Ek Madde-1 ile Yatay Geçiş
Yazı İçeriği
Ek Madde-1 ile Yatay Geçiş Nedir?
Herhangi bir sebeple okuyor olduğu yükseköğretim kurumunu değiştirmek isteyen öğrencilerin merkezi puanları temel alınarak (YGS-LYS) bir başka üniversiteye ya da bölüme yerleşmesi Ek madde-1 ile yatay geçiş kapsamında değerlendirilir. Örneğin A üniversitesinde Sosyal Bilgiler Öğretmenliği okuyan bir kişi sınava girmiş olduğu yılki merkezi yerleştirme sınavı puanı ile (2017 için TS-1) B üniversitesindeki Okul Öncesi Öğretmenliği hiçbir not ortalaması koşulu aranmaksızın programına yerleşebilir. Burada önemli olan öğrencinin üniversiteye girdiği tarihte almış olduğu merkezi sınav puanıdır. (2017 yılı TS-1 Okul Öncesi Öğretmenliği Taban Puanları için tıklayınız.)
Öğrencinin bu yatay geçiş işlemini yapabilmesi için girmiş olduğu yılki puandan daha yüksek veya daha yüksek puana sahip olması gerekir.
Yatay geçiş için kontenjan ne kadardır?
Yatay geçişler için YÖK’ün belirlemiş olduğu esaslar çerçevesinde her bölümde %30 oranında kontenjan ayrılır. Başvuru sürecinde üniversiteler ayrıca kontenjan ilan etmez.
Yatay geçiş işlemleri ne zaman başlar?
Eğitim öğretim yılı başlamadan üniversiteler Ağustos’un 30’una kadar başvuruları alırlar ve 15 Eylül’e kadar sonuçlandırmaları beklenir. Bu süreçte yatay geçiş yapan öğrencinin kaydı 30 Eylül’e dek tamamlanır ve eğitim öğretim yılına başlar. Ancak bu esaslarda belirtilmiş olan tarihlerdir. Üniversiteler bu tarihleri esnetebilmektedirler. Bu sebeple Haziran ayından itibaren üniversite web sayfalarını ve YÖK Yatay Geçiş Bilgileri sayfasında takvimi kontrol etmenizde fayda var. Bahar döneminde yatay geçiş ilanı açmak ise üniversite inisiyatifine bırakılmıştır.
Alınmış olan derslerin durumu
Üniversiteler yatay geçiş ilanına çıktığı zaman öğrenciden transkript talep eder. Bu transkriptte almış olduğunuz derslerden muaf olmanız için gereklidir. Üniversite bu durumda önceki üniversitenizde almış olduğunuz derslerden içerik/kredi uyumluluğu sağlanan derslerden ve YÖK dersi olarak tabir edilen (Bilgisayar, İngilizce, Yazılı Anlatım, Sözlü Anlatım, Atatürk İlke ve İnkılapları vd.) derslerden muaf olmanızı sağlar.
Gidilecek olan bölümün tüm yıllardaki derslerini bilmeniz, almış olduğunuz dersleri karşılaştırmanız (ders içeriklerini de) gideceğiniz üniversitede daha kolay bir intibak aşaması geçirmenizi sağlar.
Yatay Geçiş İşlemi İçin İstenen Belgeler
Yatay geçiş işleminin tamamlanması ve öğrencinin intibakının yapılıp gerekli derslerden muaf olabilmesi için üniversite öğrenciden başvuru aşamasında çeşitli belgeler talep eder. Bu belgeler genellikle aşağıdaki belgelerden oluşuyor. Ancak süreç içinde gideceğiniz üniversitenin sayfasında yer alan duyuruları takip etmenizde fayda var. Bazı üniversiteler disiplin cezası almadığınıza dair belge gibi ek belgeler talep edebilirler.
- Önceki üniversiteden alınmış güncel öğrenci belgesi
- Transkript
- ÖSYM sınav sonuç belgesi
- ÖSYM yerleştirme sonuç belgesi (Bu belgelerin ÖSYM onay kodlu olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.)
- Muaf olunması gereken derslerin ders içerikleri. (Üniversite web sayfalarında katalog kısımlarından erişilebilir.)
Diğer Hususlar
- Puan yeterli olduğu sürece önlisans bölümlerinden lisans bölümlerine geçiş yapılabilir.
- Öğrenci yükseköğretim hayatı boyunca yalnızca bir kez yatay geçiş yapabilir.
- Başvurulan programın gerektirdiği herhangi bir özel şart varsa öğrenci bu şartları yerine getirmek durumundadır.
Mustafa hocam ben özel eğitim öğretmenliği 1.sınıf öğrencisiyim.Ama bu işi yapamayacağımı düşünüyorum.Ondan dolayı dokuz Eylül üniversitesi okul öncesi öğretmenliğine merkezi puanla yatay geçiş düşünüyorum.Puanım 411 dokuz Eylül okul öncesi ise 405 puan gelebilir mi diye bir sorum olacak.sizin fikrinizi de öğrenmek isterim geçiş yapmalıyım yoksa kendi bölümümde kalmalımıyım