Kağıt Kukla Sanat Etkinliği

Çocukken kağıt kuklalarla oynamayı çok severdim, hala da seviyorum. Kağıt kuklalarda nostaljik ve büyülü bir yan var. Bu kağıt kukla  sanat etkinliğinde çocukların duyusal gelişimlerini ve ince kas becerilerini destekleyecek, sanatsal duyarlılık kazanmalarını sağlayacak ve eğer istersek çeşitli matematiksel becerilerini destekleyeceğiz.

Kağıt kuklaların basitlikleri güzel ve onları iplikler ve kumaşlarla tasarlamak çocuklar için de oldukça eğlenceli.

Kağıt kuklalar yapmak çocuklarınızla kumaşları keşfetmek için harika bir etkinliktir. Atıl durumda olan bir kumaş yığınının arasında doğru kumaşı aramak ve bulmak aynı zamanda çocuklar için harika bir duyusal etkinliktir. Bu kumaş yığını arasında saten, pazen, yünlü,tüylü, pamuklu kumaşlar, keçeler yer alabilir ve bu dokuları konuşmak için iyi bir fırsattır.

Birçok yetişkin, çocukluğunda annesinin dikiş kutusundaki düğmelere çok düşkün olduğundan bahseder. Bu etkinlikte de bu düğmeleri kullanacağız. Etkinlik sürecinde çocukların kullanacakları düğmeleri seçmeleri de çocuğun duyusal gelişimini destekleyecektir. Düğmelerle çeşitli örüntüler oluşturabilir, düğmeleri büyüklüklerine göre sıralamalarını isteyebilir veya düğmeleri çeşitli özelliklerine göre gruplamalarını isteyebilirsiniz. Böylece etkinliğinizde matematik alanını da dahil edebilirsiniz.

Neler gerekli?

  • Beyaz karton
  • Çeşitli türlerde kumaş parçaları
  • Çeşitli renk ve ölçülerde düğmeler
  • Kurdelalar
  • Çeşitli renklerde ipler
  • Oynar göz
  • Pritt tabir edilen çubuk yapıştırıcı
  • Makas, kalem gibi araçlar.

Nasıl yapılır?

Öncelikle beyaz karton üzerine her çocuk için bir kalıp çizerek işe başlayabilirsiniz. Eğer öğrencileriniz bu konuda istekli ise çeşitli örnekler gösterip bu kalıpları onların çizmesini isteyebilirsiniz. Daha sonraki aşamada çocuklar beyaz kartondan kalıpları kesebilirler.

Kağıt kuklaların saçlarını yapmak için bir miktar ipi sarıp ortasından bir düğüm attıktan sonra uçları kesebilirsiniz. Eğer düğümün görünmesini istemiyorsanız o kısımda bir kurdela kullanabilirsiniz.

Kıyafetlerin yapımı aşamasında ise çocuklardan diledikleri renkleri seçmelerini ve bu kuklalara uygun biçimde kesmelerini söyleyebilirsiniz. Bu noktada çocukların seçtikleri kumaşların üzerine kıyafetlerin ölçülerini bir kalemle çizmek iyi bir fikir olabilir.

Çocuklar kıyafetleri seçerken onlarla dokular, renkler hakkında programınız dahilinde konuşabilirsiniz. Hangi renk daha koyudur, ya da bu kumaşların en pürüzsüz olanı hangisidir gibi sorular çocukların dokuları kavramalarını sağlar.

Kıyafetlerin ölçü dahilinde kesilmesinden sonra çubuk yapıştırıcı ile yapıştırılabilir. İnce kumaşlar çubuk yapıştırıcı ile kolayca beyaz kartona yapışabilir. Daha sonra oynar gözleri doğru yere yapıştırarak etkinliğinizi sonlandırabilirsiniz.

Fotoğraflar http://happyhooligans.ca/homemade-paper-dolls/ adresinden alınmıştır ve yazıda bahse konu adresten yararlanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.