Oyuncak Seçimi Çocuğun Kişilik Gelişimini Etkiliyor

Oyun, çocukların dünyayı ve hayatı algılama yoludur. Zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlarken yaratıcılık, liderlik, sorun çözme gibi becerilerini de geliştirir. Bu yüzden oyuncak seçimi çocuğun kişilik gelişimi üzerinde büyük önem taşır.

Oyuncak Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oyuncak seçimi yaparken ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar vardır. Çünkü seçilen oyuncağın çocuğa uygun olmaması ve onun ihtiyacını karşılaşamaması durumunda çocuğun gelişimi olumsuz etkilenirken bazen büyük travmalar dahi yol açmaktadır.

oyuncak seçiminde cinsiyet
Oyuncak seçimi yaparken toplumsal cinsiyet rollerinin devamını sağlayacak oyuncaklar tercih edilmemelidir.

Oyuncak seçimi yaparken cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır.

Oyuncak seçimi yaparken kız veya erkek çocuk oyuncakları gibi bir ayrım yaparak çocukları yalnızca bu yönde yöneltmek yanlıştır. Çünkü bu durum onlara sınırlar koyarak hayal dünyalarını kısıtlar. Ayrıca ileriki dönemlerde davranışları üzerinde büyük etki yaratır. Örneğin sadece mutfak eşyaları ve bebeklerle oynayan kız çocukları ev işi yapmak, çocuk bakmak gibi işlerin yalnızca kadınların rolü olduğunu, araba silah gibi oyuncaklarla oynayan erkek çocuklar ise araba kullanmanın ve  şiddetin erkeklere özgü davranışlar olduğunu öğrenir. Bu nedenle çocukların sorumluluk duygusunu geliştirmek ve cinsiyetlere yüklenen rolleri öğrenmemeleri adına farklı oyuncaklarla oynamasına fırsat tanınmalıdır.

Oyuncaklar çocuğun yaşına ve gelişim dönemine uygun olmalıdır.

Oyuncak seçiminde öncelikle seçilen oyuncağın çocuğa uygun olup olmadığı değerlendirilmelidir. 0-6 ay döneminde çocuklar yalnızca görsel ve işitsel oyunları sever. Bu dönemde çıngıraklı, müzikli ve dönen oyuncakları izleyerek eğlenebilirler. 6 aydan sonra elle kavrama becerileri gelişir. Çocukların kolay kavrayabileceği fakat küçük parçaları olmayan oyuncaklar tercih edilmelidir. ,

1 yaşından sonra dans eden ve konuşan hareketli oyuncaklar ile bul-tak oyuncakları, zeka kartları çocukların zihinsel, bedensel ve ruhsal yönden gelişimine katkı sağlar. 2 yaşından sonra kendi kendine oyun kurmayı öğrenen minikler için oyun setleri tercih edilmelidir. Çocuk hangi dönemde olursa olsun mutlaka onun için uygun bir nesne oyuncak olabilir. 0-4 ay dönemindeki bir bebek bazen nesneleri izleyip onlarla ilgilenmeyi reddedilir. Ellerini izlemek, ayaklarını oynatmak, ses çıkarmak onun için bir oyun biçimidir. Anne-babalar bu noktada çocuğu bir oyuncakla ilgilenmeye zorlamamalı, çocuğun oyun oynama biçimine saygı duymalıdır.

eğitici oyuncaklar

Oyuncak seçimi yaparken eğitici oyuncaklar tercih edilmelidir.

Oyuncak seçimi yaparken birçok ebeveyn çocuklar oyalansın düşüncesindedir. Oyuncaklar vakit geçirmek için değil çocuğun dünyayı öğrenmesi için gereklidir. Oyuncağın çocuğa ne öğreteceği onu hangi yönde geliştireceği önemlidir. Ayrıca başıboş bırakılarak oyuncaklarıyla ilgilenmesi beklenen bir çocuk ileriki dönemlerde ebeveynlerine karşı duygusal boşluk hissedecektir. Oyun oynarken oyuncakların eğitici işlevleri çocuğa gösterilerek beraber vakit geçirilmelidir.

Çocuğun gereğinden fazla oyuncağı olmamalıdır.

Çocuğun ihtiyacını karşılayabilecek az sayıda oyuncağı olması yeterlidir. Gereksiz bir oyuncak yığınına boğulmak çocuğun gelişimini ve öğrenmesini ilerletmez. Aksine dikkat dağınıklığına yol açar. Ayrıca istediği herşey ona sunulan bir çocuk oyuncaklarıyla oynarken de zevk alamaz. Zamanla sıkılgan ve mutsuz bir çocuğa dönüşür. Bu yüzden az sayıda eğitici ve kaliteli oyuncak seçimi yapmak çocuğun kişilik gelişimi için faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.