Nova: Geleceğin Okulu Belgeseli

Geleneksel eğitim yöntemlerinin bir çıkmazda olduğu ve değişmesinin gerektiği düşüncesi neredeyse dünyanın tüm ülkelerinde konuşulan, tartışılan bir konu haline geldi.

21. yüzyılda yaşanan değişim ve gelişmeler, yaşamsal alanlarımıza birçok yenilik kattığı gibi, alışkanlıklarımızın büyük ölçüde değişmesine yol açtı. Bu değişimler en temelde 21. yüzyılda insanların başarılı ve mutlu bir hayat sürebilmek için geçmişten daha farklı becerilere sahip olmasını zorunlu kılıyor. Bu becerileri edindirmek, gelecek nesillerin dünyada söz sahibi, üretken ve çağın gerektirdiklerine sahip birer birey olarak yetişmeleri için de tek bir yol var: eğitimi yeniden yapılandırmak.

Her ne kadar ülkemizde de eğitimde yeni alternatifler üzerine gerek kişiler özelinde gerekse kamu kurumları-bakanlık özelinde çeşitli konuşmalar yapılıyor-projeler geliştiriliyor olsa da, Türkiye’de eğitimin çağın gerektirdiklerine uygun bir dönüşüm geçiriyor olduğunu söylemek ne yazık ki fazlaca hayalci olur. Bu sorunun en temelinde ise Türkiye’deki öğretmenlerin yenilikçi bir öğretmenlik deneyimi sağlamak üzerine yetişmiyor olmaları ve yasal olarak tekil bir müfredata bağlı olarak öğretim yapmak zorunda oluşları yer alıyor. Bunca sözü söyledikten sonra; size izlemiş olduğum ve tüm öğretmenlere tavsiye edebileceğim Nova: Geleceğin Okulu (Nova: School of the Future) isimli belgeselden bahsetmek istiyorum, belgesel her ne kadar Amerikan eğitim sistemi üzerinden hareket ediyor olsa da dünyanın her neresinde çalışıyor olursa olsun her eğitimciye vereceği çok şey var.

Belgesel Amerikalı çocukların PISA sonuçlarında neden diğer gelişmiş OECD ülke çocuklarının gerisinde olduğu gibi temel bir soruyla başlayıp, öğrenme-beyin ilişkisine, okul ortamlarını düzenlemeden, STEM temelli uygulamara, ergenlikte sosyal-duygusal iyi okul ortamlarına varana dek eğitim konusunda geniş bir perspektiften içerik sunuyor. Eğer ilginiz varsa belgeseli izlerken, ABD’de hala etkin bir şekilde uygulaması süren okul öncesi yaklaşımlarından Head Start‘ın nasıl bir uygulama olduğunu da görme imkanına sahip olacaksınız. Belgeselde konu hakkında güncel çalışmalar sürdüren birçok bilim insanı, projeleri yöneten ve uygulayan öğretmenler ve öğrenciler çeşitli bilgiler veriyor.

Belgesel PBS Web sitesinde yayınlanıyor olsa da, coğrafi kısıtlamalar sebebiyle ülkemizden erişime kapatılmış. Bu sebeple belgesel Türkçe altyazı ile yalnızca Netflix‘te izlenebiliyor.

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.