2017 LYS tercihleri ne zaman bitecek?

2017 LYS sonuçlarına göre üniversiteye yerleşmek isteyen adaylar için tercih maratonu 18 Temmuz 2017 saat 14.15’de başladı. Bu süreç birçok aday için uzun araştırmalar ve zor kararlar almayı gerektiren bir süreç.

Özellikle Okul Öncesi Öğretmenliği ve Özel Eğitim Öğretmenliği bölümlerini tercih etmeyi düşünen adaylar için tercih süreci belirsizliklerle dolu. Bahse konu bölümlerin artık TS-1 taban puanıyla öğrenci alacak olması adayların tercih etmek istedikleri üniversitelerin nasıl bir başarı sıralaması ile öğrenci alacağı konusunda hiçbir bilgi olmaksızın tercih yapmalarını gerektirecek.

LYS tercihleri ne zaman sona erecek?

ÖSYM sayfasında yer alan takvime göre 2017 LYS tercihlerinin sona erme tarihi 26 Temmuz 2017, Saat: 23.59 Adayların bu süreçten önce tercihlerini ÖSYM AİS sayfasından tamamlamaları gerekiyor. Adaylar toplamda 24 tercih yapacaklar.

Eğitim fakültesi tercihinde bulunacak adaylar için taban sıralaması ise 240.000 olarak belirlenmiş durumda. Vakıf üniversiteleri de dahil olmak üzere Eğitim Fakültesi içerisinde yer alan programlar en düşük 240.000 başarı sıralaması ile öğrenci alacak.

Tercihlerinde Okul Öncesi ve Özel Eğitim yer alacak adayların tercih süreci için öneriler

Daha önce Özel Eğitim Öğretmenliği TS-1 Tahmini Sıralamaları ve Okul Öncesi Öğretmenliği TS-1 Tahmini Sıralamaları başlıklı yazılarda bu bölümlerin tahmini sıralamalarını oluşturmuştum.

  • Tercihlerinizi oluştururken bahse konu sıralamanın 10.000 kadar üstünden okulları sıralamaya başlayabilirsiniz. (Bahse konu listelerin tahmini olduğunu, ve daha farklı sıralamalar oluşabileceğini unutmayın.)
  • Tahmini sıralamalarda Okul Öncesi için 50.000, Özel Eğitim için 25.000 gibi değerler oluşturmuştum. Bu sıralamaların altında olsanız dahi tercihlerinizde yer verin. (Aldığım yorumların büyük bir ağırlığı bu yönde idi.) Örneğin sıralamanız 70.000 olsa dahi Okul Öncesi Öğretmenliği programı tercih listenizde yer alsın. 50.000 altında yer alıyorsunuz diye Okul Öncesi programıne yerleşme şansınızın olmadığını düşünmeyin. 
  • İlk 10.000 içerisinde yer alıyorsanız tercih listenizin en üstünde Boğaziçi ve ODTÜ’ye mutlaka yer verin. (Okul Öncesi programı için)
  • Eğer ikinci lisansınızı okuyacaksanız, tercih edeceğiniz okulun intibak koşullarını araştırın. Yönetmeliklerinde ders muafiyeti için hangi şartları taşımanız gerektiğini araştırın.

Sorular ve fikirler için yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz. Vaktim oldukça cevaplamaya çalışacağım. 

Mustafa Özkara

Dokuz Eylül Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği (2015) ve Özel Eğitim Öğretmenliği (2019) mezunudur. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim alanında yüksek lisans eğitimini sürdürmekte ve Özel Eğitim Öğretmeni olarak çalışmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.