Sar Sar Sar Ne Var Orada Parmak Oyunu

Sar sar ne var orada parmak oyunu çocukların ilgiyle izleyip eğlendikleri parmak oyunları arasındadır. Günümüz çocuklarının birçoğu bu parmak oyunu sergilemeyi sevmektedir.

Oyunlar çocukların psikomotor, sosyal, dil ve bilişsel gelişimleri için oldukça önemlidir. Çocuklar hayatlarında birçok kavramı oyun yolu ile öğrenmektedir. Bu yüzden oyunun hayatımızda ki yeri oldukça önemlidir.

Çocukların oynarken eğlendiği oyun türlerinden biri de parmak oyunlarıdır. Parmak oyunları birçok şekilde oynanabilmektedir. Parmak oyununda materyal genellikle kişinin kendini vücududur. Ancak kimi zamanda parmak kuklası, el kuklası gibi kuklalar ile de bu oyunlar desteklenebilmektedir.

Parmak oyunu oymadan önce çocukların taklit becerilerinin geliştiğinin ve oyunda yer alan kavramların tam bilinip bilinmediğinin öğrenilmesi gerekmektedir.

Ezo Sunal ve Ömer Öztüyen bu parmak oyununu keyifli bir çocuk şarkısına dönüştürmüş. Dilerseniz şarkı eşliğinde de hareketleri yapabilirsiniz.

Sar Sar Ne Var Orada Parmak Oyunu Sözleri ve Oynanışı

Sar sar ne var orada parmak oyunu materyal kullanmadan oynanmaktadır. Kişi sadece kendi vücudunu kullanarak bu oyunu oynayabilmektedir. Oyunu ilk çocuklara gösterecek kişinin oyunu tamamen hakim olması önemlidir. Aksi takdirde çocuklar oyunu anlamakta zorlanabilmektedir.

Bu parmak oyunu şu şekilde oynanmaktadır;

Sar sar sar ne var orada? (Eller sarıldıktan sonra iki yana açılır.)

Bir tırtıl yürür işte yollarda (Parmakla 1 gösterilip, kol üzerinde yürütülür.)

Sar sar sar ne var orada? (Eller sarıldıktan sonra iki yana açılır.)

Bir tavşan zıplar işte kırlarda (Parmakla 2 gösterilip baş üzerinde kulak yapılır.)

Sar sar sar ne var orada? (Eller sarıldıktan sonra iki yana açılır.)

Bir kedi çıktı işte karşına (Parmakla 3 gösterilip, iki el ile dudak yanlarında bıyık işaret edilir.)

Sar sar sar ne var orada? (Eller sarıldıktan sonra iki yana açılır.)

Bir kartal uçar işte havada (Parmakla 4 gösterilip, kollar iki yana açılarak uçuyor gibi yapılır.)

Sar sar sar ne var orada? (Eller sarıldıktan sonra iki yana açılır.)

Bir kaplan geldi oynamaya. (Parmaklarla 5 gösterilip, pençe gösteriliyor gibi yapılır.) 

Sar Sar Sar Ne Var Orada Parmak Oyunun Kazanımları

Okul öncesi literatüründe çocuklara eğitim yoluyla bazı kazanımlar öğretilmek istenilmektedir. Bu oyunda öğretilecek olan kavramlar şu şekildedir;

  • Bilişsel Gelişim Kazanım 1: Olaya dikkatini verir
  • Gösterge: Dikkat edilmesi gereken olaya odaklanır.
  • Dil Gelişimi Kazanım 2: Sesini doğru kullanır
  • Göstergeleri: Konuşurken sesini, sesinin hızını, sesinin tonunu, sesinin şiddetini doğru kullanır.
  • Kazanım 3: Söz sırasına göre cümle kurar
  • Göstergeleri: Düz cümle kurar. Soru cümlesi kurar
  • Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır
  • Göstergeleri: Konuşurken jest ve mimiklerini kullanır.

Sar Sar Ne Var Orada Parmak Oyunu ve Çocuklara Kazandırdıkları

Sar sar ne var orada parmak oyunu ve diğer tüm parmak oyunlarının çocuklara kazandırdığı en büyük beceri taklit becerisidir. Çocuklar parmak oyunlarını bir başkası aracılığı ile öğrendiği için taklit yetenekleri oldukça gelişmektedir.

Çocuklar bu oyunda özellikle hayvanları taklit etmeyi öğrenmektedirler. Onlar hangi hareketleri sergilediklerinin farkına varmaktadırlar. Taklit yaparken hayvanın büyüklüğüne ya da küçüklüğüne göre onlarda o moda girerek tepki vermektedirler.

Çocukların aynı zamanda ince motor becerileri de gelişmektedir. Genel de el ve parmaklarını kullanan çocuklar bu hareketleri uygun ve doğru bir şekilde yapmaya çalışmaktadırlar.

Parmak oyunlarında en önemli bir diğer şey ise dil gelişimidir. Bir yandan oyunu oynarken bir yandan da sözlerini taklit etmeye çalışan çocuklar farklı tipte cümleler kurmayı öğrenmektedirler.

Bu oyunu dilerseniz youtube üzerinden izleyerek de öğrenebilirsiniz. Hem eğlenceli hem de etkinliğe başlamadan ya da etkinlik aralarında pratik bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Betül Hanım Şahin

1997 Almanya doğumluyum. Ankaralıyım. 2015 senesinde Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi bölümünden mezun oldum. Maltepe Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliğine tam burslu olarak yerleştim. Lise döneminde alanımda aktif çalıştım. Sahip olduğum bilgi birikimi sayesinde; 2019 senesinde mezuniyetim sonrası direkt meslek hayatıma başlangıç yaptım. 2019 senesinden beri öğretmenlik yapmaktayım. Üniversite yıllarımda edebiyat, çocuk gelişimi, sağlık, psikoloji, sosyoloji ve eser inceleme gibi alanlarda yazılar yazdım. 2019 senesinde ilk kitabım olan ‘’Küçük Fidan’’ adlı çocuk kitabını çıkardım. Şu anda yapmış olduğum etkinlikleri ‘’okuloncesibookstram’’ adlı instagram hesabımdan paylaşmaktayım. Çocuklar üzerine yapmış olduğum çalışmaları ve araştırmaları sizlere sunmaktan büyük zevk duyacağım. Sevgilerle ve çocuklarla…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.