Diyanet İşleri Başkanı’ndan Okul Öncesi Çift Anadal Önerisi

Sıbyan mektepleri olarak bilinen “4-6 yaş Kur’an Kursları” uygulamasının mimarı olan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Muş Alparslan Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada okul öncesi alanını ilgilendiren konulara değindi.

Çift Anadal Önerisi: İlahiyet ve Okul Öncesi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yapmış olduğu konuşmada çift anadal programlarının interdisipliner uygulamaları destekleyici bir yöntem olduğuna değinip, eğer mümkünse İlahiyat öğrencilerinin Okul Öncesi alanında, Okul Öncesi öğrencilerinin de İlahiyat alanında çift anadal yapmalarını tavsiye etti.

“Bana gelsinler, görevleri hazır.”

Konuşmasının devamında çift anadal yapmış olan kişilerin görevlerinin hazır olduğuna  değinen Erbaş, aynı zamanda üniversitelerde “Okul Öncesi Din Eğitimi” adı altında bir bölüm açmak konusunda çalışmalarının olduğunu belirtti.

Yorum: Erbaş’ın söylemleri ne anlama geliyor?

Üstte değindiğimiz üzere Prof. Dr. Ali Erbaş sıbyan mektepleri uygulamasının mimarı, ve bu konuyu ciddi bir şekilde önemsiyor. Ali Erbaş İhya TV’de yayınlanmış olan  İhya Öncüleri isimli televizyon programında sıbyan mekteplerindeki öğrenci sayısının 55.000’i aştığını söyleyip bu okullara destek istemişti.

Bilindiği üzere bahse konu oluşumlar programları ve yapıları itibariyle oturmuş bir sisteme sahip değil. Çalışacak personel niteliği dahi tam anlamıyla belirlenmiş değil. Erbaş’ın bu sözleri sıbyan mektepleri olarak bilinen bu Kur’an kurslarınında çalışacak personelin niteliğinin artırılmasına işaret ediyor. Personelin yetiştirilmesinde Okul Öncesi Din Eğitimi lisans bölümünün oluşturulması gerçekçi bir söylem olmasa da sıbyan mekteplerinde çift anadal mezunu kişilerin öncelikli olarak istihdam edilmesi gündemde olabilir. Ancak şu an teknik olarak okul öncesi ve ilahiyat alanında çift anadal yapmış -veya yapabilecek- kişi sayısı bu ihtiyacın küçük bir kısmını oluşturacak düzeyde dahi değil.

Tüm bu noktaları göz önünde bulundurduğumuz zaman okul öncesine alternatif dini bir model olarak ortaya konulan sıbyan mekteplerinin kendi personel tipini yaratmaya çalıştığı, ve buna istinaden öğrenci sayısında bir artışın beklendiğini söyleyebiliriz.

(Sıbyan mektepleri hakkında daha önce yazmış olduğumuz yazı için: Sıbyan mekteplerinin dünü, bugünü. Neden karşıyım?)

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.