Okul Öncesi Dönemde Uyku

Uyku, çocuklarınızın okul öncesi dönemde (3 ila 5 yaşları arasında) güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Bu yaşta çoğu çocuğun 24 saat boyunca 11 ila 13 saat arasında uykuya ihtiyacı vardır ve genellikle gündüzleri uyur. Daha büyük yaştaki çocuklar gün içinde hiç uykuya ihtiyaç duymayabilirler.

Okul Öncesi Dönemdeki Çocuğunuzun İyi Uykusuna Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Çoğu ilkokul öğrencisi hala uykuya dalmaktan faydalanabilmesine rağmen, uyum biraz yavaşlar. Bunu yapmanın en iyi yolu, uykuya dalmak için belirli bir rutin zaman oluşturmak veya çocuğun yatak odasında sadece sessiz veya rahatlatıcı zaman oluşturmaktır. Çocuğunuz uyuyamasa bile, öğleden sonra çocuğunuzun rahatlaması için “sessiz zaman” ayırmaya çalışın. Günde yaklaşık bir saat yeterli bir süre. Uyku sorunları, okul öncesi dönemlerde yaygındır. Bu sorunlar, uykusuzluk çekmeye ve geceleri sıkça uyanmaya direnmeyi içerebilir. Okul öncesi dönemde yaygın olan gece korkuları, kabuslar, uyurgezerlik de yaygın görülen problemlerdir.

Çocuğunuzun yeterince uyku çekmesini sağlamak için mükemmel bir yatmadan önce rutini kurmak için yapabileceğiniz bir takım şeyler vardır. Yatmadan önce rutini kurarken şu şeyleri aklınızda tutun: Tutarlı bir yatmadan önce rutini koruyun. Yatmadan hemen önce, çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olmak için banyo yapmak ya da yatmadan önce hikayeler okumak gibi 30 dakika içinde sakin ve keyifli etkinlikler yapın. Okuduğunuz kitap sayısı veya şarkı söyleyeceğinize ilişkin açık sınırlar belirlemek yararlı olacaktır. Çocuğunuzun giymek istediği pijamaları ve hangisine yatkın hayvan yatırdığını seçmesine izin verin. Bu güvenlik nesnesi seçimi çocuğunuzun yatmadan önce ve gece boyunca daha rahat hissetmesine yardımcı olur.

Yatak odasının sessiz, serin, karanlık ve rahat uyku için elverişli olduğundan emin olun. En düşük karanlık ortamdaki bir gece ışığı veya alan ışığı iyidir. Yumuşak, rahatlatıcı müzik çalmak iyidir. Yatağı sadece uyku için ayırmayı unutmayın – oynamak için bir platform olarak kullanılmamalıdır. Yatak odasında televizyon izlemeye izin verilmemelidir. Ekran görüntüsünün başka herhangi bir biçimi yatak odasının bir parçası olmamalıdır. Bunlar çocuğu aşırı derecede uyarabilir ve daha sonra uykuya dalmalarını zorlaştırabilir.

Ne Zaman Bir Doktora Danışmalısınız?

Şu durumlarda bir doktora başvurun: Çocuğunuz nefes alırken nefes darlığı, horlama veya gürültü çıkarması gibi rahatsızlıklar yaşıyor veya uyurken çocuğunuzun solunumunu durdurduğunu görüyorsanız, çocuğunuzun olağan dışı gece davranışları, beklenmedik sayıda uyanış ya da endişe ettiğiniz önemli gece korkuları varsa, çocuğunuzun uyku problemleri gündüz davranışını etkilediğini düşünüyorsanız bir doktora danışabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.