Ebeveyn ve Öğretmen İlişkileri
Başarıya giden yolda öğretmenler ve aileler el ele vermelidir. Çocuğun okul sıralarından yaşama atılmasında konulan her tuğlada aile ve öğretmenler aynı hedefte birlikte yer almalıdır. Çocuğunuz okula ilk adımını attığında, anne ve babalar da yeni bir dünyayla tanışmış olur. Çocuğunuz gibi sizin de onun öğretmeniyle tanışmanız çok önemlidir. Her şey çocuğun mutluluğu ve başarısı için olduğundan öğretmenle ebeveynler sürekli iletişimde olmalıdır. Öğretmen ve aile ne kadar iyi bir iletişim kurarsa çocuğa o denli yararı dokunur. Öğretmenle ailenin kurduğu diyalog çocuğun eğitim hayatının şekillenmesinde çok etkilidir.
Öğretmen ile velilerin görüş ayrılıkları olsa bile önemli olan çocuksa bu yönler törpülenmeli ve hedefe odaklanılmalıdır. Aileler öğretmenden sürekli ilgi bekleyebilir ama unutmamaları gereken öğretmenin koca bir sınıftan sorumlu olduğudur. Öğretmenin de ailenin de temel hedefi çocuğa yardımcı olmak ve onu hayata hazırlamaktır. Bu çetin yolda dayanışma, iş birliği ve yardımlaşma muhakkak gereklidir. Aileler kendi çocuklarına gerekli özeni gösterirken, öğretmenler de her öğrenciye adil olmaya çalışır.
Öğretmenle iletişim için çeşitli yollar bulunur. Belirli günlerde haberleşip buluşma, telefonlaşma veya rutin olarak uygulanan veli toplantılarına katılama gibi… Her istenildiğinde öğretmenle görüşmenin pek mümkün olmadığı unutulmamalıdır. Nihayetinde öğretmenin de kendi özel hayatı vardır ve her an size dönüş yapamayabilir. Bunun için en iyisi veli toplantılarında görüşmek olabilir.
Öğrenci hakkında bilgi vermek, okul aile iş birliğini güçlendirmek için belirli zamanlarda veli toplantıları düzenlenir. Ailelerin bu toplantılara aktif katılımı çok önemlidir. Aileler çocukların ders ve davranışları hakkında bilgi almak için okulda öğretmen eşliğinde toplanırlar. Aileler öğretmenin kendi çocukları hakkında ne söyleyeceğini merak ederek ve kendi düşünceleriyle karşılaştırarak toplantıya katılırlar. Ebeveynler akıllarına takılan tüm soruları sorup çocukları hakkında bilgi alabilir ve öğretmenini de bilgilendirebilir. Öğretmen öğrencinin ev hayatıyla ilgili bilgiler alırken siz de okul hayatıyla ilgili bilgileri ondan alabilirsiniz.
Öğretmen ebeveynlerle görüştüğünde bazı noktalara dikkat çeker ve bir sonraki görüşmede yeniden değerlendirmeler yapılır. Bir sonraki görüşmeye kadar öğretmenin ebeveynlerden beklediği görevler şunlar olabilir:
Çocuğumuzun ev ödevlerini denetleyin. Çocuğunuzla yakınlaşmak ve onun durumundan haberdar olmak için ev ödevleri önemli bir noktadır. Çocuklar dikkatlerinin dağılmayacağı; yani televizyon, telefon olmayan ortamlarda ders çalışmalıdır. Çocuklarınızın uygun ortamda çalıştığından emin olursanız daha verimli sonuçlar alırsınız. Çocuğunuz ödeve ne kadar zaman harcıyor, ne kadar zorlanıyor, nasıl yapıyor gibi noktalar incelenmelidir. Ebeveyn olarak çocuğumuzun ödev yapma durumunu gözlemleyip bazı notlar alıp bir sonraki görüşmede bunları öğretmeniyle paylaşmalıyız. Çocuğumuz hakkındaki görüş ve kaygılarımızı öğretmeniyle paylaşırsak sorunlar daha kolay çözülür.
Çocuğunuzdan geri bildirim alın. Çocuğunuz hakkında bilgi almak için sınıftaki çalışmaları ve arkadaşlıklarıyla etkileşimlerini sizinle paylaşması çok önemlidir. Okul hakkında hissettiği duyguları ve arkadaşları ile öğretmenleri arasındaki iletişimi içeren sorular yöneltin. Çocuğunuza sorular sorup cevaplar aldığınızda onun kelime dağarcığı hakkında da bilgi sahibi olursunuz. Çocuğunuz öğretmeniyle ilgili şikayette bulunuyorsa bunu da incelemeye alın ve rahatsız eden her meselenin kaydını tutun. Öğretmeniyle bu konuyu duygusal tepki vermeden profesyonel bir şekilde paylaşmak daha faydalı olacaktır. Eğer sorun daha büyükse konuyu okulun rehberlik danışmanıyla paylaşıp çözüm aranmalıdır.
Soru listeleri hazırlayın. Öğretmenle veli görüşmesi belirli zamanla sınırlıdır. Uzun uzun konuşmalar yapılamayabilir. Bunun için sorunları ve önemli konuları içeren soruların listesini hazırlamak görüşmeleri daha kolay yapacaktır. Önceden hazırlanan listeler yardımıyla iletişim daha sağlıklı olur ve zaman kaybetmeden sorunlara cevap bulunur.
Örnekler toplayın. Çocuğunuzun yaptığı etkinliklerden dikkatinizi çekenleri toplayıp elinizde bulundurun. Çocuğun çizimleri, yazıları onun hakkında birçok bilgi verir. Bu örnekler çocuğun dersleri, ev hayatı, başarısı ve sorunları hakkında bilgi verir. Dikkatli ebeveyn ve öğretmenler bunları doğru incelerse her şey çözümlenebilir.
Önemli noktaları not alın. Ebeveynler her şeyi hatırlayacaklarını düşünür ama onlar da unutabilir. Görüşmeden önce ve görüşme anında önemli noktaları not almak çok önemlidir. Cevapsız soruların kalmaması ve çocuk hakkındaki her detayın hatırlanması için küçük notlar alınmalıdır.
İletişim halinde olun. Öğretmen ile ebeveyn arasında sürekli bir iletişim olmalıdır. Toplantı sonunda öğretmenle nasıl iletişime geçileceği ile ilgili bilgi alışverişi yapılmalıdır. Örneğin; telefon numarası, sosyal medya hesapları, e-posta gibi bilgiler alınmalıdır. Evde veya okulda bir problem olduğunda bunu hemen paylaşmak için sürekli irtibat halinde olunmalıdır.
Çocuk yetiştirmek için ebeveynler ve öğretmenler ortak bir çalışma yürütür. Ev ve okul hayatı birbirinden bağımsız düşünülemez. Anne ve babalar kadar öğretmenlerin de çocuğun hayatında çok etkili olduğu unutulmamalıdır.