Piromani nedir? Nasıl tedavi edilir?
Oldukça ilginç bir psikolojik bozukluk olan piromani, tedavi edilmediği ve kontrol altına alınmadığı takdirde büyük tehlikelere ve hatta felaketlere yol açabilir. Yangın çıkarma hastalığı olarak da bilinen bu ruhsal durum, istekli ve bilinçli bir şekilde yangın çıkarılması durumudur. Bu hastalıktan mustarip olan kişilerde yangına ve ateşe merak ve heyecan duyulması gibi durumlar gözlemlenir. Bu kişiler yangın çıkarttıktan sonra oldukça mutlu hisseder ve herhangi bir üzüntü ya da pişmanlık duymazlar.
Piromaninin belirtileri ve nedenleri neler?
Piromani, istekli ve bilinçli bir şekilde yağına sebebiyet verme durumudur ve bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde başlarda bir gerginlik hali gözlemlenir. Bu tip gerginliğin meydana getirilen yangın sonucunda atılması hastalığın en büyük özelliğidir. Yangın çıkarma hastalığı olarak tanımlanan bu rahatsızlığa sahip kişiler ateşe ve yangın haberlerine büyük ilgi duyarlar.
Kapsamlı yapılan yangın planının ardından bunu gerçekleştiren hastalar, yanan bölgeyi izlemekten büyük haz alırlar. Planı icra etmeden evvel hastalarda büyük bir gerginlik ve sinirlilik hali de gözlemlenmektedir. Planın uygulanmasının ardından hastada büyük bir rahatlama ve mutluluk hissi gözlemlenir. Hasta, çıkarttığı yangının ardından herhangi bir suçluluk hissi ya da pişmanlık duymaz. Yangın sonucu meydana gelen zararlara karşı da herhangi bir şekilde ilgi göstermez ve umursamaz.
Bu hastalığın ilk ortaya çıktığı evre genellikle çocukluk dönemidir. Genelde erkek çocuklarında gözlemlenen bu hastalık ileride öfke kontrolsüzlüğü, alkolizm, asosyal davranışlar ve idrar kaçırma gibi durumlara da gebedir. Özellikle çok agresif ve cinsel problemler yaşayan kişilerde görülen bu ruhsal bozukluk çeşitli ruhsal travmalar sonucunda da ortaya çıkabilir.
Piramoni’nin tedavisi nedir?
Yangın çıkartma hastalığı mutlaka tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır. Piromani hastaları teşhis edildiği anda gerekli psikolojik tedaviye tabii tutulmalı ve tedaviye cevap verene dek kontrol altına alınmalılar.
Bu hastalıktan mustarip olan kişiler hem kendi hayatlarını hem de başkalarının can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktan çekinmezler. Bu sebepten dolayı erken teşhis ve doğru tedavi büyük önem taşımaktadır. Hastalığa sahip olan kişiler, genellikle psikoterapi yöntemi ile tedavi altına alınır ve gerektiğinde ilaç tedavisine de geçilir.