Elektrik-Elektronik Mühendisliği Okumak ve İş İmkanları
Elektrik elektronik mühendisliği temel mühendisliklerden biri olmasıyla dikkat çeken bir bölümdür. Bilgisayar mühendisliği ve makine mühendisliği ile birlikte en çok tercih edilen ve iş hacmi oldukça geniş bir meslek olan elektrik elektronik mühendisliği hakkında bilinmesi gerekenler bu yazıda olacak.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Hakkında Temel Bilgiler
Elektrik elektronik mühendisliği elektrik konusu başta olmak üzere navigasyon sistemleri, elektrik motorları, elektronik aletlerin tasarımı gelişimi, elektrik ekipmanları, radar sistemleri ve iletişim sistemleri gibi oldukça kapsamlı pek çok konuyla ilgili bir mühendislik dalıdır.
Fizik ve matematiği sıklıkla kullanan elektrik elektronik mühendisleri, öncelik olarak şehirlerdeki elektrik gibi büyük önemdeki konularda çalışmaktadır. Zor olmasıyla ve saç döktürmesi ile de bilinen bölüm elektrik ve elektronik olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
Bölümün elektronik kısmında telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların iç kısımları ve çip kısımları ile ilgilenirken yazılıma da belli bir miktar ilgi olmaktadır. Elektrik tarafına bakacak olursak ise kuşkusuz trafolar ve elektrik hatları gibi her türlü elektriksel iş ile ilgilenilmektedir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans Programı
Elektrik elektronik mühendisliği seçeceklerin öncelikli olarak hangi derslerle ilgileneceğini bilmesi gerekir.
Elektrik elektronik mühendisliği bölümünün ilk senesinde matematik, fizik, bilgisayar programlama, mühendisliğe giriş ve organik kimya gibi temel dersler görülmektedir. Bunun yanı sıra edebiyat ya da tarih gibi seçmeli dersler de öğrencilerin görmekle yükümlü olduğu dersler olarak dikkat çekmektedir.
Bölümün ikinci senesinde de bu temel dersler devam ederken meslekle ilgili dersler de öğrenilmeye başlanmaktadır. Seçmeli derslerden bir tanesi de yine bu senede de yer almaktadır. Bundan sonraki iki senede ise tamamıyla mesleğe yönelik dersler işlenmeye başlanmaktadır. Bu dersler kontrol sistemleri, elektrik devreleri, iletişim sistemleri, sistem ve sinyal sistemleri gibi mesleki derslerdir.
Elektrik elektronik mühendisliği bölümünde genelde ikinci ve üçüncü sınıflarda staj imkanları sağlanmaktadır. Bu staj seneleri üniversiteden üniversiteye de değişebilmektedir.
Hangi üniversiteyi tercih etmeliyim? İş imkanları nasıl?
Türkiye’de 100’den fazla üniversitede elektrik elektronik mühendisliği eğitimi verilmektedir. Kimi üniversite ise bölümü ikiye ayırmış şekilde elektrik mühendisliği ve elektronik haberleşme mühendisliği olarak eğitim vermektedir.
Ülkemizin sayılı üniversitelerinden olan Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği açısından hem eğitimi hem de yüksek puanlarıyla önde gelmektedir.
Ülkemizde elektrik elektronik mühendisliği ve benzeri bölümler seçeceklerin eğitimleri ve iş imkanı açısından tercih etmesi daha doğru olacak şehirler vardır. Bu şehirler İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler ve Bursa, Kocaeli ve Sakarya gibi sanayinin oldukça gelişmiş olduğu şehirlerdir.
Elektrik elektronik mühendisliğinde belli başlı üniversiteler hariç gidilecek üniversitenin önemi pek yoktur. Daha önemli olan şey bölümde kendini geliştirmek ve mesleğe dair tüm bilgileri eksiksize yakın öğrenmektir.