Çocuk ve Televizyondaki Şiddet Ögeleri

Çocuğun kontrolsüz televizyon izlemesi ve sonuç olarak saldırgan davranışlar sergilemesi birçok öğretmen ve ailenin sorunudur. Bu sebeple Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Akademisi tarafından yayınlanmış olan aşağıdaki yazıyı çevirdim:

Amerikan çocukları günde ortalama 4 saat televizyon seyrediyor. Televizyon değer sistemini geliştirmede ve davranışları şekillendirmede güçlü bir etkiye sahip olabilir. Ancak ne yazık ki günümüzdeki birçok televizyon programı şiddet ögeleri içerir. Alanda yapılmış yüzlerce çalışma televizyondaki şiddet ögelerinin, çocuk ve ergenlerde aşağıdaki etkilere sebep olabileceğini göstermiştir.

  • Şiddet ögelerine karşı duyarsızlaşma.
  • Sorunların çözümü için şiddeti bir yol olarak görme.
  • Televizyonda görülen şiddet davranışını taklit-tekrar etme.
  • Şiddet gören ya da uygulayan karakterlerle özdeşim kurma.

Yoğun bir biçimde televizyonda şiddete maruz kalma çocuklarda agresif davranışları artırır. Bazen yalnızca şiddet içerek bir programı izlemek dahi bu agresif davranışları artırabilir. Şiddet görüntülerinin gerçekçi bir biçimde yansıtıldığı, ya da şiddet davranışının sıkça tekrarlandığı, şiddet uygulayan kişinin cezasız kaldığı programları izleyen çocukların gördüklerini taklit etme eğiliminde oldukları görülmüştür. Duygusal, davranışsal, dürtü kontrolü, ya da öğrenme sorunları olan çocuklar televizyondaki şiddet ögelerinden daha kolay etklenebilirler. Televizyon şiddetinin etkileri çocuğun davranışlarında ani değişiklikler oluşturabildiği gibi, yıllar sonra da ortaya çıkabilir. Küçük çocuklarda, ailede herhangi bir şiddet eğilimi olmasa dahi şiddet görüntülerinden etkilenebilirler.

Televizyondaki şiddet ögeleri saldırgan ya da şiddet eğilimli davranışların tek sebebi değildir, ancak net bir şekilde önemli bir faktördür.

Çocukları televizyondaki şiddet ögelerinden nasıl korumalıyız?

  • Çocukların izledikleri programlara dikkat edin, izlerken onlara eşlik edin.
  • Çocuğun televizyonda geçirdiği zamanı kısıtlayın, eğer odasında televizyon yer alıyorsa kaldırma fikrini gözden geçirin.
  • Televizyonda her ne kadar oyuncular acı çekmese de gerçek hayatta bu davranışlarının acı veya ölüme sebep olabileceğine dikkat çekin.
  • Televizyonda bir şiddet ögesine denk geldiğinizde, neyin yanlış olduğunu açıklayarak kanalı değiştirin veya televizyonu kapatın.
  • Şiddet davranışlarını onaylamadığınızı belirtin.
  • Sınıf arkadaşları-arkadaş grupları arasındaki akran baskısını önlemek için diğer ebevenylerle temas halinde olun ve çocukların izleyeceği programlar, süreler hakkında kurallar belirleyin.

Aileler aynı zamanda bu ölçütleri televizzyon kaynaklı diğer olumsuz davranışların (ırkçı ya da cinsiyetçi davranışlar) önlenmesi konusunda da kullanabilirler. Çocuğun televizyon karşısında geçirdiği zaman televizyonda ne izliyor olursa olsun düzenlenmelidir. Çünkü televizyonda harcanan vakit çocuğun okumak, arkadaşlarıyla oynamak, hobiler geliştirmek gibi olumlu şeylerden uzaklaşmasına sebep olur.

Kaynak: Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Akademisi

https://www.aacap.org/App_Themes/AACAP/docs/facts_for_families/13_children_and_tv_violence.pdf

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.