Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Okumak

Gastronomi ve Mutfak Sanatları; 4 sene eğitim süresi olan, bu süre zarfında öğrencilere yiyecek – içecek yönetimini, yemek ile ilgili tüm ayrıntıları teorik ve uygulamalı olarak gösteren ve eğitim sonunda ‘Gastronom’ unvanı ile mezun veren bir bölümdür.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları okuyanların maaşı ne kadar olur?

Her bölümde ve meslekte olduğu gibi bu bölümde de tamamen sizin yeteneğinize ve eğitim düzeyinize göre maaşınız artar veya azalır. Mesleğe stajyer olarak başlarsınız ve maaşınız çok düşük olur. Ancak yeteneğinize yani el pratikliği, güzel yemek yapabilme, yemekler hakkında bilgi düzeyi, iş tecrübesi gibi kriterlerde kendinizi geliştirebilirseniz maaşınız da o seviyede artar. Bazı kişiler 10 senede sadece iki basamak yükselebiliyor; bazıları ise işi çabuk öğrenip 3-4 senede bile aşçıbaşı olabiliyor. Yani demek istediğim maaşınız tamamen sizin tecrübelerinize, bilgi düzeyinize göre belirleniyor. Ortalama bir maaş olarak 4 bin – 7 bin arası maaş söylenebilir.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları mı? Aşçılık mı?

Aşçılık 2 sene, Gastronomi ve Mutfak Sanatları 4 senelik bir bölümdür. Gastronomi okuyanlar daha avantajlıdır diyebilirim. Çünkü Gastronomi okuyanlar mezun olduklarında ‘Gastronom’ olarak adlandırılır. Aşçılık bölümünde verilen dersler, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde verilen derslere göre eksik kalır. Yani Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü okuyan birisi uygulama ve teorik olarak daha çok bilgi sahibi olur. (Tabi bu kişinin kendi çabası, tecrübesi, bilgi düzeyi, yeteneğine göre değişebilir.). Gastronomi okuyanların bir diğer avantajı; mezun olduktan sonra akademisyen olabiliyor. Eğitim kalitesi okula göre değişmekle beraber Gastronomi’nin eğitimi daha detaylıdır. Aşçılık bölümünün avantajı ise mesleğe daha erken başlarlar. Benim şahsi görüşüm; puanınız tutuyorsa tabii ki Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü okuyun. Zaten Aşçılık okuyanların çoğu DGS ile Gastronomi’ye geçiş yaparlar.

Gastronomi ve mutfak sanatları iş imkanları
Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü mezunu kişiler genellikle otel ve restoranlarda istihdam edilmektedir.

İş Olanakları Nelerdir? Nerede Çalışıyorsunuz?

Gastronomi ve mutfak sanatları mezunları genelde otel ve restoranda çalışır. Gastronomi mezunları yemek stilistliği, köşe yazarlığı, yemek fotoğrafçılığı da yapabilirler.

Gastronomi Okumak İçin Yeteneğinin Olması Şart Mıdır?

Gastronomi okumak için tabii ki biraz da olsa yeteneğinizin olması gereklidir. Yeteneğiniz yoksa bile çok çalışıp aradaki farkı kapatabilirsiniz ancak bu süreç genelde uzun sürüyor. Sırf parası iyi diye ya da televizyon programlarında görüp özendiği için okumak isteyenlere tavsiyem; bu bölümü okumasınlar. Çünkü bizim meslek çok zor ve yeteneği olmayanlar için işkence olabiliyor. Her şey uzaktan göründüğü gibi değil, bilmenizi isterim.

Ödevlerinizi Yiyor Musunuz? 🙂

Sanılanın aksine bize ödev verilmiyor. Sadece okulda yapmış olduğumuz uygulamalar bittiği zaman tabii ki yaptığımız yemeği beraber yiyoruz. Uygulama sınavları var onu ayrı tutuyorum ancak evde yemek yapıp hocaya ödev olarak sunmak gibi bir durum yok.

gastronomi bölümü dersleri

Dersler Uygulama mı Yoksa Teorik mi oluyor?

Her okula göre bu durum değişebiliyor. Genelde ilk sene mutfağa girilmiyor; yani uygulama dersleri pek olmuyor. Ancak ikinci sınıfa geçtikten sonra uygulama dersleri daha da artıyor. Son sene uygulama dersleri haliyle yüzde 70 oranına gelebiliyor. Yine belirtmeliyim ki ders planlaması her okulda farklılık gösterebiliyor.

Gastronomi ile ilgili hiçbir bilgisi olmayan birisi zorluk çeker mi?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü kazandıktan sonra en azından okul açılana kadar bölümle ilgili biraz araştırma yapmak o kişi için biraz da olsa fayda sağlar. Hiç bilgisi olmayan birisi bu bölümde okuyamaz diyemem ama okuduğu süre zarfında kendisini çok geliştirmesi gerekiyor. Doğrama ve pişirme konusunda bol bol pratik yapması gerekiyor. Son olarak her yaz mutlaka boşta kalmaması gerekiyor. Yani 3 ay boyunca restoran veya otel mutfağında çalışmak; tecrübesi olmayan kişiler için çok faydalı olur.

Özel Üniversite mi? Devlet Üniversitesi mi?

Durumunuz varsa özel daha iyi tabi. Özel Üniversitede imkanlar daha iyi. Eğitim veren hocalar bazen ünlü şefler de olabiliyor. Devlet Üniversitelerinde de iyi olanlar vardır elbette ama özeller her zaman bir adım öndedir.

Staj Konusunda Bilgi Verir Misiniz?

Stajlar cidden çok zor oluyor bu bölümde. Bazı kişiler bu zorluğu görüp bölümü yarım bıraktığı da olabiliyor. Staj yapanların maaşı genelde çok düşük oluyor ve çalışma süreleri bazen 12-14 saati bile bulabiliyor. Stajda kalınan lojmanlar bazen çok kötü olabiliyor ve bu da stajı yarım bırakmanıza sebep olabiliyor. Staj yapacağınız işletmeyi önceden araştırmanız çok önemli. İşletme hakkında üst sınıflardan veya daha önce orada çalışmış kişilerden bilgi alıp, sonradan gidilmesi çok önemlidir. Okulların staj programı da değişiklik gösterebilir. Bazı okullar 60 gün zorunlu staj süresi belirliyor, bazıları da 90 gün. Yine bazı okullar ilk sene staj yapma imkanı sağlayabiliyor; bazı okullar ise son sene staj yaptırıyor. Yani staj konusunda da okulun inisiyatifine kalmış bir durum söz konusu.

İbrahim Karataş

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğrencisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.