Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları 2022
Yazı İçeriği
Okul öncesi öğretmenliği bölümüne yerleşmiş olan birçok arkadaş maaşlar konusunda çeşitli aramalar yapıyorlar. Bu yazımızda devlet okullarında ve özel sektörde okul öncesi öğretmenliği maaşları konusuna değineceğiz.
Okul Öncesi Öğretmeni kimdir?
Okul Öncesi Öğretmeni üniversitelerin Eğitim Fakültelerinin 4 yıllık Okul Öncesi Öğretmenliği programından mezun kişidir. Bu kişiler KPSS sonucunda aldıkları puanla Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu mülakatlara girerler ve devlet okullarında Okul Öncesi Öğretmeni olarak çalışabilirler.
Çocuk gelişimi önlisans ya da Meslek Liselerinin Çocuk Gelişimi bölümü mezunları Okul Öncesi Öğretmeni olarak çalışabilirler mi?
Düzenlenmiş mevzuatlar gereği üniversitelerin 2 yıllık Çocuk Gelişimi önlisans programından mezun kişiler ve liselerin Çocuk Gelişimi alanlarından mezun kişiler Okul Öncesi Öğretmeni olarak çalışmazlar. Bu kişiler özel sektörde kreş/gündüz bakımevleri ve anaokullarında “Grup Sorumlusu” sıfatıyla çalışırlar.
Devlet okullarında Okul Öncesi Öğretmenliği maaşları 2022
Çeşitli sınav/mülakatlar sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet anaokulları ve anasınıflarında çalışmaya hak kazanan Okul öncesi öğretmenleri 2022 yılı Temmuz ayı itibariyle kabaca 9900 TL maaş alacaklar. 2021 Ocak ayında 7000 TL civarında maaş alan, göreve yeni başlamış bir öğretmen 2022 Temmuz ayında gelen %41,69 enflasyon farkı ile bu rakama ulaşacaklardır.
Okul öncesi öğretmenleri bahse konu 9900 TL maaşı haftalık 18 saat ders karşılığında alırlar. Okul öncesi programı günlük 6 saatlik rutinlerden oluşur. Bu aşamada öğretmenin 12 saatlik ek dersi söz konusu olmaktadır. Bunun yanı sıra okul öncesi öğretmenleri;
- 6 saatlik sürecin tamamında sorumlu oldukları için 3 saat nöbet ücreti alırlar.
- 30 saat dersin 10’da birine denk gelecek şekilde, 3 saat ek dersi hazırlık ve planlama görevi karşılığında alırlar.
- Öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ücreti kapsamında da her hafta için 2 saat ek ders alırlar.
Bu kalemler bir araya getirildiğinde okul öncesi öğretmenleri eğitim öğretim dönemlerinde her hafta 20 saat, ayda 80 saat olmak üzere ek ders ücreti alırlar. 2022 Temmuz enflasyon farkı ile birlikte ek ders ücreti saatlik kadrolu öğretmenler için 39 TL civarındadır. Sözleşmeli öğretmenler için ek ders ücreti aynı dönem için 33 Tl civarında olacaktır.
Ek ders ücretleri göz önünde bulundurulduğunda eğitim-öğretim dönemlerinde okul öncesi öğretmenlerinin maaşları 13000 TL civarında olacaktır. Sözleşmeli öğretmenlerde ek ders ücreti farklılığından kaynaklanan bir miktar kesinti ile 12500 TL civarında olacaktır.
Ücretli öğretmenlikte Okul Öncesi Öğretmenliği maaşları
Milli Eğitim Bakanlığı uzun zamandır öğretmen eksikliğini ücretli öğretmenler ile kapatmaktadır. Okul öncesinin yaygınlaştırılması ve okullaşma oranının artırılması hedefleri sebebiyle ücretli olarak çalışan Okul Öncesi Öğretmeni sayısı oldukça fazladır. Ücretli olarak çalışan öğretmenler girdikleri ders saati karşılığında 2022 Temmuz enflasyon farkı ile 39 TL civarında ücret alacaklardır. Okul Öncesi Öğretmenleri ücretli (ek ders ücreti karşılığında kabaca 4700 TL ücret alacaklardır.
Özel Sektörde Okul Öncesi Öğretmenliği Maaşları
Özel sektörde maaşlar hakkında yorum yapmak pek güç olsa da sektörde genel anlamda oldukça düşük ücretler söz konusudur. Bahsi geçen kurumlar maliyetleri göz önünde bulundurarak lise mezunu ya da önlisans mezunu personel çalıştırma yoluna gitmektedir. (Konu ile ilgili daha ayrıntılı yazı için: Öğretmenim, yoksa sen öğretmen olmayabilir misin?)
Özel sektörde ise genel eğilim asgari ücret ve asgari ücretin bir miktar yukarısındadır. Bu rakam asgari ücret ile 8000 TL arasında değişmektedir. Ancak genellikle çalışma saatleri konusunda devlet anaokulları ve anasınıflarından farklı olarak tam gün eğitim yapılır. Köklü kurumlarda okul öncesi öğretmenliği maaşları 2022 yılı için 15000 TL civarına kadar yükselebilmektedir.
Geri bildirim: Öğretmenler mutsuzken eğitimi iyileştirmek mümkün mü? - Okul Öncesi
Umarım ilerideki zamanlarda anaokulu öğretmeni mesleğinin maaşını arttırırlar.. 🙂
Düzenlenmiş mevzuatlar gereği üniversitelerin 2 yıllık Çocuk Gelişimi önlisans programından mezun kişiler ve liselerin Çocuk Gelişimi alanlarından mezun kişiler Okul Öncesi Öğretmeni olarak çalışmazlar. Bu kişiler özel sektörde kreş/gündüz bakımevleri ve anaokullarında “Grup Sorumlusu” sıfatıyla çalışırlar. Demişsiniz. Şimdi het ne olursa olsun insanlar emeğinin karşılığını almak ister gün boyu Anaokulunda duruyorsn onca çocukla uğraşıyorsn ve 1300 alıyorsun. Ama devkettekiler ne yapıyor doğru düzgün calismiyorlr bile 4000 bine yakın para alıyorlr adaletszlige bakar misinz? Ve özeldekiler Afedersiniz ama köpek gibi çalışıyrlr ama yine de onlar en büyük haksızlığa ugruyorlar.. bence benim ülkemde anaokuluna ve öğretmenlerine verilen değer 0 kim ne derse desin.
Bahsettiğiniz şey benim söylemlerim ile çalışmıyor Ebru hanım. Devlettekiler ne yapıyor, doğru düzgün çalışmıyor söyleminiz basit bir genellemeden ibaret. Bunları belirleyen dengeyi ben şöyle özetliyorum: Eğitim sektöründe lise mezunu personelin istihdam edildiği tek alan okul öncesidir. Buna ek olarak ihtiyacın çok daha üzerinde öğretmen yetiştirilmesi, bu işi en azından yasal olarak yapma yeterliliğine sahip çok fazla personel olması. Söylemeye çalıştığım şey şu ki eğer piyasada 20.000’in üzerinde ataması yapılmamış öğretmen varsa, özel sektör her şekilde asgari ücretle çalışabilecek öğretmen bulabilecektir. Lise ve önlisans mezunu personelin “öğretmen” olarak istihdamına girecek olursam sayfalarca yazmam gerekir, kaldı ki bu konuya birçok yazıda değindim.
Merhaba bende bir konuda bilginizi almak istiyorum.Ben çocuk gelişimi lisans bölümünde okuyorum.Aynı zamanda formasyonum var.Okul öncesi ögretmeligine gano(not ortalamasıyla) yatay geçiş yapılabiliyor mu? Bu konuda bilginiz var mı ?
Merhabalar, 11. sınıf öğrencisiyim ve ana okulu öğretmenliği yapmak istiyorum devletten. çocuk gelişimi (4 yıllık) okuyarak ve son yılımda formasyon eğitimi alırsam anaokuku öğretmenliği yapamaz mıyım? lütfen bilgili kişiler yanıtlarsa çok sevinirim çünkü kafam fazlaslyla karışıyor. her yerde başka bir şey yazıyor.
Şu an evet, ancak formasyonun kaldırılması durumu gündemde idi Elif. Sorunlar yaşayabilirsin.
Henüz 11.sınıftayken neden Okul Öncesi Öğretmenliği değil de Çocuk Gelişimi bölümünü düşünüyorsunuz? Eğitim Fakültesi’nden mezun olmak ile Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden mezun olmak aynı şey değildir. Her ne kadar özel sektörde lise ve önlisans mezunları “Öğretmen” olarak çalıştırılsa bile bölümün kendisini okumanız sizin için çok daha faydalı olacaktır.
Anadolu Üniversitesinde anaokulu veya sınıf öğretmenliğini kazanabileceğimi düşünüyorum (4 yıllık) bir mezun olarak hangisini tavsiye edersiniz. Bir erkek için Anaokulu öğretmenliği zor olabilir mi ? Biraz asabi bir yapım olsada çocuklarla oldukca iyi anlaşırım.
Sınıf öğretmenliği derim ataması çok daha fazla , hem özelde bile çalışsan maaşın iyi olur
bunu nasıl yapacaksınız
Fen Bilgisi lisansım bu yıl bitiyor inşAllah ve Anadolu Meslek lisesinde Çocuk Gelişimi okudum simdi ozelde okul öncesi ogretmenliği yapmak istiyorum sizce ne kadar maaş düşünmeliyim ? Tam zamanlı bu arada.
1800-2000 özelde
Sizce sosyal hizmetlermi Okul öncesi ogretmenligimi
ben 2 yıllık önlisans okuyorum 4 yıla dgs ile tamamlayacağım. çocuk gelişimine tamamlarsam sınıf öğretmeni de olabilirmişim böyle bir duyum aldım. sizce okul öncesi öğretmenliğine mi tamamlamalıyım çocuk gelişimine mi hangisinde atanma şansım daha fazla sınıf öğetmenliği olunabilir mi aslı varmıdır
Selamlar Rabia,
Önlisans Çocuk Gelişimi programını DGS ile lisans Çocuk Gelişimi programına tamamlarsan ve formasyon da alırsan okul öncesi öğretmeni olarak atanabilirsin. Sınıf öğretmeni olarak atanabilmek için Sınıf Öğretmenliği ya da geçmişte bir süre öğrenci almış olan Üstün Zekalılar Öğretmenliği programı mezunu olman gerekir. Başarılar dilerim.
4 yıllıkmçocuk gelişimi mezunları formasyon alarak meslek liselerinde çocuk gelişimi alan öğretmeni olarak çalışabilmekte. Ancak aldığınız formasyonun da buna yönelik olması gerekir.
Merhaba formasyon bir defa alınır ve tüm branşlarda geçerlidir Bilginize.
Sizce okul öncesi mi özel eğitim öğretmenliği mi?
Bende şuan ikisi arasında kaldım.. özel eğitim öğretmenliğinin maaşı daha yüksek ama bilemiyorum..
Okul öncesi öğretmenliği mı yoksa özel eğitim öğretmenliği mı kararsız kaldım?Hangisi daha avantajlı ve siz üniversite de ikisini çap kapsamında okuyabilir miyim?
Bu zor bir soru Selin. Konu ile ilgili bir yazı yazmıştım daha önce ona göz atabilirsin. Kimi üniversitelerde özel eğitim ve okul öncesi öğretmenliği bölümlerinin çift anadal dahilinde alınabildiğini biliyorum. Ama hangi üniversiteler tam emin değilim. Dokuz Eylül’de bildiğim kadarıyla okul öncesi ve özel eğitim için çift anadal imkanı yok.
Başarılar dilerim.
Avusturya’da çocuk bakımı eğitimi aldım ve burda kreşte çalışıyoru. uluslararası arası diplomam var bu diplomayla Türkiye’de kreşlerde çalışabilirmiyim.
Geri bildirim: Okul Öncesi Öğretmenliği 2018 YKS Sözel Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları - Okul Öncesi
Ben kadrolu hemşireyim 2.üniversite olarak çocuk gelişimi okuyorum bitirdikten sonra direkt çocuk gelişimine ya da okul öncesine geçiş yapabilir miyim memur olarak yoksa tekrar kpss ye girmem gerekir mi formasyonumda var 2 yıl sağlık öğretmenliği de yaptım yüksek lisans da yaptım teşekkür ederim
Merhabalar Sevgi hanım,
Milli Eğitim Bakanlığı kadroları için kurumlar arası geçiş 2012’de yapılan bir düzenleme ile engellendi ve sorun yaşanıyor diye biliyorum. Çocuk gelişimi lisans mezuniyetiniz sonrasında KPSS’ye girerek okul öncesi öğretmeni olarak atanabilirsiniz. En sağlıklı yol bu görünüyor.
Acikogretimden onlisans cocuk gelisimi okuyup onu dgs ile okul oncesi öğretmenliğine tamamlayabilirsem kpss de bu bölümden devlet okullarına atanabilir miyim ?
Okul öncesi öğretmenliği programı mezunu olduğunda kamu kurumlarına okul öncesi öğretmeni olarak atanabilirsin Keziban.
Merhaba
4 yillik Edebiyat Ogretmenligi bitirdim ve formasyon aldim. Okul öncesi ögretmenligi okumak istiyorum aciktan. Sizce mümkün mü, formasyonum da var bu bölümü bitirdikten sonra yeniden formasyon almam mi gerekiyor?
Yardimci olursaniz cok sevinirim. Tessekkür ederim
Merhabalar Aylin,
Eğitim fakültesinden herhangi bir bölüm okuyorsan ya da okuduysan formasyon almana gerek yok. Ancak okul öncesi öğretmenliğinin açıköğretim bölümü yok. İstanbul Üniversitesinde Çocuk Gelişimi programı açıköğretim olarak mevcut. Onu bitirdikten sonra bugünkü şartlar ile okul öncesi öğretmeni olarak atanman mümkün. Hali hazırda formasyonun bulunduğu için yeniden formasyon almana gerek kalmayacaktır.
Başarılar dilerim.
Merhaba çocuk gelişimi 1. Sınıf öğrencisiyim okul öncesi öğrt olarak atanmak istiyorum formasyon kalktı gibi haberler çıktı. Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izlemem gerekir, formasyon olmadan atanabilecek miyim ?
Sınıf öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği arasında kararsız kaldım.Sizce hangisi daha iyi?Yardımcı olursanız sevinirim.
Selamlar Diljin,
Bu zor bir soru doğrusu. Hangi perspektiften baktığımıza göre değişir. Atama açısından sınıf öğretmenliği şu yıllarda daha avantajlı, ama biliyorsun şartlar hızlı değişebiliyor.
Merhaba,
Ben kimya önlisans mezunuyum.İkinci üniversite ile okul öncesi okumak istiyorum,fakat bölümü bitirdikten sonra,özel sektörde okul öncesi öğretmeni olarak çalışabilir miyim yoksa yanında farklı sertifika yahut eğitimler de tamamlamam gerekir mi?Nasıl bir yol izlemeliyim?Bu alana yönelip kendimi geliştirmek için neler yapabilirim?yardım cı olur bilgilendirirseniz cok sevinirim.
Acaba konya selcuk unuversitesine okul oncesi bolumu varmi
Merhabalar, okul öncesi öğretmenliği mezunuyum. Yüksek lisans yapmak istiyorum özel eğitime ilgim var bu alanda araştırmalar ve çalışmalar yapmak istiyorum sizce kendi alanımdan mı yapmalıyım yada özel eğitimden mi ? şimdiden teşekkür ederim saygılarım ve sevgilerimle….
Gül hanım merhabalar. Nasıl bir yol çizmek istediğinize bağlı tamamen. Akademik kariyer düşünüyor musunuz, yüksek lisanstan ne gibi beklentileriniz var gibi detaylara göre yorum yapmam mümkün.
Merhabalar,
Avustralya’da Early Childhood Education and Care diploma programında eğitim görüyorum. Bu eğitim 2 yıl süren, geniş kapsamlı bir okul öncesi eğitim programı. Burada bir süre çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönme planım var. Daha önce İstanbul Üniversite’sinde iletişim fakültesini bitirmiştim. Yani bu okul çocuk gelişimi alanındaki ilk eğitimim.
Türkiye’ye döndüğümde buradan alacağım diplomanın karşılığı ne olacak, öğretmen olarak çalışma şansım olur mu, diploma denkliğine dair bir bilginiz var mı? Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
Teşekkürler
Merhaba Elif hanım,
Denklik konusunda çok detaylı bilgiye sahip değilim ama genel bir çerçevede sorunuzu cevaplayayım. Öncelikle eğitim gördüğünüz kurum associate degree (önlisans) olarak geçiyor olmalı. Diplomanızın Türkiye’de size öğretmenlik yapma yetkisi verebilmesi için programınızın bachelor’s degree (lisans) olması ve eğitim fakültesi bünyesinde yer alması gerekir. Eğer mezun olduğunuz okul tanınan bir kurumsa doğrudan, değilse başvurunuz ile çocuk gelişimi önlisans programı denkliği alacağınızı tahmin ediyorum.
Başarılar dilerim.
Sizce sınıf öğretmenliği mi yoksa okul öncesi ömi ikisi arasında çok kararsızım hangisi mantıklı sizce yardımcı olabilir misiniz?
Merhaba. Hangi açıdan sorduğunuza bağlı elbette bu.
Merhabalar, okul öncesi öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Kız meslek lisesinde çocuk gelişimi bölüm öğretmeni olarak çalışmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Bunun için ne yapmam gerekir? Teşekkürler.
Merhabalar,
Bildiğim kadarıyla meslek lisesi çocuk gelişimi alanında öğretmenlik yapabilmek için çocuk gelişimi bölümü mezunu olup formasyon eğitimini tamamlamış olmanız gerekiyor. Okul öncesi öğretmenliği programı mezunları için böyle bir olanak yok gibi. TTKB 9 sayılı kurul kararına istinaden bu yorumu yapıyorum. Uygulamada daha farklı bir durum var mı emin değilim doğrusu. Kararı buradan inceleyebilirsiniz; https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_08/28110927_9_cizelgeveesaslar.pdf
Başarılar.
Merhaba ben 10.sınıf öğrencisiyim okul öncesi öğretmenliği okumak istiyorum alan olarak ne seçmeliyim
hocam yazıdaki bilgiler eski yıllara ait.