Sınav kaygısı nedir? Sınav kaygısı ile baş etme yolları
Yazı İçeriği
Her öğrencinin hayatında en az bir kere yaşadığı bir durum olan sınav kaygısı sınav öncesi veya sınav esnasında ortaya çıkan yoğun endişe ve stres durumuna denir. Özellikle yaklaşan LGS ve YKS sınavlarına girecek öğrencilerin ve ailelerin yoğun sınav kaygısı yaşadıkları bilinmektedir. Sınav kaygısını her zaman olumsuz bir durum olarak değerlendirmek doğru olmaz. Çünkü kaygı az miktarda yaşandığında kişiyi motive ederek ders çalışmaya sevk eder. Zihni ve dikkati uyanık tutar. Fakat kaygı düzeyi artıyorsa ve günlük işleri yaparken bile endişe yaşanıyorsa ciddiye alınması gerekmektedir.
Sınav Kaygısı Belirtileri
Sınav kaygısı kişide uzun süre seyrettiğinde bazı fizyolojik ve ruhsal sorunlarla belirti gösterir. Bu belirtiler
- Endişe
- Başaramama korkusu
- Özgüven problemi
- Dikkat dağınıklığı
- Zihinsel karmaşa
- Uyku ve yeme bozuklukları
- Ellerde terleme, titreme, kalp çarpıntısı
Sınav kaygısı ile baş etme yollarını uygulamadan önce kaygının altındaki sebebin ne olduğu iyi analiz edilmelidir. Çünkü kaygıyı kontrol etmek için kaygının derinine inilmelidir.
Sınav Kaygısının Nedenleri Nelerdir?
Birçok öğrenci sınav kaygısı yaşadığı belirtmekte fakat bunun altında yatan sebebe odaklanmamaktadır. Hal böyle olunca kaygı durumu devam eder ve sınavda başarısız olmaya sebep olur. Sınav kaygısının altında yatan sebeplere göz atalım.
Zaman yönetimi yapamama
Zaman yönetimi yapamama günlük işlerde düzensizliği neden olur. kaç saat ve hangi saatler arasında ders çalışılacağı, diğer günlük aktivirilere ne kadar zaman ayrılacağının planı yapılmazsa motivasyonu düşer.
Çalışılan zamanın verimli geçmemesi
Birçok öğrenci saatlerce kitapların başında kalmayı verimli ders çalışma olarak değerlendirmektedir. Fakat verimli çalışma çok çalışmak değildir. Saatlerini masa başında geçirdiği halde sınav kaygısı yaşayarak başarısız olan öğrencilerin asıl problemi budur. Zaman harcanmıştır fakat öğrenme olmamıştır. Öncelikle kişiye uygun Doğru çalışma yöntemi belirlenerek bu yolla öğrenme gerçekleşiyorsa ders çalışılan zamanın 2 ya da 5 saat olmasının önemi yoktur. Verim alarak çalışma kaygıyı azaltacaktır.
Düzensiz ve zararlı alışkanlıklar
Uykusuzluk, gerektiğinden az ya da fazla uyuma, yeme bozuklukları, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar ile teknoloji bağımlılığı gibi durumlar ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığı için kaygı düzeyini yükseltmektedir.
Sınav Kaygısı İle Nasıl Başa Çıkılır?
Sınav kaygısı ile başa çıkmanın birçok yolu vardır. Kaygıya neden olan durum tespit edildikten sonra uygun çözüm yöntemi hayata geçirilmelidir.
Öncelikle günlük faaliyetlerde plan yaparak zaman yönetimi sağlanmalıdır. Planlı geçen bir gün kaygı düzeyini azaltacaktır.
Planlı ders çalışma alışkanlık haline getirilmelidir. Kişiye uygun doğru çalışma yöntemi belirlenerek program dahilinde ders çalışma etkili olacaktır.
Konu eksiği olmadan sınava girilmelidir. Sınav öncesi bitirilemeyen işler zihin karmaşasına dolayısıyla sınav kaygısına yol açar.
Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Günde 8 saat uyku beden ve ruh sağlığı için yeterlidir.
Sınav esnasında yoğun kaygı durumu oluştuğunda sınava bir kaç dakika ara vererek nefes egzersizleri yapmak faydalı olacaktır.
Sınav kaygısı ile baş etme yolları uygulanmasına rağmen kaygı devam eder ya da düzeyi artarsa mutlaka uzmana başvurulmalıdır.