Müzik aletleri etkinlik önerileri
Yazı İçeriği
Okul öncesi öğretmenleri için çoğu zaman sınıf içinde enstrüman kullanımını sağlayabilecek kaynakları yaratmak zordur. Ancak birçok okul öncesi öğretmeni için bu durumu aşmak oldukça kolay. Artık materyaller, veya bulunması kolay materyalleri kullanarak sınıf içinde kullanabileceğiniz gerçek enstrümanlar hem keyifli bir sanat etkinliği hem de müzik etkinlikleri için iyi bir hazırlık etkinliği olabilir.
Bu yazımızda sınıf içi müzik etkinliklerinizde kullanabileceğiniz birkaç materyal yapım önerisini sizlere sunacağız.
Ne yapmalı: Zengin sesler çıkaracak, sınıf içi müzik etkinliklerinde kullanılabilecek araçlar.
Ne yapmamalı: Ses çıkarmayan, sadece müzik aleti görüntüsündeki etkinlikler.
Ziller
Yalnızca bir miktar karton ve iki gazoz kapağı bu el zilini oluşturmak için yeterli. Bu materyali öğrencilerinizle birlikte yapıp, hem keyifli vakit geçirmelerini ve kullanabilecekleri bir enstüman yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Çeşitli Davullar
Davul yapmak için çevremizde o denli fazla artık materyal var ki. Üstte gördüğünüz Pringles kutularından yapılmış davul bloğu oldukça güzel bir materyal. Kutuların içerisine farklı miktarlarda kum vs. gibi maddeler doldurularak her bir kutunun farklı ses çıkarması sağlanabilir.
Daha küçük davul grupları içinse konserve kutularıyla bu parmak davulunu yapmak harika bir fikir. Bu etkinlik küçük kas gelişimlerini de destekleyecektir. Ancak konserve kutuları kullanılırken gıda kalıntılarına karşı iyice temizlenmeli ve keskin kısımları bir eye yardımıyla güvenli hale getirilmelidir. Eğer bu şekilde güvenli hale getirmek mümkün değilse keskin kısımları bir bant yardımıyla kapatılmalıdır.
Ksilofon veya Metalofonlar
Bu enstrümanlar okul öncesi dönem çocuklarının kullanmaktan keyif aldıkları ve aynı zamanda Orff yönteminde de kullanılan müzik araçlarındandır. Eş su şişelerinin içine farklı miktarda su doldurun ve müziğin tadını çıkarın.
Bu materyal hazırlarken 7 eş su şişesi (do, re, mi, fa, sol, la ve si için) kullanmanız ve su seviyelerini cep telefonunuza indireceğiniz bir tuner yazılımı yardımıyla doğru seslere akort etmeniz önerilir. Böylece gerçek bir enstrüman elde etmiş olursunuz. Şişelerdeki sıvılarının renklerinin farklı olması öğrencilerinizin bir şarkıyı çalması için harika başlangıç olabilir. (la – la – la – sol – la – la – la – sol – fa – sol – fa – sol – la – la – la – sol gibi)
Tamir anahtarlarının her biri farklı boydadır, bu da onlardan farklı sesler elde etmek için harika bir yöntem.
Aynı şekilde tahta blokları da farklı sesler almak için kullanabilirsiniz. Her bir tahta bloğunun farklı renkte olması seslerin renklerle ifade edilmesini sağlar.
Paket lastiklerinden telli enstrümanlar
Birkaç paket lastiği ve karton bir kutu farklı sesler elde edilebilecek bir müzik aleti yapmanızı sağlayabilir. Paket lastiklerini bir raptiye ile kutuya sabitleyip, her birinin farklı gerginlikte olmasını sağlayabilirsiniz. Bu her bir lastikten farklı kalınlıkta ses alınmasını sağlayabilirsiniz.
Geri bildirim: Kastanyet Yapımı: Sanat Etkinliği - Okul Öncesi