Ertelenen Yökdil’e Hazırlanma Taktikleri

Özellikle akademik kadrolara ve lisansüstü programlara (yüksek lisans, doktora) girerken koşul olarak sunulan YÖKDİL ve YDS sınavları birbirine benzerlik göstermektedir. Aralarında ki fark YÖKDİL sınavının YDS’ ye nazaran daha kolay olmasıdır. Ancak geçen süreç içerisinde sınavların zorluk olarak birbirine benzediğini söylemek mümkündür.

Halis Aygün’ün konu ile ilgili tweet’i.

13 Aralıkta gerçekleşecek olan YÖKDİL/ 2 sınavı pandemi nedeni ile ertelendi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile sınavın ertelenme haberini duyurdu.

Hazır sınav ertelenmişken bunu nasıl avantaja çevirebiliriz? Sınava nasıl çalışmalıyız? Bu sınava çalışmanın belli bir taktiği var mıdır?

Dil sınavlarından oluşturacağımız belli bir program ve taktik ile istediğimiz puanı alabiliriz. Önemli olan bu sınavı tanımak ve analiz etmektir. Bunun yollarını şöyle sıralayabiliriz:

KURAL 1: İlk olarak bilmemiz gereken şey dil sınavlarının günlük konuşma dilindeki İngilizce ile aynı olmamasıdır. Yani İngilizce konuşamayan ama bu sınava hazırlanan bir kişi, İngilizce konuşan bir kişiden daha yüksek puan alabilir. Çünkü sınav belli başlı bir çerçeveye dayanıyor.

KURAL 2: Yapılması gereken ilk şey sınavda çıkan konuları belirlemektir. Burada anlatmak istediğim her sınav 80 soru belli başlı soru kalıplarına göre ayrılıyor örneğin; 10 soru cümle çevirme, 10 soru paragraf tamamlama, 6 soru anlatım bozukluğu sorusu gibi. Bu çerçevede konuyu belirleyip onun üzerinde çalışıp daha sonra o konuya yönelik soru çözmek etkili olacaktır. Çünkü İngilizce kurallı bir dil, konunun kurallarını bilmek o konu hakkında taktik oluşturmanıza ve nasıl çözüleceğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

yökdil'e hazırlanmak

KURAL 3: Sınav için en önemli olan konulardan biri de kesinlikle kelime bilmek. Dil sınavları her sınavda belli başlı kelimeleri muhakkak kullanıyor, test ediyor. Bunlara çalışmak sizin için cümlenin anlamını bilebilmek anlamında en önemli noktayı oluşturacak. Herhangi bir dil sınavı denemsini açıp bilmediğiniz kelimeleri tespit edip sık sık tekrarlayıp öğrenmelisiniz. Bu oldukça önemli. Bunun için kaynaklar ya da internette çeşitli sayfalar da mevcut. Konulara çalışırken kelime öğrenmeyi asla ihmal etmeyin. Bu sınavda ki en büyük yardımcınız kelime bilmek olacaktır.

KURAL 4: Dile maruz kalın. Burada şunu anlatmak istiyorum bir dile ne kadar maruz kalırsanız o kadar aşina olacaksınız. Dile dinleme parçalarıyla, müzikle, diziyle okuma parçalarıyla maruz kalabilirsiniz. Bunu yine telefonunuza uygulamalar indirerek veya ilgili sitelerden sağlayabilirsiniz

KURAL 5: Kendinizi deneyin. Öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dökmek çok önemli. Çalıştığınız konularla ilgili kendinizi deneyin. Ve en son sınav formatında denemeler çözün. Bu denemeleri sınav ciddiyetinde, sınav süresince gerçekten kendinizi sınayarak çözün ve sınav sonrası yanlış yaptığınız soruları ve bilmediğiniz kelimeleri analiz edip üstüne çalışın.

Dil sınavlarında başarıyı; analiz, kelime, kendini dile maruz bırakma ve kendini test etme getirecektir. İyi çalışmalar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.