Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Maaşları 2019
Yazı İçeriği
BÖTE (Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi), ülkemizde 70’den fazla ilde, 200’den fazla üniversitede lisans ve üzerinde eğitim veren bir bölümdür. BÖTE mezunları ise çok çeşitli alanlarda iş yapabilmekte ve görev aldığı değişik pozisyonlarda farklı miktarlarda maaş alabilmektedirler.
BÖTE mezunları temelde Bilgisayar Öğretmeni olarak çalışmak üzere eğitilirken; alan eğitimi içerisinde verilen farklı disiplinlerle tanışmaları ve bu disiplinlere ilgi duymaları sonucunda kendilerine farklı alanlarda istihdam imkanı bulmaktadırlar. Peki, BÖTE maaşları nasıldır? Hangi meslekte ne kadar maaş alınır?
Devlet Okullarında BÖTE Maaşları Ne Kadardır?
BÖTE mezunu bir bilgisayar öğretmeni, devlet kadrosunda görev yapması durumunda günde 6 saat derse girebilmektedir. Haftada 15 saat ders veren bir Bilgisayar öğretmeni, 3782 TL taban maaş alma hakkına sahiptir. Tüm saatleri (haftada 30 saat) dolu olan bir bilgisayar öğretmeninin maaşı ek dersler ile toplamda 4800 TL civarını bulmaktadır. Ayrıca ek ders vermeleri ve formatör olarak çalışmaları durumunda ek ders ve formatörlük ücretleri de eklenerek daha yüksek maaş elde etme şansları olacaktır.
Özel Okullarda BÖTE Maaşları Ne Kadardır?
BÖTE mezunları, özel okullarda çalışarak hayatlarını idame ettirebilirler. Bunun için yapmaları gereken en temel şey lisans mezunu olmak ve mezun olduktan sonra özel okullara başvuruda bulunmaktır. BÖTE mezunu bir özel okul bilgisayar öğretmeni ise ortalama 3500 TL ile başlamaktadır. Deneyimli, yani en az 5 yıllık bir bilgisayar öğretmeni ise ortalama 5000 TL maaş almaktadır. Okula ve okulun imkanlarına oranla değişen koşullar ise öğretmen maaşlarını etkileyen faktörlerdir.
Diğer Kamu Kurumlarında Çalışan BÖTE Mezunu Maaşları Ne Kadardır?
Devlet kadrosunda çalışan BÖTEliler ise yeni atandıkları zaman en az 4000 TL maaş ile başlamaktadır. Bu koşul 657 sayılı kanuna bağlı olmaları durumunda geçerlidir. Ayrıca döner sermaye katkısı olan çalışanlar da ayrıca maaşlarını ek gelir eklenerek alırlar.
Genel Sekreterliklerde Çalışan BÖTE Mezunu Maaşları Ne Kadardır?
Devlet kadrosuna bağlı, genel sekreterliklerde çalışan BÖTE mezunları da farklı miktarlarda ücret almaktadırlar. Örneğin üniversite genel sekreterliklerinde kadro alan BÖTEliler, sekreter olmaları durumunda 3500 TL maaş + yıllık döner sermaye geliri alırken; genel sekreterliklerde bilişim personeli olan BÖTE mezunları 4000 TL üzerinde maaş almaktadır.
Öğretim Üyesi Olarak Çalışan BÖTE Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Akademik kadro taban maaşı araştırma görevlisi olan BÖTE mezunları için ortalama 6000 TL civarında iken; Doktor öğretim üyesi olan BÖTE’liler 6500 TL, Doçent ve üstü derecedeki öğretim üyeleri 7000 ile 10.000 TL arasında maaş almaktadır. Ayrıca yapılan ve hazırlanan projelerin satışı ve aldığı ödüller kapsamında da ödül ve maaş eklentileri olabilmektedir. Üniversite çalışanları, danışmanlık yaptığı öğrencilerinin projeleri üzerinden de yıllık danışmanlık ücretleri kazanabilmektedirler.
Yazılımcı Olarak Çalışan BÖTE Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
BÖTE mezunları uzmanlık kazandıkları programlama dillerini kullanarak yazılımcı olarak çalışabilmektedirler. Bu kadrolarda alınan maaşların miktarları ise deneyime, bilgi ve yeteneğie göre değişiklik göstermektedir. Başlangıç seviyesindeki bir yazılımcının alacağı maaş ortalama 4000 TL civarında iken; deneyimli bir yazılımcı ise 7000 TL civarında maaş almaktadır.
Eğitim Tasarımcısı Olarak Çalışan BÖTE Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Eğitim tasarımcısı olarak çalışan BÖTE mezunu ise yine deneyim ve başarısına uygun maaş alır. Yeni başlayan bir eğitim tasarımcısı 3500TL civarında maaş alırken; daha deneyimli olanlar 5000 TL civarında ücret alabilmektedir. Ayrıca eğitim tasarımcısı ve öğretim tasarımcısı olarak görev alan içerik üreticisi pozisyonunda çalışan BÖTE mezunu kişiler ise 4000 TL civarında maaş almaktadırlar.
Yukarıda bahsi geçen birçok mesleğin maaş miktarları ortalama olarak verilmiştir. Her bir dalda çalışılan yıl miktarına, deneyime ve yeteneğe bağlı olarak maaş miktarlarında değişiklikler olabilmektedir. Devlet kadrolarında maaş değişimi için, ikinci üniversite, yüksek lisans, dil becerisi, bilgisayar becerisi ve formatörlük gibi ek yetenekler değer görmektedir.