşayacağı bir deneyimdir. Bu nedenle bebeğin hazmetmesi kolay olacak sebze ve meyvelerle başlanmalıdır. Muz, şeftali ve elma gibi meyvelerin püresi veya suları; patates, kabak, havuç gibi pişince yumuşak hale gelen sebzelerin de püre veya çorbası verilebilir. Bebek 1 yaşına yaklaştığında karbonhidrat ve protein ağırlıklı köfte, pilav gibi besinler ek gıda listesine eklenir. Taze sütten mayalanmış yoğurt ve yumurta da protein ihtiyacı için önemlidir.
Ek Gıdaya Geçişte Uzak Durulması Gereken Besinler
Bazı bebeklerde hayvansal ürünlere alerjik reaksiyonlar görülebilir. Yoğurt ve yumurta alerjisi görülen bebeklerde 1 yaşından önce bu besinlerin tüketilmemesi gerekir. Ayrıca 1 yaşından önce inek sütü ve tuz verilmesi önerilmez. İnek sütü alerjik hastalıklara yol açabileceği gibi henüz florasını tam olarak tamamlamamış bağırsaklara ve böbreklere zarar verir. Besinlerin içeriğindeki tuz miktarı da bebeğe yeterli geleceğinden ilave tuz böbrek hastalıklarına yol açabilir.
Ek Gıdaya Geçişte Önemli Püf Noktaları
Öncelikle bebeğin desteksiz oturuyor ve başını tutabiliyor olması gerekir. Çoğu anne ek gıdaya geçiş aşamasında telaş ve heyecan yaşayabilir. Doğru besinlerin doğru zamanda verilmesi bebeğin beslenme alışkanlığını belirler. Bu nedenle bebeğin öğle vakti yeni besinlerle tanışması, uykusunu almış olması ve aç olması gerekir. Bebeğin en keyifli olduğu saatler yeni besinler denenmelidir. Besinler teker teker verilmelidir. Birden fazla besini karıştırarak ya da bulamaç yapıp vermek bebeğin farklı tatları ayırt etmesinde ve alışmasında zorluk yaşamasına neden olur.
Besinlerin mevsiminde ve taze seçilmesi de bebeğin ileriki dönemlerdeki beslenme alışkanlığını etkiler. Eğer bebek bir besini ilk denemesinde sevmediyse ya da yemek istemiyorsa zorlanmamalı ve farklı bir zamanda tekrar denenmelidir. Beslenme vakti alelacele olmamalıdır. Annenin rahat ve tutarlı olması bebeğin huzurlu beslenmesini sağlar.
Ek gıdaya geçiş sürecinde biberon kullanılmamalı öğünler kaşık ile yedirilmelidir. Her bebek ve anne için farklı bir deneyim olan bu süreçte ihtiyaç duyulan besinler ve miktarları ile alerjik tehlikeler göz önünde bulundurularak bebeğin fizyolojik yapısına uygun beslenme düzeni oluşturmak için ek gıdaya geçmeden önce mutlaka hekime danışılmalıdır.