KPSS Lisansta 2 Ayda Başarıya Ulaştırabilecek Çalışma Tüyoları

Atama bekleyen ve memur olmayı hedefleyen birçok üniversite mezununun girdiği KPSS lisans sınavı, her bölümden kişi için farklı bir çalışma temposu gerektirmektedir. KPSS sınavı sistemli ve uzun soluklu bir çalışmayla kolaylıkla başarı elde edebileceğiniz bir sınavdır. Fakat doğru çalışma sistematiği ve yeterli azim ile 2 aylık bir süreçte de hedeflenen başarıya ulaşmak mümkündür. Bu konumuzda çalışmaya yeni başlayacak olanlar veya yeterli çalışmadığını düşünenler için kalan 2 aylık sürede başarıya ulaşmak için neler yapmanız gerektiğine değineceğiz;

‘’Gözünüz kapalıyken hedef tahtasına atış yapamazsınız.’’

Sınava hazırlanan birçok kişinin düştüğü yanlışlardan birisi de hedef belirlemeden ve hedefe yönelik rota çizmeden direk ders çalışmaya başlamasıdır. Bu yüzden de öncelikle gözlerinizi açın ve hedefinizi iyice gözlemleyin. Örneğin ‘’bana 70 puan gerekiyor’’, ya da ‘’85 almak için ne kadar net çıkarmam gerekiyor?’’ gibi sorularla kendi hedefinizi belirleyin. Bu hedeflerinizi belirledikten sonra eksiklerinizi gözetmeye başlayacaksınız. Örneğin matematikten 4 net yapıyorsunuz fakat hedef puanınıza ulaşabilmek adına 15 net civarına çıkmanız gerekiyorsa bu eksiklerinizi ilk günden tespit etmelisiniz.

KPSS çalışma planı yapılırken eksik yanların objektif bir biçimde belirlenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda size önerimiz elinize boş bir kağıt ve kalem alın. Hangi derste yol kat etmeniz gerektiğini, eksik konularınızı ve hedeflerinizi bu kağıda not alın. Bunu yaparken kendinizle yüzleşin ve objektif olmaya özen gösterin. Hedefinizi ve eksiklerinizi bilirseniz, bunların üzerine gitmek çok daha kolay hale gelecektir.

‘’Tepe çıkmak zor olsa da manzara hep tepeden izlenir.’’

Belirlediğiniz hedefe 2 aylık bir süreçte ulaşabilmek kolay olmayabilir, fakat asla imkansız değildir. Öncelikle bu 2 aylık süreçte elinizden gelen her şeyi yapacağınıza kendinizi inandırın. Akabinde zorlandığınız derslere öncelik vererek çalışmaya başlayın. KPSS öğrencilerinin büyük bir kısmı iyi olduğu derse odaklanmakta ve eksiklerini göz ardı ederek çalışmaktan zevk aldığını düşünmektedir. Fakat bu durumda sınava kalan son süreçte eksikleri kapatmakta güçlük çekmek oldukça muhtemel bir hale gelmektedir. Bu yüzden de kendinizi kandırmak yerine her zaman eksiklerinizi kapatmak üzere çalışma programı yapın. Bu programlara bağlı kalmak kimi zaman zor olacaktır, kimi zamanda sizi mental olarak çok zorlayacaktır. Ancak unutmayın o yolun sonu tepeye çıkacak ve tepenin manzarası ise hayallerinize ulaşmanın verdiği hazzı size tattıracaktır.

Çalışma günleriniz arasında mutlaka boş veya hafif günler olmalıdır.

‘’Kurşunsuz tüfekle kuş avlanmaz.’’

2 Aylık süreçte günlük konu çalışmaları yapmalı, not alarak çalışmalı ve internet üzerinden ders videolarından da yardım almalısınız. Fakat bunları yaparken soru çözmeyi asla aksatmamalı veya ertelememelisiniz. Kalan bu kısa süre düşünüldüğünde birçok kişi tüm konuları bitirmek ve akabinde zaman kalırsa soru çözerim mantığıyla hareket etmektedir. Bu kesinlikle yanlış bir yaklaşımdır ve 2 aylık bir sürecin sonunda büyük bir hüsrana yol açabilir. Eğer ki konuyu bilmek bir tüfek ise, o konuda soru çözmek o tüfeğin kurşunudur. Eğer ki hedefinizi avlamak istiyorsanız mutlaka konuları pekiştirmek adına bolca soru çözmelisiniz. Konu tekrarlarında mutlaka soru çözmeyi ihmal etmemeli, tüm konuları yetiştirmeyi düşünmek yerine en çok soru çıkan konuları haznenize eklemeye özen göstermelisiniz. Ne kadar nitelikli konu bilirseniz, sınav anında o kadar rahat hissedersiniz.

‘’Denemeden bilemezsin.’’

Konu çalışmalarını yaparak deneyim, soru çözerek nitelik, deneme çözerek ise sınavı kazanırsınız. Denemeler gerçek sınavın provası gibidir. Denemelerdeki sorular sizlere hem konulardaki eksiklerinizi hem de hangi konularda soru çözmeniz gerektiğini gösterir. Her bir denemeyi bir doktor reçetesi gibi incelemeli ve sürekli programlarınızda bir yönerge gibi kullanmalısınız. Denemelerdeki gelişiminiz sizleri bu yolda ne kadar ilerlediğinin de göstergesi olacaktır.

‘’Benzinsiz araba yolda kalmaya mahkûmdur.’’

2 aylık bir süreç baz alındığında günde 5 ila 8 saatlik bir çalışma düzenine ihtiyaç duyulabilir. Ancak unutulmamalıdır ki arabalar bile benzin molası vermeden günlerce hareket edemez. Bu yüzden de çalışma rutinlerinizde mutlaka boş günleriniz olmalıdır. Eğer ki boş günlerinizin olması sizi mental olarak sıkıntıya sokuyor ise en azından o günlerde 1 saatten fazla çalışmamaya özen göstermelisiniz. Unutmayın ki en yüksek verimde çalışmak için zihninizin de dinlenmesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.