8 maddede Özel Eğitim Öğretmenliği Okumak

Özel Eğitim Öğretmenliği Nedir? 

Özel Eğitim Öğretmenliği; başta zihinsel engelliler, görme engelliler, işitme engelliler gibi yetersizlikten etkilenmiş bireyler ve otizm, öğrenme güçlüğü (disleksi ve diğer güçlükler) gibi sorunlar yaşayan bireylerin eğitiminden sorumlu olan kişidir. Dolayısıyla özel eğitim öğretmeninin öğrenme ortamlarında bireye özgü düzenlemeler gerektiren her durumda çalıştıklarını söylemek mümkün. 

Özel Eğitim branşına esas olan bölümler 2016 yılından önce zihinsel engelliler öğretmenliği, işitme engelliler öğretmenliği ve görme engelliler öğretmenliği gibi lisans programlarıydı. Ancak 2016 yılında yapılmış bir düzenleme ile bu bölümlerin tümü Özel Eğitim Öğretmenliği lisans programı adı altında birleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı da Özel Eğitim alanına geçmişte bu programlardan öğretmen ataması yaparken artık Özel Eğitim Öğretmenliği programından atama yapıyor.

Neden Özel Eğitim Öğretmenliği?

Özel eğitim sevdam bir filmde gördüğüm “her çocuk özeldir” sözü ile başladı. Çevremde bulunan özel eğitimcilerin de desteği ile birlikte bölümü daha yakından tanıma fırsatı buldum. Özel çocukları yakından incelemem ve aynı ortamda bulunmamla birlikte kendimi en iyi hissettiğim alanın özel eğitim olduğunu anladım. Çeşitli araştırmalarla birlikte olan sevgimin daha da artması beni özel eğitim öğretmenliğine yöneltti.

Özel Eğitim Öğretmenliği Okuması Zor Bir Alan Mı?

Toplumumuzda bu konuda çok fazla önyargı var. Özel eğitimi okuması zor çalışması daha zor, yetersizliği olan çocuklarla nasıl uğraşacaksın, dersleri çok ağır… Bu ve bunun gibi cümleleri çok sık duymaktayız. Ancak hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Neden mi? Nedeni aslında sizin içinizde yatıyor. Siz gönülden sevmişseniz ve bu mesleği aşkla yapacağınıza inanıyorsanız karşınıza çıkan hiçbir şey zor değildir. İçinizdeki sevgi ile her zorluğun üstesinden geleceksiniz. Aynı zamanda alan içerisinde aldığınız eğitim sizi özel gereksinimli çocuklara yakınlaştıracak. Edindiğiniz bilgi ve deneyim sizi nitelikli bir özel eğitim öğretmeni haline getirecektir.

özel eğitim braille
Özel Eğitim Öğretmenliği programında öğretmen adayları özel gereksinimli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için Braille alfabesi ve Türk İşaret Dili gibi dersleri de alırlar.

Özel Eğitim Öğretmenliğinde Hangi Dersler Var? Zor Mu?

Özel eğitim öğretmenliğinde işitme, görme, zihin, bedensel, otizm, down sendromu gibi engel alanlarını konu alan birçok ders göreceksiniz. Bu engel alanlarının yanında üstün zekalılarla ilgili de çeşitli dersler göreceksiniz. Birinci sınıfta aldığınız derslerde biraz zorlansanız da üst sınıflardaki dersler sizi zorlamayacaktır. Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde sizler için önem arz eden dersler şu şekildedir;

  • Eğitim Bilimine Giriş
  • Zihin/İşitme/Görme engelliler ve eğitimleri
  • Uygulamalı Davranış Analizi
  • Özel Eğitim İlke ve Yönetimleri
  • Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları
  • Çoklu Yetersizlik
  • Özel Öğrenme Güçlükleri ve Özel Yetenek
  • Ölçme ve Değerlendirme
  • Braille Okuma/Yazma
  • Türk İşaret Dili
  • Üstün Zeka ve Özel Yetenek
  • Otizmli Bireylerin Eğitimi ile İlgili Dersler

İkinci sınıfta gözlem ile başlayan meslek tecrübeniz 3. sınıfta Okul ve Kurum deneyimi, 4. Sınıfta Öğretmenlik Uygulaması ile devam ediyor. Eğer bu gözlem ve öğretmenlik uygulaması süreçlerinde yeterince istekli ve meraklı davranırsanız meslek hayatınızda da güzel bir başlangıç yapmak için iyi bir adım atmış olursunuz.

özel eğitim öğretmenliği
Özel eğitim öğretmenleri aynı zamanda down sendromlu çocuklar ile de çalışırlar.

Özel Eğitim Öğretmenliğini Tavsiye Eder Miyim?

Bu soruya vereceğim cevap kesinlikle evet. Özel eğitim öğretmenliği hem mesleki açıdan hem de akademik açıdan kendinizi geliştirmeye açık bir alan. Bu alanda kazandığınız paradan daha değerli şeyler var. Örnek vermek gerekirse yaşamsal bir beceri öğrettiğiniz bir öğrencinizin velisi size teşekkür ettiğinde gözündeki o mutluluğu görmek sizi paranın sahip olamayacağı bir mutluluk seviyesine çıkaracaktır. En azından bu meslekte her şeyin para olmadığını anlayacaksınız diyebilirim.

Özel Eğitim Öğretmenliğinin Avantajları Nelerdir?

Bölüm olarak sürekli etkinlik yapar ve birçok alanda görev alırsınız. Bu size deneyim kazandırır. Birçok konuda fikir geliştirir ve eğlenceli etkinliklerle birlikte mükemmel zaman geçirirsiniz. Dersler zevkli olduğu için çalışırken bile eğlenerek harika bir öğrencilik hayatı yaşarsınız. Her şeyden önemlisi alana dair çok değerli isimlerle tanışabilirsiniz. KPSS açısından da şu an alan sınavı olmaması bizler için avantaj olarak görülebilir.

Özel Eğitim Öğretmenliğinin Dezavantajları Nelerdir?

Bu alanda sizi zorlayacak şey materyal yapımı olacaktır. Öğreteceğiniz konu için destekleyici nitelikle materyal hazırlamanız sizlerden istenecektir. Bu da biraz el becerisi istediğinden ötürü sizi zorlayabilir. Bundan başka da zorlayacak olan pek bir şey yok diyebilirim.

Özel Eğitim Öğretmenliğinden Pişman Mıyım?

Kesinlikle hayır. Böyle mükemmel bir alandan kim pişman olabilir ki? Hocalarım kaliteli, derslerim de zorlamıyor, zevk de alıyorum… Daha ne isteyebilirim ki. Şu anki alana duyduğum aşk ve sevginin meslek hayatımda da devam edeceğini bildiğim için gelecek kaygım da yok. Kısacası her anlamda mükemmel bir alan tercihi yapmışım diyebilirim.

Maaş ve Atama İçin Özel Eğitim Seçmeyin!

Bu gibi hedeflerle alana gelenlerin sayısı az olsa da hiç olmaması tercihimizdir. Çünkü bizler birer eğitimci olacak ve insanların hayatlarını şekillendireceğiz. Bu o kadar basite indirilecek bir durum değildir. Yazıda da belirttiğim gibi her şey para ya da mevki değildir. Özel eğitim öğretmenliği bölümüne maaşı yüksek, atamaları iyi diye gelecekseniz hiç gelememenizi tavsiye ederim. Hayatınız boyunca sevmediğiniz mesleği yapmak hem sizi hem de öğrencilerinizi yıpratacaktır. Çünkü özel eğitim alanı her ne olursa olsun çocuklara adanma ve zorluklara direnmeyi gerektiren, çok yönlü bir alandır.

Alanımızı seçmek isteyen arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Sorularınız olursa yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.

6 thoughts on “8 maddede Özel Eğitim Öğretmenliği Okumak

  • 19 Ocak 2019 tarihinde, saat 10:34
    Permalink

    Bilgi ve deneyimlerini aktardığın için teşekkürler arkadaşım. Özel eğitim okumayı düşünen arkadaşlar için yol gösterici olmuş. Sen nerede okuyorsun bu arada?

    Yanıtla
  • 13 Temmuz 2019 tarihinde, saat 12:37
    Permalink

    İstanbul cerrahpaşa mı marmara mı?Bu meslek için hangisi daha donanımlı??

    Yanıtla
  • 21 Temmuz 2019 tarihinde, saat 22:25
    Permalink

    hocam dokuz eylül hakkında ne düşünürsünüz? sıralamam 5k yazayım mı? çok eleştirildiğini duydum siz katılır mısınız?

    Yanıtla
  • 30 Ocak 2020 tarihinde, saat 17:03
    Permalink

    özel eğitim öğretmeni olmak hayatimda yaptığım en güzel karar. arkadaşın söylediği gibi bu işe yönelik bir ilginiz yoksa tercih etmemeni daha mantıklı.

    Yanıtla
  • 6 Şubat 2020 tarihinde, saat 03:29
    Permalink

    cok zorlu bir is. cocuk gelisiminde ozel egitim stajimi yapmistim. o gunden kalan endiselerle sanirim bir yanim cok istiyor olsa da okul oncesine yonelecegim. yazmayi dusunen arkadaslar sabirli olmalari gerektigini asla unutmasinlar bence. bolumu cok guzel anlatmissiniz bu arada tesekkur.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.