İŞKUR Okul Öncesi Öğretmeni Alıyor mu?

Son zamanlarda okul öncesi ile ilgili tüm aramaları belli haber sitelerinin İŞKUR ile ilgili haberleri deyim yerindeyse işgal ediyor. Bu haberlerin yarattığı izlenim ise büyük ölçüde bilgi kirliliği yaratmaya yönelik, sanki bir kamu kurumu sürekli okul öncesi öğretmeni istihdamı yapıyor şeklinde. Elbette ki bu doğru değil. Bu haberler nereden çıkıyor, amaçları ne kısaca bakalım. ,

Üstteki görsel bir muhtemelen günlük yüzbinlerce ziyaretçisi olan bir haber sitesinden alıntı. Haber iki cümleden oluşuyor, ama haberde doğru olan hiçbir şey yok neredeyse.

1- İŞKUR Nedir?

Haberi yazan kişi öncelikle ya İŞKUR’un ne olduğunu bilmiyor, ya da tamamen okuyucuyu manipüle etmek amacında. (Ne yazık ki ikinci ihtimal daha güçlü görünüyor.) Öncelikle şunu belirtmeli ki İŞKUR büyük ölçüde özel kurumların personel aramak için kullandıkları ve bu kurumların istihdam karşılığında devletten çeşitli destekler almasını sağlayan bir kurum. Dolayısıyla özel kurum ile işçi arasındaki bağlantıyı sağlayan bir aracı olduğunu söyleyebiliriz. Haberi yazan kişi sanki bir kamu kurumu okul öncesi öğretmeni istihdam edecekmiş, ancak KPSS şartı yokmuş izlenimi yaratıyor. Adı üstünde Kamu Personeli Seçme Sınavı. Özel kurum neden KPSS şartı arasın ki? Tabi bu soruyu sorma gereğini duymamış haberi yazan kişi.

İŞKUR sitesine girip bahse konu ilan sayfasını açınca tümü özel kurumlar olmak üzere toplam 24 kurumun okul öncesi öğretmeni aradığını görüyoruz zaten. Muhtemelen en küçük iş bulma sitesinde dahi daha fazla ilan mevcuttur.

2- Önlisans mezunu okul öncesi öğretmeni aranıyor. Öyle mi?

Sanıyorum bunu defalarca kez yineledik; öğretmen olmanın ilk koşulu eğitim fakültelerinin ilgili alanlarının lisans programları mezunu olmak ya da Talim Terbiye Kurulu’nun 9 Sayılı kararında bahsedilmiş olan programlardan mezun olup, formasyon almış olmaktır. Bunun dışında kimsenin kendini öğretmen olarak tanımlaması mümkün değildir. Olayın etik tarafına girmeye lüzum dahi yok.

İŞKUR’dan bir iş ilanı örneği.

Yukarıdaki ilanda kurum sahibi “gel, ne olursan ol yine gel” havasında bir ilan açmış. Ancak okul öncesi öğretmeni olarak çalışabilecek. Hal böyle olunca ilan sahibine de kimse bu nasıl ilan dememiş.

Ne olacak bütün bunlar?

Tüm okul öncesi öğretmenlerinin malumu olduğu üzere okul öncesi öğretmenliği alanının özel sektörde istihamı hem çalışma saatleri hem de maaşlar açısından hiç iç açıcı durumda değil. Bunun temelinde ise öğretmenlik programı mezunu olmayan kişilerin “öğretmen” olarak istihdam edilebiliyor olması. (İlgili bir başka yazı: Öğretmenim, yoksa sen öğretmen olmayabilir misin?) Ne yazık ki okul öncesi öğretmenlerinin elinde bu duruma karşı durabilecek bir araç yok. Yapılabilecek tek şey hizmeti alan veli ve öğrencilerin bu durum hakkında bilgilendirilmesi ve öğretmenlik yetkisine sahip kişilerin istihdamına yönelik talep oluşturmak gibi görünüyor.

 

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.