2020 TYT Din Kültürü Konuları Nelerdir?
Yazı İçeriği
TYT Din Kültürü, Yüksek Öğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testinin (TYT) Sosyal Bilimler alanı içerisinde bulunan bir testtir.
Temel Yeterlilik Testi içerisinde öğrenciler Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Coğrafya, Din Kültürü, Felsefe, Kimya, Biyoloji ve Fizik derslerinden gelen soruları cevaplıyorlar. Bu dersler de birleşerek alanları oluşturuyor. Türkçe ve Matematik başlı başına alanlarken; Sosyal Bilgiler, Coğrafya, Din Kültürü ve Felsefe Sosyal Bilimler alanı altında birleşiyor. Kimya, Biyoloji ve Fizik; Fen Bilimleri alanında yer alıyor.
TYT sistemi geçmiş yıllara ait YGS sisteminin yerine gelen alternatif bir sistemdir. Diğer sisteme göre süre sınırlamasında ve puan türleri konusunda değişiklikler yapılmış.
Toplamda 120 soruluk bu sınavın süresi 135 dakika olarak belirlenmiştir. TYT puanınızın YKS not ortalamanıza yansıması için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden en az 0,5 net puan yapmanız gerekiyor. TYT’nin puan dağılımı Türkçe ve Matematik için %33, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri için %17 oranındadır. TYT’de öğrenciler her bir net için Türkçe ve
Matematikte 3.3, Sosyal ve Fen Bilimlerindeyse 3,4 puanlarını alıyorlar.
Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanında yapılan netlerin diğer alanlara göre daha fazla puan getirdiği görülüyor. Bilginin yanında biraz da yorum isteyen 5 soruluk bir Din Kültürü sorularına bile bakmayan birinin, neler kaçırabileceğini siz düşünün. Her yıl güncellenen konu başlıklarıyla Din Kültürü konularına bakalım.
TYT Din Kültürü Konuları 2020
Din Kültürü konuları diğer yıllara oranla bu yılda fazla değişikle uğramamış durumda. Öğrenciler okul müfredatında anlatılan konuları tekrar gözden geçirdikten sonra soruları rahatlıkla cevaplayabileceklerdir.
ÖSYM, YÖK ve MEB’in yayınladığı güncel konu listesini inceleyelim.
- Kur’an-ı Kerim’in Anlaşılması ve Kavranması
- İnsan ve Din
- İnanç ve İbadetler
- Vahiy, İslam Düşüncesinde Yorumlar ve Mezhepler
- Ahlak ve Değerler
- Din, Kültür ve Medeniyet
2019 yılında İnanç konusundan 2 soru, İbadet, Ahlak ve Değerler konularından 1’er soru, Hz. Muhammed konusundan 1 soru sorulmuş. Öğrenciler geçmiş yıllara ait çıkmış konuları da inceleyerek konulara daha fazla aşina olabilirler.
TYT Din Kültürü En Çok Hangi Konudan Soru Geliyor?
2015 yılından beri neredeyse her dönem İslam ve İbadet, Hz. Peygamberin hayatı ve görevlerinden sorular sorulmuş. Bunun yanında Kur’an-ı Kerim ve Akıl konusunda yakın oranda yerini alıyor. Geçmiş yıllara ait konuların içinde İnanç-İbadet ve Kur’an-ı Kerim konuları yer aldığından 2020 yılında bu konulardan soru gelme ihtimali oldukça yüksektir.
İstisnasız soru gelen konular öğrenciler için oldukça önemlidir. Öğrenciler hangi konulardan hangi sorular geldiğini belirleyerek çalışmalarını yönlendirebileceklerdir.
Din Kültürü Türkçe ve Matematikten Daha Fazla Puan Getiriyor
Öğrencilerin cevapladıkları 5 soruda, 4 yanlışlarından sonra 1 doğrularının kalması durumuna net yapmak deniyor. Öğrencilerin TYT sınavında Matematik ve Türkçeden yapacakları her net cevaplarına 3.3 puan alıyorlar. Her iki testten 40 soru soruluyor ve yanlış cevaplama oranları da artıyor. Din Kültürü testinde öğrencilerin yapacakları her net için 3,4 puan alıyorlar. Soru sayısı 5 adet olduğu için yanlış cevap verme oranı da düşüyor.
Buradan yapacağımız çıkarıma göre yapamam ya da uğraşmaya değmez diye düşünerek cevaplamadığınız Din Kültürü sorularından puan alamıyorsunuz. Diğer testlere göre puan durumu yüksek olduğu için mutlaka Din Kültürü soruları cevaplanmalıdır.
TYT Din Kültürü Sorularını Hangi Alan Öğrenciler Cevaplamalı?
Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan bir öğrenci hedef meslek seçimine göre; Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal ve Dil alanlarına dâhil derslerden sorular çözmelidir.
Eşit Ağırlık ve Sözel alanı öğrencisi TYT sınavında Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler alanındaki derslerden soru çözebilmektedir. Fen Bilimleri testinden çözdükleri sorular Eşit Ağırlık ve Sözel puanlarına eklenmemektedir. Din Kültürü, Sosyal Bilimler testi altında bulunduğundan eşit ağırlık ve sözel alanı öğrencileri Din Kültürü sorularını cevapladıklarında alanlarına puan eklemiş olurlar. Alanları dışı olduğu halde Sayısal alan öğrencileri de bu derslerden soru yanıtlayabilirler.
TYT Din Kültürü Dersine Nasıl Çalışılmalı?
Her derste olduğu gibi konu odaklı çalışarak, unutmamak için bol tekrar yaparak ve sıkça test çözerek Din Kültürü sınavında başarı sağlanabilir. Konuları tamamlayarak ilerlemek çalışırken kolaylık sağlayacaktır. Öğrenciler hangi soruda yanlış yaptıysa, ilgili konunun anlatımına tekrar çalışarak başarılarını daim edebilirler.