EÇEV Eğitimde Finlandiya Modeli Toplantısı Yapıldı
Neredeyse her eğitimci Grigory Petrov’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabından ve Finlandiya’da yaşanmış olan eğitim devriminden haberdardır. Ya da PISA sonuçlarını incelediğimiz zaman Finlandiya’yı bu derece ileriye taşımış olan şeyin ne olduğunu hepimiz merak etmişizdir. Finlandiya eğitim sistemini zirveye taşıyan şey elbette ki şaşırtıcı değil, iyi planlanmış, örgütlenmiş ve zaman içerisinde biçimlendirilmiş bir eğitim sistemi.
Türk eğitim sisteminde politikacılara paralel olarak değişen anlayışlar ve TEOG tartışması göz önünde bulundurulduğunda neredeyse Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana stabil bir Türk eğitim anlayışı ortaya konulamadı. Her ne kadar kültürel ortam farklılık gösterse de Türk eğitimcilerin de Finlandiya eğitim sisteminden öğrenecekleri çok şey var.
Bu noktada EÇEV (Ege Çağdaş Eğitim Vakfı) bugün (23 Eylül 2017) İzmir Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde Finlandiyalı eğitimci Dr. Anna-Kaisa Pudas’ın katılımıyla Eğitimde Finlandiya Modeli konulu bir toplantı düzenledi.
Toplantıda PISA-Finlandiya’daki eğitim sistemi ilişkisi, Finlandiya eğitim sisteminin tarihsel süreçte geçirdiği değişiklikler, Finlandiya’daki sosyal ortam, temel eğitimden üst düzey eğitim ortamlarına geçiş, başarı değerlendirme kriterleri, Finlandiya’da öğretmen eğitimi gibi konular ele alındı.
Konuyla ilgili eğitimciler açısından oldukça verimli bir toplantı oldu. Eminim ki toplantıyı izleyen her eğitimcinin zihninde Türkiye eğitim sistemindeki sorunlara dair çeşitli kıvılcımlar oluşturmuştur.
İlerleyen günlerde toplantıda aldığım notlar ve okuduğum dokümanlardan hareketle Finlandiya’da eğitim ve özellikle okul öncesi eğitimi konu alan bir blog yazısı yazmayı planlıyorum.
Kıvılcımların ateşe dönüşmesi ümidiyle. EÇEV’e teşekkürler!