Tuvalet eğitimi kişiliğin oluşmasında önemli rol oynuyor
Mutlu bir evliliğin sonucu olarak dünyaya gelen minik yavrunuzu kucağınıza aldınız. Ona en güzel eğitimler vereceğinizi ve en güzel imkanlarla büyümesini sağlayacağınızı her an söylediniz. Bütün zamanınızı çocuğunuza ayırdınız, en güzel imkanları sağladınız, ilginin odağında büyüdü ancak yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunun farkına vardınız. Aşırı içine kapanık veya aşırı savurgan bir kişi oluverdi çocuğunuz. Neden böyle oldu diye düşünürken bir yerde hata yaptığınızı anlayıp psikoloji uzmanına gittiniz. Uzman ilk olarak çocuğa vermiş olduğunuz tuvalet eğitimini size sordu ve bütün bu kişilik bozukluğunun tuvalet eğitiminden kaynaklandığını söyledi, siz çok şaşırdınız tuvalet eğitimi kişiliğin oluşmasında nasıl etkili olur diye düşündünüz. İşte tuvalet eğitiminin kişiliğin oluşması yönünde etkileri.

Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde çocuğun kişilik yapısının oluşmasında kalıtım ve çevre dışında bir çok etkinin olması söz konusu. Özellikle tuvalet eğitimi çocuğun kişilik yapısının oluşmasında oldukça büyük bir etmen. Tuvalet eğitimi verilirken annenin aşırı sinirli-gergin olması ve çocuğuna tuvalet eğitimi verirken sürekli bağırması veya baskıcı olması çocuğu olumsuz yönden etkiliyor. Genel olarak bu şekilde tuvalet eğitimine tabi tutulan çocuklar ileri yaşlarda içine kapanık, cimri, duygusal, özgüven eksiği olan kişiler oluyor. Hayatını olumsuz yönden etkileyen bu durum tuvalet eğitiminin doğru yönden verilmesi bakımından bizleri uyarıyor.
Çocuğa tuvalet eğitimi veren annenin umursamaz olması ve çocuğun dilediği zaman tuvaletini yapması da oldukça olumsuz yönden kişiliğin oluşmasını etkiliyor. Bu şekilde tuvalet eğitimi alan çocuklar ileri ki yaşlarında savruk, hiç bir şeyin kıymetini bilmeyen, umursamaz kişiler oluyorlar. Bu nedenle çocuğa tuvalet eğitimi verilirken aşırı sinirli veya aşırı umursamaz olmamalıyız. Orta seviyede bir tuvalet eğitimi verilerek çocuğun uygun yaşantılar ile tuvalet eğitimini almasını ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olmasını sağlamalıyız.

Tuvalet eğitimi verilirken çocuğun bulunduğu yaş aralığı da oldukça önemlidir. Tuvalet eğitimi için 18 ila 36 aylar arası uygun bir süre olarak vurgulanmaktadır. Bu süreç fark edileceği üzere oldukça geniş bir aralıktır. Tuvalet eğitimine karşı her çocuğun gelişimsel olarak farklı düzeyde hazır bulunuşluğu vardır. Bu sebeple tuvalet eğitimine çocuk tam hazır olmadan başlamak birçok açıdan riskli bir durum olarak görünüyor.
Çocuğun gelişimsel olarak tuvalet eğitimine hazır olmadığı bir durumda eğitime başlanırsa çocuk her şeyi oyun olarak algılayacağı için sizi ciddiye almayabilir ve sürekli altına kaçırabilir. Sabırlı olarak bu dönemi atlatabiliriz. Bazı anneler çocuğa tuvalet eğitimini 1,5 yaşında vermeye çalışarak çocuğunu yıpratmakta. Çocuk yapı itibariyle olgunlaşma düzeyine ulaşmadığı için sürekli altına kaçıracak ve tuvalet eğitimi alma konusunda zorlanacaktır. Bu nedenle yaş aralığı oldukça önemli bir husus. 1,5 yaşından önce veya çok sonra tuvalet eğitimi verilmemeli tam zamanında eğitim verilmelidir. Aksi halde çocuğun sizi anlamadığını düşünebilir, öfkelenebilir ve olumsuz bir tuvalet eğitimi süreci yaşayabilirsiniz. İleri yaşlarda sağlıklı psikolojiye sahip bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız tuvalet eğitimine dikkat etmelisiniz.

Freud’a göre Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Kişilik
Freud’un, psikoseksüel evreler olarak adlandırdığı beş dönemden biri olan anal dönem tuvalet eğitimini de kapsayan çocuğun kişiliği için çok önemli olan bir dönemdir. Kısaca anal dönemden bahsedecek olursak, bu dönemde en hassas bölge anüstür. 1-3 yaşları arasındaki döneme denk gelir. Ebeveynlerin çocukların tuvalet eğitimleri sırasındaki tutumlarının kişiliği ne şekilde etkileyebileceğinden bahsedilir.
Eğer ebeveynler tuvalet eğitimi konusunda katı bir tutum sergilerse çocukta şunlar gözlenebilir:
Çocuk tuvalet ihtiyacını gidermeyi erteler, tutar ve kabız olur. Çocuk bu tutmayı genellerse kişilik üzerinde de etkiler meydana gelir. Çocuk ilerleyen yaşlarda dakik, inatçı, cimri, aşırı temiz ya da aşırı düzenli olabilir.
Eğer ebeveynler tuvalet eğitimi konusunda daha gevşek bir tutum sergilerse çocukta şunlar gözlenebilir: Çocuk ilerleyen dönemlerde vurdumduymaz, dağınık ve düzensiz bir birey olabilir.
Bu dönemi olumlu geçenler çocuklarda ise şunlar gözlenebilir:
Kendini kontrol edebilme, ilişkilerde uyumlu olma, uyumu sürdürme, özgür bir şekilde seçim yapma ve özerk bir şekilde karar verebilme özellikleri görülür.