Endüstri mühendisliği okumak, iş olanakları
Yazı İçeriği
Endüstri mühendisi; yaşanan problem karşısında maksimum verimlilik sağlamaya çalışan, kriz anını maksimum gelir minimum gider sağlayarak atlatmaya çalışan görevli kişidir. Deyim yerindeyse çalıştığı yerin bel kemiğidir diyebiliriz.
Nasıl endüstri mühendisi olurum?
Üniversite adayı çoğu öğrencinin istediği bir bölümdür. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler güncel sınav sisitemini baz alarak alanını sayısal seçmelidirler. Sınava en iyi şekilde hazırlanmalıdırlar. Tabi ki kişiden kişiye seçeceği il ve üniversite değişiklik gösterebilir. Ancak ortalma bir üniversite hedefleniyorsa tercih yapacak öğrencinin en kötü ilk 55.000 lik sıralama içinde bulunması gerekmektedir. Bunun için de yapması gereken netler şu şekilde olmalıdır:
- TYT toplam net: 80 85
- AYT toplam net: 49 53
aralıklarında olmalıdır. Bu veriler her sene sınava giren öğrenci sayısı ve sınavın zorluğuna göre değişkenlik gösterebilir.
Öğrenim süreci nasıldır?
Günümüzde bünyesinde endüstri mühendisliği lisans eğitimi barındıran üniversitelerin tamamı 4 yıllıktır ve bunların çoğu derslerini minimum %30 ingilizceyle sunmaktadır. Üniversiteler öğrencilerin ingilizce yeterlilik durumuna göre 1 yıl yani iki yarıyıllık ingilizce hazırlık eğitimi de vermektedirler. Daha sonrasında öğrenciler sınava tabi tutulur ve ingilizcesi yeterli düzeye ulaşan öğrenciler bölüme geçiş yapmaya hak kazanırlar. Bölüme geçen öğrencileri ise eğlenceli,sosyal,bolca deneyim kazanabilecekleri uzun ve güzel bir 4 yıl beklemektedir. Endüstri mühendisliğinin alan dersleri 4. yarıyıl itibariyle başlamaktadır. İlk 3 yarıyıl ise öğrencileri fizik,kimya, matematik gibi sayısal alan dersleri beklemektedir. Bunların yanısıra teknik resim ve mühendisliğe giriş dersleri de bulunmaktadır. Öğrenciler bu ilk 3 yarıyılda görecekleri fizik, kimya ve özellikle matematik dersleri lise görmüş olduklarıyla konu başlığı olarak aynıdır. Lakin konuların içerikleri lisede öğrendiklerinin çok üst düzeyinde olacaktır. Bu bölümü seçen öğrencilerin bu derslerle arası iyi olmalıdır. Aksi takdirde ciddi anlamda zorlanacaklarını bilmelerinde fayda olacaktır.
Şu da bir gerçektir ki endüstri mühendisliği diğer mühendislik bölümlerine nispeten cidden daha rahattır. Örneğin bilgisayar mühendisliği ilk seneden itibaren yoğun ve zor dersler barındırmaktadır. Endüstri mühendisliği bölümünün böyle olmaması da öğrencilerin kendi ilgi alanlarında gelişmek veya yeni keşfetmek istedikleri alanlara yönelmelerine imkan sağlamaktadır. Tabi bu fırsatı negatife çeviren öğrenciler de olacaktır. Yapacakları hareketin bedeli olarak da büyük ihtimalle sınıfta kalacaklardır. Kesinlikle kimsenin tavsiye etmeyeceği bir davranış biçimidir.
Staj ve mezuniyet sonrası iş imkanları nelerdir?
Bu bölümde staj günü ortalama olarak toplam 65 gündür. Stajlar genellikle 2. sınıfın sonunda başlamaktadır. Lakin öğrenciler pek tercih etmemektedir. Daha çok son sene yapmayı tercih ediyorlar. Çünkü daha sonrasında iş hayatına atılacakları için binevi ön hazırlık yapmış oluyorlar.
Endüstri mühendisliği tek bir alana hitap etmez. Bu açıdan da iş olanağı ve seçeneği çok fazladır. Mesela bölümden mezun olan öğrenci üretim, yönetim ve finans gibi alanlara yönelebilir. Ayrıca bu alanları da kendi içinde sınıflandırabiliriz. Üretim dediğimiz alan daha çok fabrikalarda faal sahada bulunarak görevlerini yerine getirirler. Yönetimde kişi ofis ortamında görev alır. Doğal olarak direkt üst düzey yönetici olamaz. Öncelikle alt birimlerde sorumluluk üstlenilir. Burada kademesel olarak yükselirler. Finans alanında ise genellikle banka veya borsa endeksli finans kuruluşlarında çalışılabilir. Yine aynı şekilde buralarda da yöneticilik yapılabilir. Mezuniyet sonrası iş bulma ihtimali yüksektir ancak eğer ki kendinizi geliştirmediyseniz zorlanacaksınızdır. İş bulduktan sonra da kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz ki çalıştığınız yerdeki pozisyonunuz da buna göre şekillensin.
Maaş aralıkları nedir?
Başlangıç olarak uçuk bir rakam beklenmemelidir. Ilk işinizde 3.000 – 3.500 bandında bir maaşla işe başlayacaksınızdır. Bu miktar zamanla yaptığınız işin kalitesi, sizin başarınız, çalıştığınız yerdeki pozisyonunuz ve tecrübenize göre değişecektir. Açıkçası bu bölümde maaş skalasını herhangi bir rakamla kapatmak da yanlış olacaktır. Buna göre de skalanın kapanmaması için kendimizi geliştirmekten vazgeçmemeliyiz.