Spor Sevgisi ve Çocuk Sağlığına Etkileri
Yazı İçeriği
Spor sevgisi çocuklarda doğuştan var olan bir özellik olarak kendini gösterir. Çocukların yapmayı en sevdiği özgürlük etkinlikleri, hareket adında bütünleşir ve inanılmaz derecede fayda sağlar. Çevrede görünen en kolay örnek, bebeklerin kol ve ayaklarının makine dişlisi gibi durmak bilmeyen bir biçimde hareket etmesidir. Yetişkin biri, çocukların günlük yaptığı durdurulamaz koşturmaları yapmaya çalışsa, kesinlikle yetişemez ve yorgunluktan bitap düşer. İşte çocukların içinde var olan bu sevginin asla önüne geçilmemesi, aksine desteklenmesi gerekir.
Spor ile Gelen Başarıya İnanın
Düzenli spor yapmak her yetişkinde olduğu gibi çocuklar için de fiziksel ve ruhsal öneme sahiptir. İçe kapanıklık hâlini atlatamadıklarında, spor etkinliklerine katılarak bu durumun kendiliğinden değişeceği fark edilir. Çocuk sağlığı için sporun birçok faydası vardır.
- Bireysel spor yapmanın dışında takım halinde etkinliklerde bulunmak, yeni çevrelerle tanışmanın beraberinde getirdiği arkadaşlıklar sayesinde, çocuklarda ruhsal rahatlama yaşanmasını sağlar.
- Kendini ifade etmek için düzgün bir ortam bulduğunu anlayan içe kapanık çocuklar, tatlı bir yarışın disiplinle harmanlanmasını öğrendiğinde sağlıklı bir birey olma yolunda kendini gösterir.
- Artık özgüveni sağlandığı için birçok başarı beraberinde gelir ve bunun devamlı olması onu keyiflendirir.
- Sporun, düşüp kalkarak vazgeçmeden mücadele ettirme özelliği sayesinde, yetişkinlik çağında pes etmeden hayat mücadelesi vermesini sağlar.
- Aldığı disiplin ile beraber özsaygıyı kişiliğine yerleştiren çocuklar, mesleki açıdan daha sağlıklı ve verimli düşünmeyi öğrenir.
Spor ve Beyin Gelişiminin Güçlenmesi
Spor yapmak, fiziksel gelişimin en büyük yardımcısı olduğu gibi beyin gelişimindeki önemi de göz ardı edilmemelidir. Beyinde bulunan hipokampüs, söylenenlerin hafızada kalmasını sağlar. Bu kısım spor ile daha güçlü ve aktif bir gelişim gösterir. Kimi ebeveynlerin yaptığı en büyük hatalardan biri, çocuklarının ders çalışmasına engel olacağı düşüncesidir. Doğru olmayan bu inanış ileri yaşlarda spora karşı pek bir heves taşımaması gibi bir durumu da oluşturur. Spor, sadece etkinlik yapmak için değil, zihinsel gelişime katkı sağladığının bilinciyle çocuklara teşvik edilmelidir.
Hangi Spor Hangi Yaş Grubuna Göredir?
Yaşa uygun spor seçimi , fazlasıyla zorlanıp spordan soğumasına neden olmamak açısından önemlidir. Hoplayıp zıplamanın en yoğun olduğu 2-3 yaşındaki çocuklar için koşma ile ilgili hareketler seçilebilir. Öğrenmeyle beraber kendini ifade ettiği ve etraftakileri daha iyi algıladığı 4-6 yaş aralığı için biraz daha mücadele isteyen, zihinsel ve fiziksel gelişiminin daha iyi gelişeceği jimnastik, dans, ip atlama gibi aktiviteler uygundur. 7-9 yaş aralığında ise, basketbol, yüzme, voleybol, tenis gibi spor dalları ile takım ruhunu hisseder ve özgüven ile disiplin duyguları gelişir. İster bireysel ister takım ile beraber hareket edeceği 10 yaş ve sonrası için futbol, kayak, boks, atletizm gibi spor dalları tercih edilebilir.
Spor Yapan Çocuk Hep Mutlu
Çocuklar için mutluluk, kendini ifade ederken saygı duyulmasıyla başlar. Onun kişiliğini olumlu yönde destekleyici her türlü etkinlikte çocuklar cesaretlendirilmeli ve desteklenmelidir. Spor yapan çocuk için kötü alışkanlıklar ve kötü arkadaş çevresi edinmesinden asla bahsedilemez. Çünkü spor ile iyi alışkanlıklar ve iyi bir çevre oluşur. Okul ve ödevlerinin dışında mutlaka bir aktivite yapması için özenli bir seçim yapılmalıdır. Kendini özel hissettirecek bu durum karşısında, çocuklar her zaman mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yetişecektir.