Gebelik Döneminde Egzersiz
Yazı İçeriği
Gebelik, hormonlardaki ani değişimler ve vücuttaki fiziksel değişikliklerin etkisiyle her zamankinden daha yorgun hissedilen ve uyku eğiliminin arttığı bir süreçtir. Eğer annenin ve bebeğin sağlığında herhangi bir risk söz konusu değilse gebelik döneminde egzersiz yapmak hissedilen yorgunluğu azami düzeye düşürerek annenin daha enerjik olmasını sağlar.
Gebelik Döneminde Egzersiz Yapmanın Faydaları
- Uykuları düzenlemeye yardımcı olur.
- Gebelik kiloları kontrol altında tutulur.
- Kasları güçlendirerek doğuma hazırlanmayı sağlar.
- Kramp, sırt ağrısı ve çeşitli eklem ağrılarını azaltır.
- Doğum sonrası lohusa depresyonu riskini azaltır.
- Gebelik şekeri riskini azaltır.
Hangi Egzersizler Ne Kadar Yapılmalı?
Gebelikte yapılabilecek egzersizler pilates, squat, yoga, dans, yürüyüş ve yüzme olarak değerlendirilebilir. Bu dönemde ağır egzersiz hareketlerinden kaçınılmalı ve dinlendirici etkisi olan hareketler yapılmalıdır. Egzersiz, beden ve ruh sağlığı için önemli olsa da gebelik döneminde vücut her türlü riske açık olduğu için egzersizler kontrollü yapılmalıdır. Günlük 20-30 dakika ağır olmayan egzersiz hareketleri uygundur. Her gün yapılması zorunlu olmamakla beraber gebeliğin her haftasında yapılmalıdır.
Hangi Durumlarda Egzersiz Yapılmamalı?
Gebelik döneminde egzersiz sağlıklı ve doktoru tarafından önerilen gebeler tarafından yapılmalıdır. Kanamalı gebelik ve çoğul gebelik olan, düşük riski ve erken doğum riski olan, rahim ağzı hastalıkları ve tansiyon hastalığı olan gebeler için uygun değildir.
Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Egzersizler küçük ısınma hareketleri ile başlamalı ve yavaş hareketlerle devam etmelidir. Egzersiz sürecinde ve sonrasında bol sıvı tüketilmelidir. Ağırlık kaldırmaya yönelik egzersizlerden kaçınılmalıdır. Baş ağrısı ve dönmesi, nefes darlığı, ağrı ve kanama durumlarında egzersiz sonlandırılmalıdır. Gebelikte egzersiz yapmaya karar vermeden önce mutlaka hekime danışılmalıdır.