Çocuk Eğitiminde Ebeveyn Faktörü

Bir çocuğun eğitimi doğumunda başlar, ergenlik çağının bitmesi ile son bulur. Bu süreçte alınan eğitimin temeli 2-7 yaş aralığında verilmektedir. Bu yüzden eğitimde çocukluk dönemi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. 2-7 yaş aralığı okul öncesi döneme denk geldiği için çocukların eğitimlerinde en büyük faktör ebeveynlerdir. Bu eğitim süresinde ebeveynlerin yanlış tutumları çocuklarda kalıcı davranış bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu yüzden ebeveynler çok dikkatli olmalı ve eğitme başlamadan önce ne yapması gerektiğini bilmelidir.
Ebeveynler çocuklarının eğitimlerinin kusursuz olmasını isterler ancak birçoğu bu dönemde kendilerini geliştirmesi gerektiğini bilmez. Bu dönemde ebeveynlerin kişisel gelişim kitapları okuyarak çocuklarının eğitiminde daha profesyonel davranmaları gerekmektedir. Kendilerini geliştirmenin yanında bir uzmandan da destek almaları daha sağlıklı bir çocukluk dönemi geçirmelerini sağlayacaktır.

Doğru Davranışı Teşvik Etme

Çocuklar gelişim dönemlerinde basit düşünürler. Bu yüzden yaptıkları davranışın doğru ya da yanlış olmasına çok fazla aldırmazlar. Bu noktada devreye anne baba girmektedir. Ebeveynler yapılan doğru davranışın pekişmesi için çocuğa ödül vermelidir. Bu sayede çocuk yaptığı davranışın iyi olduğunu zamanla kavrayacak ve sürekli tekrarlayacaktır. Bu ödül sistemi en çok çocuklarda tuvalet eğitiminde işe yaramaktadır.

Cezayı Çocuğa Değil Davranışa Verin

Elbette çocukların her davranışı doğru olmayacaktır. Bizler gibi onlar da yanlış davranışlarda bulunabilmektedir. Yapılan yanlış davranışın tekrarlanmaması için hemen davranışın ardından ceza sistemi devreye sokulmalıdır. Ancak toplumumuzda bilinen ceza davranışı ne yazık ki dayaktır. Dayak bir ceza değildir. Bu yüzden çocuk eğitiminde dayak, tehdit gibi çocukların psikolojisini bozacak davranışlardan kaçınılmalıdır.
Bir çocuğa vereceğiniz en etkili ceza mahrum bırakmadır. İstenmeyen davranış yapan ve bu davranışı tekrarlayan çocuklar en sevdiği oyundan, mekandan, etkinlikten mahrum bırakılmalıdır. Örneğin bilgisayar oynamayı seven bir çocuğa bir süreliğine bilgisayar kısıtlaması getirilebilir. Bu sayede çocuğun yaptığı davranışın yanlış olduğunu anlaması sağlanır. Bu tüm toplumlarda kullanılan ve en etkili ceza yöntemidir.

Çocuğunuza Sevgiyle Yaklaşın

Çocuğunuzun size güvenmesi ve sağlıklı bir gelişim göstermesi için ona sevildiğini hissettirmelisiniz. Yeterli ilgiyi görmeyen çocuklar büyüyüp yuva kurduklarında kendi ailelerine karşı ilgisiz olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek ve çocuğunuzu en iyi şekilde yetiştirebilmek için ona ilgi duyduğunuzu hissettirmelisiniz. Bu hissi ona çeşitli hediyeler alarak, istediği yerlere götürerek, ona arkadaşı gibi davranarak verebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.