Okul öncesi zorunlu oluyor: Bakan Yılmaz’ın söylemleri

Türkiye’de okul öncesinin zorunlu hale getirilmesi konusu uzun yıllardan beri konuşulan, ancak somut adımların kararlı bir şekilde atılamadığı bir konu. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesini zorunlu hale getirme konusunda kararlı adımlar atacağını gösteriyor.

Okul öncesinin zorunlu olması konusu 2006 yılında yapılmış olan Milli Eğitim Şurası’nda dile getirilmiş, günümüze dek kimi adımlarla okul öncesi okullaşma oranı kısmen artırılmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım 24 Kasım 2016’da Çankaya Köşkü’nde yapılan öğretmenler günü toplantısında okul öncesinin zorunlu hale getirilmesi ve ikili eğitime son verilmesi konularını dile getirmişti.

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı’nın Editör Masası programına konuk olan Milli Eğitim Bakanı, İsmet Yılmaz’ın da okul öncesinin zorunlu olması konusunda söylemleri oldu. Bakan Yılmaz bu programda 2019 yılına kadar okul öncesinin zorunlu hale getirileceğini ve ikili eğitime son verileceğini yineledi.

Programda Bakan Yılmaz 2014 yılında yapılan 19. Milli Eğitim Şurası‘na işaret etse de, şura kararlarında okul öncesinin zorunlu hale getirilmesinden ziyade okul öncesinde değerler eğitimi, beslenme gelişimi, Türk kültürüne yönelik masal-hikaye kullanımları, uygun enstrümanlarla Türk müziğine yer verilmesi gibi konular yer alıyordu.

Okul öncesini nasıl bir süreç bekliyor?

Her ne kadar kararlı adımlar atılacak gibi görünse de, bu günden okul öncesinin geleceği üzerine tahminler yürütmek oldukça zor. Umuyoruz ki 2006 yılı Milli Eğitim Şurası’nda alınmış bir karar olan okul öncesinin zorunlu hale getirilme süreci tamamlanır.

2017 yılı ilk atamalarında (Normalde Şubat ataması ancak, atamanın ne zaman yapılacağı konusunda hala net bir bilgi yok.) 20.000 öğretmen atanacağı açıklaması yapılmıştı. Bu atamalarda okul öncesi branşına verilecek kontenjan Türkiye’de okul öncesinin zorunlu hale gelmesi noktasında belirleyici bir hamle olacaktır.

Yine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın Sivas’ta bir ziyarette yaptığı açıklamada okul öncesinin zorunlu olması halinde 20.000 okul öncesi öğretmeni ihtiyacı doğacağı söyleminden hareketle okul öncesi öğretmeni ihtiyaçlarının ciddi artış göstereceğini ve bu açığın 2019 sonuna dek büyük ölçüde kapatılacağını söyleyebiliriz.

Tüm bu işaretlerin ışığında 2017 ilk dönem atamalarında, okul öncesi branşına 2000 üzeri kontenjan ayrılması ve önümüzdeki dönemde okul öncesine ayrılan kontenjanların artacağını söylemek mümkün.

Not: Konuyla ilgili Okul öncesi 2017’de zorunlu olacak mı? başlıklı yazımızda okul öncesinin zorunlu olması konusunu ve okullaşma oranlarını ele almıştık. Bahse konu yazıya da göz atabilirsiniz.

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.