Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Maaşları 2020

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği (DİKAB) , ilkokullar, genel liseler ve imam hatip liselerinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi veren öğretmenlerin mesleği olup dersin okutulacağı sınıfa göre içeriği, bu alanda öğretmenlik yapmak için gerekli şartlar, adayların alması gereken puanlar ve eğitim ilgili mevzuatlarda belirtilmektedir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanında öğretmenlik yapmak isteyenlerin sosyal zeka seviyeleri yüksek, genel kültür açısından zengin, iyi öğrenme ortamı sağlayabilen, düşüncelerini iyi şekilde aktarabilen, akademik bilgisi yeterli olan, kişisel gelişime açık, soyut konular ve felsefe ile ilgilenmekten hoşlanan kişiler olması beklenir. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak isteyen kişilerin geçmiş Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünden mezun olmaları gerekiyordu. Ancak yakın dönemde bu bölümün kapatılması ile bu alanda öğretmen olmak isteyenler İlahiyat Fakültesi Lisans mezunu olup formasyon eğitimi de alarak mesleğe başlayabilmektedir.

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri MEB’e bağlı devlet okullarında çalışabildiği gibi özel okullarda da çalışabilmektedir. Mesleki faaliyet açısından devlet okulları veya özel okullarda çalışmak benzer özellikler göstermekle beraber sosyal güvence ve maaş konusunda farklılıklar söz konusudur. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin maaşları öğretmenin devlette veya özelde çalışması, ücretli ya da sözleşmeli öğretmen olarak çalışması gibi parametrelere göre değişiklik göstermektedir. Yine devlette çalışan öğretmenler için mesleki tecrübe, evlilik ve çocuk sayısı gibi etmenler de maaş miktarını değiştirmektedir. Şimdi Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin 2020 itibariyle maaş miktarları ve ilaveten alınan farklı ücretleri ilgili kategorilere göre inceleyeceğiz.

Devlet okullarında Din Kültürü Öğretmeni maaşı ek ders ücretleri ile birlikte 5000 TL’yi aşmaktadır.

Devlet Okullarında Sözleşmeli Din Kültürü ve Ahlak bilgisi öğretmeni maaşları

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak istihdam edilen personelin maaşı hizmet yılına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Öğretmenler aşağıda belirtildiği üzere, en düşük 4089 TL maaş almaktadırlar. Ancak bu miktara ek ders ücretleri dahil değildir, öğretmenler bu ücreti haftada 15 saat ders karşılığında almaktadırlar.

  • Hizmet yılı 5 yılın altında olanlar: 4.089 TL
  • Hizmet yılı 5-10 yıl arası olanlar: 4.187 TL
  • Hizmet yılı 10-15 yıl arası olanlar: 4.276 TL
  • Hizmet yılı 15-20 yıl arası olanlar: 4.825 TL
  • Hizmet yılı 20 yıldan fazla olanlar: 5.011 TL

Ek ders ücretleri de göz önünde bulundurulduğunda yeni atanmış bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin maaşı eğer tüm derslere giriyorsa 5000 TL civarını bulmaktadır.

2020 Aile Yardımı Ödenekleri

Çalışmayan eş için aile yardımı ödeneği: 295,47 TL.

Çocuk için ödenekler:

  • bir çocuk 34,62 TL.
  • iki çocuk 69,23 TL.
  • üç çocuk 103,84 TL.
  • dört çocuk 138,46 TL.
  • beş çocuk 173,07 TL.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi doğrultusunda 2020 yılında sözleşmeli öğretmen ücretleri bu şekilde belirlenmiştir.

2020 ek ders ücreti miktarları:

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerin almış olduğu ücretlerden birisi de ek ders ücretleridir. Son zamlarla beraber ek ders ücretleri şu şekilde:

  • Gündüz ek ders ücretleri: 17,22 TL
  • Gece ek ders ücretleri: 18,45 TL
  • Özel eğitim ek ders ücretleri: 21,54 TL
  • Takviye kursu ek ders ücretleri: 34, 45 TL

Özel okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni maaşları değişkenlik göstermektedir. 2020 yılı itibariyle özel okullarda okul profili, şehir ve öğretmenin birikim ve deneyimine bağlı olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni maaşları asgari ücret seviyesinden başlayıp 6.000 TL’ye kadar varabilmektedir.

Ücretli Öğretmenlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Maaşları

Ücretli öğretmen, bir diğer adıyla ek ders karşılığında çalışan öğretmen yukarıda bahsetmiş olduğumuz ders başına 17,22 TL ücret karşılığında çalışan öğretmendir. Milli Eğitim şubelerinin görevlendirmeleri ile görev yapan bu öğretmenler haftada 30 saat, ayda 120 saat derse giriyor olsalar dahi ne yazık ki asgari ücretin altında bir tutar olan 2100 TL civarında maaş alabilmektedirler. Aynı zamanda ücretli öğretmenlerin sigorta koşulları da sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlere göre değişiklik göstermektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.