Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu – Öğretmenlere İpuçları
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar birden fazla yönergeler içeren komutları (İçeri git ve kitabını al.) uygulamakta zorlanabilirler. Bu sebeple bu tarz yönergeler basitleştirilerek kullanılabilir. Konuşmalarınızı kısa, tek bir yönerge içeren, net bir ifadelerle şekillendirin.
- DEHB yaşayan çocukların, başarılarının ödüllendirilmesi, sosyal onay ve kabul görmesi oldukça önemlidir. Bu sebeple sınıf ortamında yapabileceği, daha az ve kısa süreli dikkat gerektiren etkinlikler yapmasını sağlayın ve bu çalışmaları tamamladıktan sonra takdir edin, ödüllendirin.
- Uzun süreli çalışma veya dikkat gerektiren çalışmaları bölümlere ayırın. Her bir bölümü tamamladıktan sonra molalar almasını ya da hoşlandığı bir şeyi yapmasını sağlayın.
- Öğrencinin sınıf içi konumunu dikkatinin dağılmayacağı bir şekilde düzenleyin. Sınıf içinde kapı ve pencereler, veya pano önleri dikkat dağıtıcı alanlardır. Eğer dikkati bu gibi alanlar etkiliyor, sık sık etrafındaki uyarıcılara odaklanıyorsa bu uyarıcıların azaltılmasını sağlayın.
- Eğer gerekiyorsa sınıf düzenini en sade haline getirin. Sınıf içerisinde tüm dikkat dağıtıcı unsurların (bloklar, oyuncaklar vs.) kapalı dolaplarda muhafaza edilmesini sağlayın. Ancak bu ekipmanlara erişimi kısıtlamayın. Yalnızca bir başka çalışma sırasındayken dikkatinin dağılmasını engelleyin.
- Eğer hiperaktivitenin baskın olduğu bir DEHB portresi ile karşı karşıyaysanız sınıf içinde etkileşime dayalı, sık sık fiziksel olarak aktif olacağı bir atmosfer oluşturun. Atmosfer müsade ediyorsa sınıf içi öğretmene fiziksel yardım gibi etkinliklerle aktif olmasını sağlayın
- Eğer DEHB’ye bağlı bir farmakolojik (ilaçlı) müdahale süreci yaşıyorsa ve eğer bu süreçte sorumluluk alıyorsanız, öğrencinin ilaç kullanım saatlerine dikkat edin. Bu süreçte gizliliği koruyun, ilacını yalnızken almasını sağlayın.
- Sabırlı olun, asla sert tepkilerde bulunmayın. Sınıf içerisinde bir güç savaşı içerisinde olmayın. Onunla işbirliği içerisinde olduğunuzu hissettirin.
- Hiçbir koşulda “kötü, işe yaramaz, tembel, değersiz” olduğunu hissettirmeyin, etiketlemeyin, sınıf içerisinde bu gibi bir durum varsa en hızlı şekilde engelleyin.
- Öğrencinizi tanıyın, ne gibi aktivitelerden keyif aldığını, ne gibi durumların onu öfkelendirdiğini, veya hangi durumların istenmeyen davranışlara sebep olduğunu düzenli bir şekilde not alın.
- Güçlü bir aile katılımını amaçlayın. Sınıf içi etkinliklerin bir kısmını eve taşıma, ya da sınıf içerisinde yaşanmış pozitif durumların evde pekiştirilmesini sağlama gibi stratejiler uygulamak açısından aileler ile etkili bir işbirliği içerisinde bulunmak önemlidir.