En İyi 5 Mühendislik Bölümü ve Sektördeki Durumları
Yazı İçeriği
Pandemi dönemi olarak da tarihe geçen 2020 yılında, normal süresinden geç bir vakitte de olsa TYT ve AYT sınavları sorunsuz bir şekilde yapıldı. Birçok öğrenci şimdiden sınav sonucuyla hedeflediği bölümleri düşünmeye başlarken, birçok kişide yeni meslek alanlarını araştırmaya başladı. Bu konumuzda mühendislik üzerine düşünen öğrenciler için hem 2020’nin hem de geleceğin en gözde 5 mühendislik bölümünü sizlere tanıtacağız;
1) Uçak ve Uzay Mühendisliği
Uçak ve uzay mühendisliği, İTÜ ve ODTÜ gibi ekol üniversitelerde yıllardır mezun veren, 2015 yılından itibaren de Anadolu üniversitelerinde açılmaya başlamış çok popüler bir mühendislik bölümüdür. Son durum incelendiğinde İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Samsun, Konya, Gaziantep ve Kıbrıs’ta eğitim veren bu bölümün, Havacılık ve Uzay Mühendisliği ve Uçak Mühendisliği olarak da farklı isimlerde eğitim verdiği bilinmektedir.
Bu mühendisliğin ders içeriği 1. sınıf için diğer mühendisliklerle aynıdır. Matematik, Fizik vb. dersler ilk sene öğrencilere verilmektedir. Teknik dersler olarak ise %70 makine mühendisliği ve elektrik-elektronik mühendisliği, %30 Havacılık mühendisliği derslerini içermektedir. En önemli dersleri aerodinamik ve akışkanlar mekaniğidir.
Bu bölümün mezunları için çok sayıda çalışma alanı bulunmaktadır. Bunlar savunma sanayi firmaları(TAİ, TEİ, Roketsan, Baykar Makine), havaalanında bakım ve onarım üzerine çalışan firmalar(Onur Air, Turkish Technic, MNG Jet, Pegasus vb.), havacılık kümelenmeleri (hazarfen havacılık, bozok havacılık, emge vb.), savunma sanayiye çalışan bazı analiz ve tasarım firmalarında görev alabilirler. Savunma sanayi gibi yerlerde çalışan kişilerin 6500 TL gibi bir maaşla işe başladığı bilinirken, havaalanlarında iş bulan kişilerin ortalama 4000 – 8000 TL arası maaşla işe başladıkları bilinmektedir. Daha küçük firmalarda bu rakam 3000 – 4500 TL arasında da değişiklik gösterebilmektedir.
Bu bölümü okuyabileceğiniz en iyi üniversite hiç kuşkusuz yıllardır mezun veren İTÜ ve ODTÜ üniversiteleridir. Bunlara ek olarak Anadolu da yer alan diğer üniversitelerde bu 2 üniversite ile yarışamasa da kaliteli eğitim verebilmek adına savunma sanayilerinden destek almaktadır. Bu mühendislik dalının savunma sanayi tarafından yoğun bir şekilde desteklediği de göz önüne alınırsa gelecek vaat eden ve kolaylıkla iş bulabilecek bir meslek olduğunu söylemek gerekir.

2) Yazılım Mühendisliği
İnternet çağında özellikle genç neslin en çok ilgisini çeken mühendislik bölümü olan bu bölüm ülkemizde oldukça az devlet üniversitesinde bulunan, ancak son zamanlarda gördüğü yoğun ilgiyle birçok yerde açılmaya başlayan bir bölüm olmuştur. İstanbul içindeki birçok özel üniversitede, Samsun, Manisa, Elazığ, Trabzon ve Kırklareli şehirlerinde bu bölümün eğitimi verilmektedir.
Bu mühendislik bölümünün ders içeriğinde birinci sınıf için ortak dersler(fizik, kimya vb.), ileri düzeyde ise teknik(siber güvenlik, robotik, algoritma oluşturma vb.) dersler yer almaktadır. Bu mühendislik mezunları freelance çalışabilecekleri gibi Havelsan, İvmer gibi savunma sanayi şirketlinde de çalışabilmektedir. Bunlara ek olarak IT birimine sahip birçok firmada yazılım mühendisleri görev almaktadır.
Bu mühendislikte çalışma şartları firmaya veya kişiye göre değişiklik gösterse de genel anlamda ofis çalışmasını içermektedir. Ortalama başlangıç maaşları 3500 TL ila 4000 TL arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Bu bölümü okuyabileceğiniz en iyi üniversite her ne kadar özel bir üniversitede olsa bu bölüm için sektördeki en iyi hoca ve en iyi imkanlar sahip olan Bahçeşehir Üniversitesidir. Devlet üniversitelerindeki eğitimin genel anlamda yetersiz olduğu bilinse de Elazığ Üniversitesi’nin eğitimi son zamanlarda dikkat çekmektedir. Günümüzde artan grafiği dikkate alındığında yazılım mühendisliğinin gelecek vaat eden bir meslek olduğunu söylemek zor değildir.

3) Mekatronik Mühendisliği
Dünya çapında en önemli meslek grupları arasında yer alan ve günümüzde robot teknolojisinin büyük önem kazandığı bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan bölümlerden bir tanesi de bu mühendislik bölümüdür. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Isparta ve daha birçok şehirde eğitim veren bu mühendislik dalı, elektrik-elektronik mühendisliği ile büyük oranda benzemektedir. Daha çok robotik alana yönelen ve içerisine yazılım mühendisliğini de alan bu mühendislik dünya çapında büyük ilgi görmektedir.
Ders içerikleri ilk sene için diğer mühendisliklerle aynı olan bu bölümde, teknik alanda tasarım, yazılım ve elektronik derslerin ağırlıkta olduğu bilinmektedir. Çalışma alanları oldukça geniş olan bu mühendislik dalı tarımdan, sanayiye birçok farklı alanda iş fırsatı bulabilmektedir. Maaşları çalıştıkları firmaya göre değişiklik gösterse de ortalama 3000 TL başlangıç maaşları olduğu bilinmektedir.
Bu bölüm için en iyi üniversitesinin yıldız teknik üniversitesi olduğu düşünülmekte ve oldukça yüksek bir puanla öğrenci aldığı da görülmektedir. Diğer devlet üniversiteleri için eğitimin çok kaliteli olmasa da kendini geliştirebilen her bir birey için bu mühendislik dalında iş bulmanın kolay olduğunu bilinmesi gerekmektedir. Bu gibi mühendislik dallarının gelecekte önü çok açık olacaktır.

4) Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
Ülkemizde sadece 2 üniversitede yer alan bu mühendislik dalı birçok mühendisliğin karışımından oluşmaktadır. Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde yer aldığı düşünüldüğünde bu bölümün eğitiminin de kaliteli olduğu tahmin edilebilmektedir.
Ders içerikleri incelediğinde elektronik mühendisliği ile hemen hemen aynı derslere sahiptir. Çalışma alanları mekatronik mühendisliği ve elektrik mühendisliği ile aynıdır. Robotik sistemler, yazılım ve tasarım alanlarında görev alabilirler. Bu kapsam havelsan, ivmer, hexagon, general electric ve daha birçok farklı firma için görev pozisyonu bulunmaktadır. Başlangıç maaşları 3500 TL’nin üstündedir. Gelecek vaat eden ve ileride daha da popülerleşebilecek bir mühendislik dalıdır.

5) Elektrik Mühendisliği
Günümüzde özelleşen ve elektrik-elektronik bölümünden sıyrılarak sadece elektrik alanına yönelen bir mühendislik bölümüdür. Bu bölüm İstanbul’daki 2 teknik üniversitede, Kocaeli, Afyon ve Balıkesir’de bulunmaktadır. Mezunlarının büyük bir kısmı devlet elektrik santrallerinde çalışabilmektedir. Elektrik alanına özelleştiğinden dolayı elektronik alanlarında çalışan firmalarda çok fazla rağbet görmemektedir. Ancak uzmanlaştığı alanda nitelikli çok fazla kişi olmadığından bu bölüm mezunları çok rahat iş bulabilmektedir. Başlangıç maaşları ortalama 5000 TL civarında olan bu mühendislik bölümü için en iyi eğitimin de İTÜ ve YTÜ’de verildiği bilinmektedir. Gelecek vaat eden bir meslek olarak belirtemesek de, günümüz ihtiyaçlarını karşılamak adına bu bölüm mezunlarına hala ihtiyaç olduğunu belirtmeliyiz.